Iatropedia

«Η κολπική μαρμαρυγή σε αφορά»

Η ομάδα του καθηγητή Χρ. Στεφανάδη προσκαλεί στο 1ο διαδραστικό σεμινάριο για τη νόσο θέτοντας σε όλους μας βασικά ερωτήματα όπως είναι: Πόσο χρόνο αφιερώνετε στην καρδιά σας; Γυμνάζεστε, προσέχετε τη διατροφή σας, κάνετε τακτικά checkup. Ενημερώνεστε όμως για τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική και τις ευκαιρίες που δίνει η πρόοδος της για την αντιμετώπιση μιας σχετικά άγνωστης και ύπουλης ασθένειας;

Η κολπική μαρμαρυγή παρότι δεν θεωρείται άμεσα απειλητική για τη ζωή μας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές, όπως στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ισχαιμικά επεισόδια. Και δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, όπως εσφαλμένα νομίζουν πολλοί, αλλά περισσότερο από 1% του πληθυσμού που αυξάνεται μέχρι το 10% όσο μεγαλώνει η ηλικία. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κολπική μαρμαρυγή αφορά περισσότερους από 200 χιλιάδες Έλληνες και συνήθως δεν το γνωρίζουν.

Βασισμένο σε αυτά τα δεδομένα το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του γήρατος, υπό του διεύθυνση του Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη διοργανώνει την Κυριακή ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σεμινάριο με διαδραστικό χαρακτήρα, προκειμένου να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για τη νόσο, τον πρόληψη και την αντιμετώπιση της και τις σύγχρονες θεραπείες.

Ο κ. Στεφανάδης μας εξηγεί ότι «η εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ραγδαία και η καρδιαγγειακή ιατρική είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί τεράστια άλματα προόδου. Η πρόοδος αυτή έχει συντελέσει στο να ζουν όχι μόνο καλύτερα αλλά και περισσότερο οι συνάνθρωποί μας που εμφάνιζαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Επειδή ακριβώς οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, χρειάζεται χρόνος αφομοίωσης τόσο από τους γιατρούς αλλά και από τα συστήματα υγείας για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα στον κόσμο. Η αφομοίωση από τους γιατρούς πραγματοποιείται μέσω των ιατρικών συνεδρίων. Η εκπαιδευτική ημερίδα «Άκου την καρδιά σου» απευθύνεται στο κοινό με στόχο την ενημέρωσή του για φλέγοντα ιατρικά θέματα».

Η καινοτομία της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς, αλλά είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, που θέλει να λύσει τις απορίες του σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμό από τον εμπνευστή της εκδήλωσης Χριστόδουλο Στεφανάδη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη. Αποτελείται από 7 ενότητες, όπου διακεκριμένοι καρδιολόγοι, καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα μιλήσουν για τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, την ανίχνευση της και τους παράγοντες που την προκαλούν, πως μπορούν να προληφθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια, πως αντιμετωπίζεται η αρρυθμία και τι συμβαίνει με την κατάλυση. Στη συνέχεια οι θεατές θα καταθέσουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους προκειμένου να λυθούν οι όποιες απορίες και να ανοίξει ο διάλογος για την «άγνωστη» ασθένεια.

Το 1ο διαδραστικό σεμινάριο με τη συμμετοχή ασθενών και τίτλο «‘Ακου την καρδιά σου» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 με 2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ελεύθερη είσοδο για όλους. Όπως σημειώνει ο κ. Στεφανάδης «Θέλουμε να περάσουμε στη δύσκολη αυτή εποχή για τα συστήματα υγείας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να μάθουν αυτά που πρέπει για το πρόβλημά τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αφομοίωση των νέων εξελίξεων και την προαγωγή της υγείας και την μακροζωίας.»

Από την ανακοίνωση της εκδήλωσης υπάρχει τέραστιο ενδιαφέρον από πολίτες που θέλουν να την παρακολουθήσουν, ενώ δεκάδες είναι οι ερωτήσεις που στέλνονται στους διοργανωτές μέσω των social media σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να φτάσει το μήνυμα της εκδήλωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, το διαδραστικό σεμινάριο θα μεταδοθεί με livestreaming και μέσω διαδικτύου, ενώ όσοι Αθηναίοι βρεθούν στους φιλόξενους χώρους του Μεγάρου Μουσικής θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα συνεισφέροντας φάρμακα στην εκστρατεία «Όλοι μαζί μπορούμε» που γίνεται σε συνεργασία με το Ιατρίο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τον ΣΚΑΪ.