Κομμάτια και θρύψαλα από το σεισμό τα χειροποίητα έργα των Αναπήρων – ‘Εκκληση για βοήθεια

  • Γιάννα Σουλάκη
σεισμό
“Θα τα ξαναφτιάξουμε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”, λένε τα 'Ατομα με Αναπηρία του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων στη Φυλή, που για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια, είδαν όλο τον κόπο και τα όνειρά τους να γίνονται “στάχτη”, από την καταστροφική μανία του εγκέλαδου.

Συγκλονίζουν με το κουράγιο και την υπερηφάνεια τους τα ‘Ατομα με Αναπηρία που εργάζονται στο Κέντρο Εργασίας Αναπήρων, στη Φυλή. Του ενός εκ των τριών πιστοποιημένων φορέων κοινωνικής φροντίδας στην Δυτική Αττική, που φροντίζει για την κοινωνικο-επαγγελματική αποκατάσταση των Ατόμων με Αναπηρία.

Στο επίκεντρο του σεισμού…

Είχαν την ατυχία να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού της Παρασκευής στη Μαγούλα. Τα 5,3 ρίχτερ διάρκειας μόλις 15 δευτερολέπτων, ήταν αρκετά για να μετατρέψουν σε θρύψαλα όσα είχαν με κόπο κατασκευάσει.  Όλα, εργόχειρες δημιουργίες φτιαγμένες με φαντασία και μεράκι: πήλινοι κουμπαράδες, γύψινες προτομές και αγάλματα, βάζα, τασάκια και διακοσμητικά. Ήταν όλα αυτά, που τους βοηθούν, πουλώντας τα, να ενταχθούν στην αγορά εργασίαςΔεν έμεινε τίποτα όρθιο! 

Σήμερα οι ανάπηροι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και να βρουν το κουράγιο, όπως λένε, να τα φτιάξουν όλα από την αρχή. Με τα χέρια τους. Χωρίς να περιμένουν τίποτα από κανέναν:

“Μετά τον σεισμό του ‘ 99, που δεν έμεινε τίποτα όρθιο και τα καταφέραμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι τον εαυτό μας και τους ανθρώπους με αδυναμίες που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις. Για μας δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γιατί είμαστε δυνατοί και η αναπηρία δεν μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες ή και χειρότερες καταστάσεις. Μπορεί να είμαστε ανάπηροι δεν είμαστε όμως ανίκανοι και το αποδεικνύουμε άλλη μία φορά, αντιμετωπίζοντας και επιδιορθώνοντας όλη αυτή την κατάσταση”.

Λόγια βγαλμένα από την ψυχή. Από αυτά που μπορείς να ακούσεις μόνο από ανθρώπους έμαθαν να μάχονται και να μην καταθέτουν τα όπλα, όταν έρχεται το αναπότρεπτο:

“Αυτό που έγινε ήταν μπόρα και πέρασε, αυτό που μετράει από δω και πέρα είναι η πίστη μας στο Θεό και στον εαυτό μας, που πρέπει αντί να φοβάται το μέλλον να το σχεδιάζει με καλύτερο τρόπο προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όλους τους άλλους”, λένε.

Μέσα στην ατυχία τους με το σεισμό, βοήθησαν και συμπολίτες τους

Από το περίσσευμα του όποιου κουράγιου τους έχει απομείνει, κλήθηκαν να προσφέρουν και βοήθεια σε συμπολίτες τους που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από αυτούς, όπως λένε:

“Σε όλες τις μεγάλες καταστροφές σεισμούς, πλημμύρες, θεομηνίες κάποιοι γίνονται πλούσιοι και κάποιοι πεθαίνουν από ανέχεια, στις ίδιες γειτονιές βλέποντας ο ένας τον άλλον. ‘Αλλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν και άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, αλλά και να βοηθήσουν όπως μπορούν. Βλέποντας τις φωτογραφίες παρακάτω, θα καταλάβετε τι έγινε στο Κέντρο Εργασίας Αναπήρων. Παρόλα ταύτα, φτωχοί άνθρωποι πιο ταλαιπωρημένοι από μας, ήρθαν ζητώντας να τους βοηθήσουμε με τη δωρεάν διανομή τροφίμων που κάνουμε ανά διαστήματα. Φανταστείτε τι ανάγκες έχει ο κόσμος”, καταλήγουν στη συγκλονιστική μαρτυρία τους, οι άνθρωποι με αναπηρία.

Μόνο στήριγμα τους ο Δήμαρχος Φυλής

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων με τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά του. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα είναι κοντά τους για τις επιδιορθώσεις του χώρου και θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: “Δήμαρχε, σ’ ευχαριστούμε και σε περιμένουμε γιατί κι άλλες φορές που σε χρειαστήκαμε ήσουν κοντά μας”, καταλήγουν στην επιστολή τους.

Ποιο είναι το έργο του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων

Το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» λειτουργεί από το 2002 στη Δυτική Αττική με 1101 μέλη και 351 εθελοντέςσυνεργάτες όλων των ηλικιών που προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Είναι ένας εκ των τριών πιστοποιημένων φορέων κοινωνικής φροντίδας στην Δυτική Αττική με το ΦΕΚ 1163/10-04-2002, και προσφέρει υπηρεσίες, όχι μόνο σε ΑμεΑ αλλά και σε ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.

“Δεν είμαστε οι κηδεμόνες των αναπήρων, είμαστε τα Άτομα με Αναπηρία που έχουμε μετατρέψει την αδυναμία σε δύναμη γιατί η εργασία είναι για εμάς το καλύτερο φάρμακο που γιατρεύει όλες τις αδυναμίες και αναπηρίες του κόσμου”.

Στα εργαστήρια, που λειτουργούσαν στις εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν, τα ΑμεΑ απεγκλωβίζονται και συμμετέχουν στη ζωή με τον δικό τους ιδιαίτερο και δημιουργικό τρόπο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων ΕΔΩ