Κοροναϊός: Πώς η επιδημία της Κίνας έγινε παγκόσμιο πρόβλημα σε 2 μήνες
Με πάνω από 300 θανάτους από την επιδημία του νέου κοροναϊού της Κίνας και περισσότερους από 14.000 προσβεβλημένους ανθρώπους μέσα σε μόλις 2 μήνες, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε πρωτοφανή αναστάτωση.
Ο φόβος για την επέκταση της νόσου και πιθανό ξέσπασμα νέων, κατά τόπους επιδημιών σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, κρατά σε εγρήγορση επιστήμονες και υγειονομικά συστήματα. Και αναγκάζει τις κυβερνήσεις των χωρών να αυξήσουν τα μέτρα υγειονομικής επιτήρησης.
Δείτε επίσης – Κοροναϊός: Αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπισή του
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής, κ. Θάνος Δημόπουλος, τονίζει ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας:
“Ο αριθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης από τον νεό κοροναϊό που προκαλεί πνευμονία στους ανθρώπους προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.Ο νέος κοροναϊός συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και η διαχείριση της κρίσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση τόσο για την Κίνα αλλά και για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας χρειάζεται ταχεία επιστημονική πρόοδος και εφαρμογή μέτρων ελέγχου της εξάπλωσής της σε τοπικό και διεθνές επίπεδο”.
Η επιδημία του κοροναϊού – Ημερομηνίες – σταθμοί
Δείτε σε μία σύντομη ανασκόπηση, πως φτάσαμε μέχρι εδώ:
- 8 Δεκεμβρίου: Επιβεβαιώνεται ο πρώτος ασθενής, ο οποίος έχει αναπτύξει συμπτώματα του κορωναϊού στη Γουχάν
- 31 Δεκεμβρίου: Αναφέρονται τα πρώτα επίσημα κρούσματα του ιού, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)
- 1 Ιανουαρίου: Με τις πρώτες υποψίες ότι το ξέσπασμα της επιδημίας προέρχεται από τα θαλασσινά και άγρια ζώα, η υπαίθρια αγορά του Γουχάν, κλείνει για απολύμανση
- 7 Ιανουαρίου: Κινέζοι επιστήμονες απομονώνουν και ταυτοποιούν το νέο στέλεχος του κοροναϊού 2019-nCoV
- 9 Ιανουαρίου: Καταγράφεται ο πρώτος θάνατος, ο οποίος συνδέεται με τον ιό
- 20 Ιανουαρίου: Καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα στο Πεκίνο και το Σεντζέν, δηλαδή, εκτός του επίκεντρου της επιδημίας της πόλης Γουχάν, που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας
- 23 Ιανουαρίου: Ο Γουχάν μπαίνει σε καραντίνα, με διακοπή των συγκοινωνιών εντός και εκτός πόλης. Στην μεγαλύτερη καραντίνα που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, συνολικά, 60 εκατομμύρια άνθρωποι τίθενται σε απομόνωση στη Γουχάν, αλλά και τις γύρω Κινεζικές πόλεις. Ο ΠΟΥ καταλήγει ότι ο ιός δεν αποτελεί ακόμη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας.
- 28 Ιανουαρίου: Ο αριθμός των θανάτων αγγίζει τους 100. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ξεπερνά κατά πολύ, τον ρυθμό διάδοσης της θανατηφόρου έκρηξης του SARS το 2003
- 30 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ κηρύσσει τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς εμβέλειας.
- 31 Ιανουαρίου: Οι θάνατοι ξεπερνούν τους 200
Δείτε σχετικό πίνακα με τα κρούσματα και τους θανάτους:
Η καραντίνα και ο επιστημονικός προβληματισμός για την ταχύτητα διάδοσης του ιού
Τα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, σχετίζονται με την ταχύτητα της εξάπλωσης του ιού, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει υψηλή θνητότητα. Όσο, όμως η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο κοροναϊός να μεταλλαχθεί και να πάρει πιο επιθετική μορφή. Για το λόγο αυτό, υπάρχει τεράστια επιστημονική κινητοποίηση παγκοσμίως, για τη διερεύνηση του κλινικού φάσματος της νόσου αλλά και του τρόπου μετάδοσής της. Οι πληροφορίες αυτές θα οδηγήσουν σε λύσεις και θα συμβάλλουν στον ταχύτερο περιορισμό της.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι “Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να σχεδιαστούν από τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς επαρκή μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας”.
