Στα 464 έφτασαν τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, 16 είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 19 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί από τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και βρίσκονται στο σπίτι τους. Από τα συνολικά κρούσματα τα 72 δεν έχουν διαπιστωμένη πηγή μετάδοσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 78 άνθρωποι θετικοί στη νόσο νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται όλοι παίρνουν ειδική αγωγή, όπως είπε, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη. Σε ότι αφορά τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ο μέσος όρος ηλικίας τους, όπως ανακοινώθηκε, είναι τα 69 έτη.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τη χθεσινή είδηση η οποία σήμερα επιβεβαιώνεται, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ 2.000 έως 3.000.
«Επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε εχθές από την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Υγειονολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Σύψα, ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες άτομα«, τόνισε ο καθηγητής.
Τσιόδρας: «Δεν κρύβουμε κρούσματα – Τηρούνται όλοι οι διεθνείς κανόνες»
Απαντώντας σε φήμες που διακινούνται για απόκρυψη κρουσμάτων, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούν στενά την επιδημία και δεν υπάρχει θέμα απόκρυψης «Καλά θα κάνουν διάφοροι επαΐοντες συνάδελφοι να μην σπεύδουν να καταλήγουν σε συμπεράσματα και διασπείρουν τον πανικό. Δεν κάνουμε δειγματοληπτική διερεύνηση των κρουσμάτων. Διερευνούμε και τα σοβαρά περιστατικά και όσα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΔΥ μάλιστα αρχίζει πρόγραμμα διερεύνησης και των επαφών των κρουσμάτων, αλλά και τα κρούσματα με ιογενείς λοιμώξεις που υπάρχουν εκτός νοσοκομείων», τόνισε ο καθηγητής.
Όσον αφορά στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και τον 6ο νεκρό που ανακοινώθηκε σήμερα στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τα βαθυτατα συλληπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και σημείωσε ότι όλοι οι άνθρωποι που «έφυγαν» ήταν άνδρες και όλοι έπασχαν από χρόνια συνοδά νοσήματα.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στο χαρμόσυνο μήνυμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από την γέννηση υγιούς βρέφους από μητέρα που πάσχει από τη νόσο COVID-19, στο Αττικό Νοσοκομείο. «Είναι μια αισιόδοξη νότα και δίνω συγχαρητήρια στους συναδέλφους, όπως αισιόδοξο είναι και το μήνυμα των 5 ανθρώπων που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε ένα 24ωρο», επεσήμανε ο καθηγητής.
Τσιόδρας: Θεραπευτικές εξελίξεις
Επιπλέον, είπε ότι ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο που θα εξετάσει 45 ανθρώπους σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. “Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει το καλοκαίρι”.
Σε ότι αφορά τους Έλληνες ασθενείς, ξεκινά πρόγραμμα χορήγησης ορού – όπως είπε ο κ. Τσιόδρας- στους βαρέως πάσχοντες, από πλάσμα ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τη νόσο και έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία, που προσομοιάζει με ανοσοθεραπεία και που έχει δοκιμαστεί σε χώρες του εξωτερικού με κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Μετέφερε, επίσης, την αγωνιώδη έκκληση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αιμοδοσία στη χώρα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αίματος.
Ο καθηγητής επέστησε την προσοχή των ανθρώπων που νοσούν στα συμπτώματα. Το βασικότερο σύμπτωμα που προειδοποιεί για βαριά νόσηση, είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι η δύσπνοια και ο υψηλός πυρετός.