Έξαρση COVID-19 και κοκτέιλ ιώσεων: “Έμφραγμα” στα Επείγοντα των Νοσοκομείων με αναμονή έως 8 ώρες

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Τις 306 άγγιξαν οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, μόνο μέσα σε μία ημέρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και κυρίως του κορονοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες προσελεύσεις στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες.

Μόνο την περασμένη Τετάρτη (27.12.23) 306 άνθρωποι εισήχθησαν με επιπλοκές και βαριά συμπτώματα κορονοϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την επόμενη μέρα, Πέμπτη (28.12.23).

Οι επιστήμονες της Επιτροπής επισήμαναν τον επιδημιολογικό κίνδυνο από τη μη χρήση μάσκας σε Νοσοκομεία, αλλά και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών του πληθυσμού έναντι της COVID-19, για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συστάσεις, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες.

Δείτε επίσης: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Έρχονται συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς και καμπάνια για εμβόλια και αντιιικά

Από 4 έως 8 ώρες η αναμονή στα Επείγοντα των Νοσοκομείων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.

“Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία στα Επείγοντα για μια εξέταση από γιατρό, με την αναμονή να ξεπερνάει τις 8 ώρες”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:

“Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Όμως ευτυχώς, οι ασθενείς έχουν πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και όποιοι κάνουν εισαγωγή σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο”, σημειώνει ο ίδιος.

Ανάγκη επιστροφής της υποχρεωτικής και καθολικής χρήσης μάσκας στα Νοσοκομεία

Μετά από συνεδρίαση τριών ωρών η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατέληξε την Πέμπτη (28.12.23) στην ανάγκη σύστασης για την καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Για τον λόγο αυτό θα σταλεί τις επόμενες ημέρες σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας προς τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, οι οποίες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις κατά περίπτωση.

Επίσης, αναμένεται με ανακοίνωση τις επόμενες μέρες να γίνει σύσταση για τη χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και κυρίως σε χώρους με συνωστισμό και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών και την ενίσχυση της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων, με νέες ενημερωτικές εκστρατείες.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα οι συνολικές δόσεις με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο XXB δεν ξεπερνούν τις 170.000, όταν μόνο οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου είναι στη χώρα μας 250.000.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: Κορονοϊός: Mόνο 170.000 οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 – Χωρίς εμβόλιο υπερήλικες και άτομα σε υψηλό κίνδυνο

Ασφυξία στα μεγάλα Νοσοκομεία

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” στις τελευταίες εφημερίες προσέρχονται πάνω από 1.000 ασθενείς, με 25% αύξηση στα παθολογικά / πνευμονολογικά περιστατικά και αύξηση κατά 80% στην προσέλευση ασθενών με COVID-19. Στην τελευταία εφημερία μάλιστα εισήχθησαν 8 ασθενείς με γρίπη H1N1.

Στο Nοσοκομείο “Αττικόν” προς το παρόν δεν έχουν αναπτυχθεί ράντζα, ωστόσο, στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν για νοσηλεία 180.

Στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1.200 ασθενείς και περίπου 180 από αυτούς, παραμένουν για νοσηλεία. Παρατηρείται αύξηση στις προσελεύσεις ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά 25%, ενώ εξαιτίας της μεγάλης κίνησης, νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά, δηλαδή, σε κλινικές άλλων παθήσεων

Πάνω από 1.600 οι νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία

Η μεγάλη -σχεδόν εκθετική- διασπορά του κοροοϊού από τα μέσα του Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πάνω από 1.600 νοσηλείες στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Από αυτές τις νοσηλείες, οι 1.400 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και ακόμη 260 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 85 εκ των οποίων, είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης του κορονοϊού καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία 200 άνθρωποι, με εξαίρεση την περασμένη Τετάρτη (27.12.23), όπως προαναφέρθηκε, οπότε εισήχθησαν περισσότεροι από 300 ασθενείς για νοσηλεία σε ένα 24ωρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19, ενώ οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των θανάτων από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.

Στις ΜΕΘ δεν υπάρχει πίεση. Από τις συνολικά 1.069 κλίνες ΜΕΘ για όλες τις παθήσεις (περιλαμβάνονται και οι 170 κλίνες του ιδιωτικού τομέα), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, κατειλημμένες είναι οι 868 κλίνες και κενές 201 κλίνες.

“Γονατίζουν” τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Παιδιατρικές Κλινικές επικρατεί ασφυξία, με αύξηση κατά 30% στις προσελεύσεις παιδιών με ιώσεις.

Η αναμονή για εξέταση από γιατρό διαρκεί πάνω από 4 ώρες και τα παιδάκια νοσηλεύονται σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.