Σε ότι αφορά την απομόνωση των περιοχών που ενδημεί ο κοροναϊός, ο κ. Δημόπουλος τονίζει ότι από την εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες επιδημίες, «η απομόνωση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στην ανακοπή του φαινομένου. Ήδη στην περιοχή Χουμπέι της Κίνας έχει εφαρμοσθεί η μεγαλύτερη στην ιστορία καραντίνα για την αποτροπή της εξέλιξης της επιδημίας. Έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και έχει απαγορευθεί η μετακίνηση εκτός των ορίων της περιοχής αυτής. Επίσης έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και από τις κυβερνήσεις διεθνώς. Χώρες, όπως το Κιργιστάν και η Βόρεια Κορέα, έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Κίνα. Επιπλέον, πολλές χώρες έχουν εγκαταστήσει συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και συμπτωμάτων και συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η εφαρμογή μεθόδων ελέγχου στα σύνορα είχε αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα σε προηγούμενες επιδημίες. Ο μη επεμβατικός έλεγχος όμως όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα που έχει επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και εφαρμόζεται με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών” αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.
Δείτε επίσης: Πού εξαπλώνεται ο κοροναϊός: LIVE παγκόσμιος χάρτης με θύματα και κρούσματα
Η διερεύνηση των περιστατικών και κυρίως όσων έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί σε χώρες εκτός Κίνας, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες, σύμφωνα με τον καθηγητή:
“Αναδεικνύεται πλέον ότι είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς, δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας. Ήδη άτομα που επαναπατρίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πόλη Ουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες, όση δηλαδή και η μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού, ανεξάρτητα από τα συμπτώματά τους”, τονίζει.
Τι απέδειξε η περίπτωση Γερμανού ασθενή με κοροναϊό
Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Δημόπουλο, η καταγραφή κρουσμάτων του ιού στη Γερμανία και τις ΗΠΑ τροφοδότησε με ενδιαφέρουσες πληροφορίες τους επιστήμονες. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν πολύ πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine:
“Στο κρούσμα που καταγράφηκε στη Γερμανία, η μετάδοση του ιού έγινε από κινέζο υπήκοο που επισκέφθηκε τη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους και νόσησε κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Με τη διάγνωσή του αναζητήθηκαν οι επαφές που είχε κάνει στην Ευρώπη και ανευρέθηκε Γερμανός υπήκοος με ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής που στον ιολογικό έλεγχο ήταν θετικός για τον νεό κοροναϊό. Τις επόμενες ημέρες, τρεις ακόμη Γερμανοί πολίτες διαγνώσθηκαν θετικοί για τον κοροναϊό. Ο ένας είχε έρθει σε επαφή με τον κινέζο υπήκοο, ενώ οι άλλοι δύο με τον Γερμανό. Όλοι νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Μονάχου χωρίς όμως σοβαρά συμπτώματα.
Στην περίπτωση του ατόμου που διαγνώσθηκε στις Ηνωμένες πολιτείες, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την πόλη Ουχάν της Κίνας και νόσησε με την επιστροφή του στη χώρα του. Ο ασθενής αυτός αφού διαγνώσθηκε θετικός για τον νέο κοροναϊό, νοσηλεύθηκε με συμπτώματα πνευμονίας που αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με υποστηρικτική αγωγή”.
Η ιατρική παρακολούθηση των περιστατικών έχει οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου από τον νεό κοροναϊό ποικίλουν, τονίζει ο κ. Δημόπουλος:
“Οι σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό που έχουν περιγραφεί σε περιστατικά στην Κίνα, δεν αποτελούν τον κανόνα και αρκετοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτωματολογία. Τέλος, στον ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγήθηκε και το υπό κλινική δοκιμή αντιϊικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν μπορεί να κριθεί από αυτή την περίπτωση, σίγουρα όμως κλινικές μελέτες μπορούν να παρέχουν δεδομένα για τη χρήση του έναντι των κοροναϊών”, αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΠΟΥ: Σημαντική η ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο μετάδοσης και τα συμπτώματα
Σε ανακοίνωση του την περασμένη Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης για την επιδημία του κοροναϊού. Προειδοποιεί, επίσης, ότι μπορεί να προσβληθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες με ιστορικό προβλημάτων υγείας, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ καταρρίπτουν, επίσης, διάφορους μύθους που επικρατούν στο διαδίκτυο, όπως ότι η νόσος μεταδίδεται από τα κατοικίδια, αλλά και ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από γράμματα ή δέματα που προέρχονται από την Κίνα.
Δείτε επίσης :
Κοροναϊός: 3 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Κορωνοϊός: Google και Facebook ψάχνουν το αντίδοτο στην… παραπληροφόρηση
Σε ότι αφορά τους τρόπους μετάδοσης, ο κ. Δημόπουλος, αναφέρει:
“Καθώς γνωρίζουμε ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων και της επαφής καθίσταται απαραίτητη η προσήλωση στα μέτρα δημόσια υγείας, δηλαδή απομόνωση περιστατικών εντός της κοινότητας και εφαρμογή μέτρων προστασίας στις υγειονομικές δομές όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά και χρήση απολυμαντικών μέσων. Οι μέθοδοι αυτοί οδήγησαν στον περιορισμό των επιδημιών τόσο του SARS όσο και του MERS και πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν και στην παρούσα κατάσταση”, καταλήγει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.