Iatropedia

Κοντοζαμάνης: Ανοίγουν τα νοσοκομεία από Δευτέρα – Οι τρεις κανόνες που πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής

"Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε", ανέφερε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος σταδιακής άρσης των μέτρων, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Με την επιστημονική επιτήρηση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και με γνώμονα τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, θα κινηθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο της επαναφοράς της χώρας μας, στη μερική κανονικότητα.

Η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της, ενώ «τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης θα αποτελέσουν τον γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τη σταδιακή επαναφορά των νοσοκομείων στην κανονική λειτουργία τους από Δευτέρα 4 Μαϊου και συγκεκριμένα, την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Κοντοζαμάνης: «Η μάχη δεν έχει κριθεί» – Οι 3 νέες συνήθειες που πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής

Αναφερόμενος στους κανόνες της επόμενης μέρας που θα μας βοηθήσουν να μείνουμε ασφαλείς και να μην επιστρέψουμε στα μέτρα περιορισμού, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτά θα είναι οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

«Οι συνήθειες αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού), η αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός), η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων.

«Αυτοί οι κανόνες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας από εδώ και πέρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Κοντοζαμάνης: Σε ετοιμότητα το σύστημα Υγείας σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων

Στρατηγικής σημασίας είναι η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη:

Κοντοζαμάνης: Επεκτείνονται τα μέτρα υγειονομικής επιτήρησης της πανδημίας στην Ελλάδα

Η χρηματοδότηση της Υγείας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού αυξήθηκε -σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας- κατά 145 εκ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί.

«Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ, πέραν των 3748 ατόμων που υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, «πολύ περισσότερα από τις 2000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί».

Επίσης, αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Επίσης,

«Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ«, είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συνέχιση υπηρεσιών που ξεκίνησαν μέσα στον κορωνοϊό – Παρακαταθήκη για το μέλλον η ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης), καθώς, επίσης και η συνέχιση της λειτουργία της πλατφόρμας εθελοντισμού, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000 ατόμων.

Επιπλέον, Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου.

Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

«Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας. Το σύστημα Υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.