Στην πραγματικότητα έχει ως στόχο να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι περισσότερο ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθώς αποτελεί μέτρο που λειτουργεί ως “εμβόλιο” μέχρι την κυκλοφορία του κανονικού εμβολίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού και της νόσου Covid να οδηγεί στον θάνατο τους ηλικιωμένους είχε εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και τους τελευταίους δύο μήνες οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και δεν μολύνονται εύκολα από τον ιό, ωστόσο εάν αυτό συμβεί, έχουν συντριπτικά μεγάλες πιθανότητες να μην καταφέρουν εύκολα να αναρρώσουν.
Δείτε επίσης – Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας – Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο και τι θα κάνουν οι μαθητές
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους δύο μήνες το ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών έχει μειώσει τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό κατά 40% συγκριτικά με τα αναμενόμενα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη στην οποία υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, το 51% των ενεργών κρουσμάτων αφορούν στις ηλικίες 16-29, ενώ οι άνω των 60, μόνο το 6%. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τον τελευταίο μήνα συνέβησαν 170 θάνατοι στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, χθες (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.
Δείτε τους θανάτους στις ηλικίες άνω των 65, στις 23 Σεπτεμβρίου :
Οι θάνατοι στους 65+, στις 23 Οκτωβρίου:
Ηλικιωμένοι και Covid: Η μόλυνση μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη
Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.
“Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από την πλευρά του, ο επ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, πρόσθεσε ότι οι νεότεροι “οδηγούν” την πανδημία και τόνισε ότι η εύθραυστη κατάσταση με τους ηλικιωμένους μπορεί να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη.
“Συνεχίζουμε να λέμε, ότι το ηλικιακό γκρουπ των νέων που «οδηγεί» αυτή τη στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι από αυτούς δεν το αντιλαμβάνονται ότι το κουβαλάνε και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους”, ανέφερε.
Δείτε επίσης – Μαγιορκίνης: Η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται πλέον σε νομούς εκτός Αττικής
Η χρήση μάσκας μπορεί να προστατεύσει σχεδόν όσο ένα εμβόλιο
Σε 13 χώρες στην Ευρώπη παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δραματική αύξηση στις μολύνσεις ηλικιωμένων, γεγονός το οποίο έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπει τους νέους έως 39 ετών να χρησιμοποιούν συστηματικά το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας απέναντι στον κορονοϊό: την προστατευτική μάσκα.
“Η χρήση της μάσκας σε αυτή την περίπτωση, λειτουργεί σαν εμβόλιο για αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλό, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει”, ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης.
Η χρήση της μάσκας μπορεί να προσφέρει προστασία στους ηλικιωμένους, λίγο χαμηλότερη από αυτή που αναμένουμε από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δηλαδή από το 70%.
“Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι εάν χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι τη μάσκα και αν κρατήσει τις αποστάσεις αυτό το ηλικιακό γκρουπ, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες”, τόνισε ο καθηγητής.
Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά σε καθημερινή βάση τις μολύνσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στα συρτάρια του Υπουργείο Υγείας υπάρχει plan b’ στην περίπτωση που τις επόμενες 10 με 15 ημέρες εμφανιστεί μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Οι ευαίσθητοι αυτοί δείκτες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που “χρωματίζουν” αναλόγως τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε κλίνες και ΜΕΘ Covid, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δείτε επίσης – Κοντοζαμάνης: «Έτοιμοι για το καλό και το κακό σενάριο» – Πόσες κενές ΜΕΘ Covid υπάρχουν σήμερα