Κοροναϊός: Γιατί η καραντίνα δεν θα σταματήσει τον ιό – Τι λένε οι Ελλήνες επιστήμονες του ΕΟΔΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίοι παρακολουθούν και ενημερώνονται κάθε στιγμή, για τη δραματική εξάπλωση του φονικού κοροναϊού στην Κίνα και σε πολλές ακόμη χώρες. Δείτε σε ποια συμπεράσματα έχουν καταλήξει...

Σε σημαντικά συμπεράσματα καταλήγουν καθημερινά οι Έλληνες επιδημιολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία και επιστημονικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα. Τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς κι οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τον σχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στην Ελλάδα.

Η υγειονομική θωράκιση της χώρας μας από τον κοροναϊό της πόλης Γουχάν, που ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους και έφτασε και στην Ευρώπη, κρίνεται μείζονος σημασίας από τους αρμόδιους φορείς, όπως αναφέρουν στο iatropedia.gr, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης: Aπό τις νυχτερίδες ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού – Τι απέδειξαν οι έρευνες

Σ. Τσιόδρας: “Δεν βοηθάει η καραντίνα – Τα κρούσματα έχουν ξεφύγει”

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα κορυφαία επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως, ενώ και στον ΕΟΔΥ επικρατεί πυρετός συσκέψεων.

Μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει ότι κατά τη γνώμη του, η επιδημία προς το παρόν δεν μπορεί να περιοριστεί στην Κίνα:

“Δεν βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί πολλές πόλεις στην Κίνα,”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εκτιμά μάλιστα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στις επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ο παρονομαστής αυτής της επιδημίας πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Καμία καραντίνα δεν βοηθάει όταν έχεις κρούσματα ηπίων κλινικών συμπτωμάτων και ασυμπτωματικά. Όταν δηλαδή έχεις μια επιδημία με συμπτώματα που μοιάζουν με απλό κρύωμα. Πως να την περιορίσεις και από που να την σταματήσεις; Καμία καραντίνα δεν μπορεί να βοηθήσει και γι’ αυτό, ήδη, έχει ξεφύγει ο ιός από τα σύνορα της Κίνας”.

Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοαϊού του Γουχάν, έδωσε εντολή να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να ενισχυθεί η καραντίνα τόσο στις πόλεις, όσο στους ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, με στόχο τη διακοπή μετάδοσης.

Δείτε επίσης – Σε τι διαφέρει ο νέος κοροναϊός από τον SARS, την ιλαρά και τον Εμπόλα

Δείτε στον χάρτη σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός Κίνας:

Σ. Τσιόδρας: “Οι απομακρύνσεις κατοίκων άλλων χωρών από τη Γουχάν και η σημασία τους”

Εντωμεταξύ, μέτρα λαμβάνουν πολλές χώρες των οποίων κάτοικοι διαμένουν στη Γουχάν. Η μία μετά την άλλη βοηθούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την εφιαλτική πόλη. Μία από αυτές είναι και η Ιορδανία, η οποία με απόφαση του βασιλιά της Αμπντουλάχ Β’ αποφάσισε να αποστείλει αεροσκάφος στο Γουχάν για να απομακρύνει «το συντομότερο δυνατόν», τους Ιορδανούς πολίτες από την κινεζική πόλη. Στην ίδια απόφαση προχώρησαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες με την συναίνεση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), προχώρησαν σε “ασφαλή και έγκαιρη συντονισμένη προσπάθεια” να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

“Πιθανό λάθος, που μπορεί να κοστίσει” χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τακτική ο επιστήμονας του ΕΟΔΥ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας:

“Είναι μεγάλο αυτό το θέμα  στα media κι αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι το evacuation, αυτό που κάνουν δηλαδή οι ξένοι (οι αμερικάνοι, οι γάλλοι κλπ.), να παίρνουν τον πληθυσμό τους από την Γουχάν πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και με άμεσα πιθανά μέτρα απομόνωσης επί συμπτωματικών περιπτώσεων, όταν παίρνουν τον πληθυσμό τους από τη Γιουχάν. Αν υποτίθεται κάποιος από αυτούς έχει έναν ιό δυνητικά θανατηφόρο θα πρέπει να έχει και τα κατάλληλα μέτρα απομόνωσης και στην πατρίδα του”, αναφέρει ο ειδικός.

Δείτε επίσης: Τι είναι ο νέος κοροναϊός και πως μεταδίδεται – Όλες οι πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Στα καλά νέα: Ο κοροναϊός προς το παρόν δεν μεταδίδεται έντονα και γρήγορα στις περιοχές εκτός Γουχάν

Υπάρχουν, όμως, και ευχάριστα νέα. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και τη θνητότητά του. Προς το παρόν και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, φαίνεται ότι ο κίνδυνος περιορίζεται με τα κατάλληλα μέτρα. Επί του παρόντος, επίσης, δεν υπάρχει πολύ μεγάλη θνητότητα, όπως αναφέρει:

“Η θνητότητα παραμένει χαμηλή και ο ιός προς το παρόν δείχνει ότι δεν μεταδίδεται πάρα πολύ γερά. Θα το δούμε, όμως, τις επόμενες μέρες. Τουλάχιστον στα εξαγόμενα κρούσματα του εξωτερικού, η αλυσίδα μετάδοσης του ιού σταματά όταν εφαρμόζονται τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα.  Στο εξωτερικό τα βαριά περιστατικά τα έχουν αναγνωρίσει και τα έχουν περιορίσει. Κάτι που δεν συμβαίνει στη Γουχάν, όπου έχουμε έως και τέταρτης γενιάς μετάδοση. Δηλαδή εάν κολλήσει ένας μέσα σε μία πενταμελή οικογένεια θα νοσήσουν όλοι. Από την άλλη βέβαια, στο εξωτερικό είναι και τα πιο ελαφρά κρούσματα, τα οποία είτε το έχουν ξεπεράσει μόνοι τους οι ασθενείς και δεν κόλλησαν κανέναν και δεν το μάθαμε ποτέ, είτε δεν τα έλεγξε ποτέ κανείς, γιατί οι άνθρωποι έκρυψαν τα συμπτώματα. Πήραν αντιπυρετικά κλπ. Αν είναι τόσο διαδεδομένο το πρόβλημα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα το μάθουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε”.

Δείτε επίσης – Κοροναϊός: Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Δεν αποκλείεται, εικάζουν οι επιστήμονες να υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ελαφρών περιστατικών, τα οποία να εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια αυτά του απλού κρυολογήματος και τελικά να μην έχουμε πολλούς θανάτους.