Κοροναϊός: Μειώθηκε η ροή “ύποπτων” κρουσμάτων στα εργαστήρια της Ελλάδας – Όλα είναι αρνητικά

  • Γιάννα Σουλάκη
κοροναϊός
Σε υψηλή ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα για τον εντοπισμό και την έγκαιρη απομόνωση πιθανού “ύποπτου” κρούσματος του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα δείγματα που εξετάζονται στα εργαστήρια αναφοράς της χώρας είναι πλέον “χαμηλής υποψίας”. Όλα τα αποτελέσματα είναι -μέχρι στιγμής- αρνητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr στα εργαστήρια αναφοράς της χώρας τα περισσότερα δείγματα πλέον που εξετάζονται – όχι όλα – δεν εμπίπτουν στον ορισμό του πραγματικά “ύποπτου” κρούσματος, αλλά του «πιθανού». Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία αναφοράς δεν πληρούν τα ακριβή κριτήρια που καθορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ώστε να θέσουν σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Οι έλεγχοι, ωστόσο, στις πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στις πτήσεις που έρχονται από το Πεκίνο, αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς δεν έχουν ατονίσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να εντοπιστεί ανά πάσα στιγμή και στη χώρα μας άνθρωπος, ο οποίος να έχει νοσήσει από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν στο iatropedia.gr, ότι όσο περνούν οι μέρες και δεν εμφανίζεται κρούσμα στην Ελλάδα είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας και του υγειονομικού μας συστήματος. Αν μάλιστα δεν υπάρξει κρούσμα κοροναϊού το ερχόμενο διάστημα, από τον Μάρτιο και μετά που αναμένουμε πτώση στη διασπορά της εποχικής γρίπης, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Θα μειωθεί ο κίνδυνος πιθανής τοπικής διασποράς, αλλά και θα πάψει να υπάρχει η σύγχυση με τα συμπτώματα των ιώσεων, της γρίπης και του κοροναϊού. Πρόκειται για κοινά συμπτώματα σε ιογενείς ασθένειες, που δυσχεραίνουν τη διάγνωση, προκαλούν αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες, αλλά και άσκοπους συναγερμούς στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Εντωμεταξύ, για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πολιτεία στην κατεύθυνση της θωράκισης της χώρας από τον νέο κοροναϊό ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα. Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Παρουσίασε τα μέτρα της χώρας για τον κορονοϊό στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αγωνία για την επιστροφή των δύο Ελλήνων από το Diamond Princess

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι, με τους εκατοντάδες άλλους προσβεβλημένους από τον νέο κοροναϊό επιβάτες, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Οι ελληνικές αρχές σε απόλυτο συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και την πρεσβεία μας στην Ιαπωνία, κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να επιστρέψουν οι δύο συμπατριώτες μας υγιείς και ασφαλείς στη χώρα.

Δείτε επίσης – Κοροναϊός: Η επιστροφή των Ελλήνων του Diamond Princess – Διαμαρτυρίες Αμερικανών για “άσκοπη” καραντίνα

Την ίδια στιγμή, η γειτονική μας Ιταλία απέστειλε την Τετάρτη (19-2-2020) αεροσκάφος στην Ιαπωνία, για να παραλάβει τους 35 Ιταλούς τουρίστες που βρίσκονται στο Diamond Princess. Ένα δεύτερο αεροσκάφος το οποίο ναύλωσε η ΕΕ, αναχώρησε το βράδυ της ίδιας μέρας. Στο δεύτερο, επιβαίνει ιατρική ομάδα, η οποία θα εξετάσει τους επιβάτες και μόνο όσοι αποδειχθούν “αρνητικοί” στο Covid-19, ή δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας, θα επιβιβαστούν στην πτήση για να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ο τελικός αριθμός των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, αλλά και οι εθνικότητες τους θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, όσοι επιστρέψουν -μεταξύ των οποίων γίνονται προσπάθειες να είναι και οι δύο Έλληνες υπήκοοι- θα χρειαστεί να μπουν σε νέα περίοδο καραντίνας 14 ημερών και ταυτόχρονης ιατρικής παρακολούθησης, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι φορείς ή ασθενείς της λοίμωξης του νέου κοροναϊού. Το κόστος των πτήσεων αυτών χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.