Iatropedia

Κοροναϊός: 1.873 τα θύματα – Πόσο απειλητικός είναι στ’ αλήθεια

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξήγησε πόσο απειλητικός είναι στ' αλήθεια ο νέος κοροναϊός, τη στιγμή που αυξάνονται μεν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι, αλλά με πιο αργό ρυθμό απ' ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Λιγότερους από 100 θανάτους και λιγότερα από 2.000 νέα κρούσματα προκάλεσε το τελευταίο 24ωρο ο νέος κοροναϊός στην Κίνα. Αυξήθηκαν, όμως, κατά σχεδόν 1.100 οι ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πλησιάζουν τους 1.900 οι νεκροί.

Σύμφωνα με τον καθιερωμένο ημερήσιο απολογισμό της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC), ο κοροναϊός Covid-19 προκάλεσε χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα:

Είναι η πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα που ο νέος κοροναϊός προκαλεί τον θάνατο λιγότερων από 100 ανθρώπων σε μία ημέρα. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί μόνο μικροί δεν μπορούν να θεωρηθούν. Πόσο μάλλον που από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα ο νέος κοροναϊός συνολικά έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα:

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας έχουν καταγραφεί μερικές εκατοντάδες ακόμα κρούσματα, σε 28 χώρες και ημιαυτόνομες περιοχές. Υπήρξαν επίσης πέντε θάνατοι (από ένας σε Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Γαλλία, Ιαπωνία και Ταϊβάν). Αναλυτικότερα, μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Φεβρουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας είχε φτάσει τα 896. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Έτσι, ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 73.332 και ο αριθμός των θυμάτων σε 1.873. Από τους ασθενείς, οι 12.552 στην ηπειρωτική Κίνα έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Μερικές δεκάδες άλλοι έχουν αναρρώσει σε όλο τον κόσμο.

Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός

Τί σημαίνουν, όμως, στην πράξη όλοι αυτοί οι αριθμοί; Πόσο απειλητικός είναι τελικά ο κοροναϊός Covid-19; Την απάντησε έδωσε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus. Όπως είπε, η κατάσταση συνοπτικά έχει ως εξής:

Αναφερόμενος στην επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων και θανάτων, ο κ. Ghebreyesus είπε ότι η διαφαινόμενη μείωση «πρέπει να ερμηνευθεί πολύ προσεκτικά».

«Οι τάσεις μπορεί εύκολα να αλλάξουν, καθώς προσβάλλονται νέοι πληθυσμοί. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η αναφερόμενη μείωση θα συνεχισθεί. Κάθε σενάριο είναι ακόμα ανοικτό», τόνισε.

Όσον αφορά το γιατί δεν έχει ακόμα κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πανδημία, η απάντηση κρύβεται στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται εύκολα στην κοινότητα εκτός Κίνας. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Michael Ryan, τέτοιου είδους ικανότητα δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ακόμα ο κοροναϊός, αφού είναι λιγοστά τα παγκόσμια περιστατικά που δεν σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την Κίνα (π.χ. με ταξίδι ή επισκέπτη από αυτήν).