Η κυβέρνηση με τη συνεργασία των επιδημιολόγων συζητούν το ενδεχόμενο της λήψης νέων αυστηρότερων -ενδεχομένως και οριζόντιων- μέτρων, σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο COVID-19, το μέσο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που καταγράφονταν στις αρχές Απριλίου. Οι καθημερινές νέες μολύνσεις είναι κατά μέσο όρο 200 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ τα συνολικά νέα κρούσματα, από την 1η έως και την 27η Αυγούστου, ανέρχονται σε 5.207
Μόνο μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες (21-27 Αυγούστου) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 1.648 περιστατικά, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα (14-20 Αυγούστου) είχαν καταγραφεί ακόμα 1.606 περιστατικά της νόσου COVID-19.
Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το ρεκόρ της Τετάρτης 26/8, με σχεδόν 300 (παρά 7) ημερήσιες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, οπότε σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 259 τα ημερήσια κρούσματα -107 στην Αττική – 6 άνθρωποι χάθηκαν – 35 διασωληνωμένοι
Οι θάνατοι οδηγούν στη λήψη νέων μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι 11 θάνατοι ασθενών με COVID-19 που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 2 ημέρες, δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες εάν έχουν επιδημιολογικό πρόσημο και εάν καταδεικνύουν γενικότερη αύξηση των θανάτων στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς αποτελούν την τραγική κατάληξη ηλικιωμένων από τη συρροή κρουσμάτων της δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πως θα εξελιχθεί.
Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Τρεις θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη
Οι θάνατοι αυτοί οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση λήψης αυστηρότερων μέτρων στις δομές ηλικιωμένων. Μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη σημερινή απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία εκτός από τον υφυπουργό Π.Π. Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαριορκίνη, θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τον ΕΟΔΥ, τους Περιφερειάρχες και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να οριστούν αυτά τα νέα αυστηρότερα μέτρα προστασίας.
Παρατηρητήριο COVID-19: Μεγάλη η αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς
Ηχηρό “καμπανάκι” που οδηγεί πλέον επιστήμονες και υγειονομικές υπηρεσίες σε σοβαρές σκέψεις για την αναγκαιότητα της λήψης πιο αυστηρών μέτρων, αποτελεί η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. Με δεδομένο ότι πολλοί ασθενείς που κατέληξαν σε θάνατο, αφαιρέθηκαν από τη λίστα των διασωληνωμένων στην ημερήσια καταμέτρηση, η αύξηση διαφαίνεται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη την προφανή των 2-3 ασθενών ημερησίως.
Συγκεκριμένα, η καταμέτρηση των διασωληνωμένων περιστατικών στις 25/8 ανέφερε 31 ασθενείς. Την επόμενη μέρα 26/8 σημειώθηκαν 5 θανατηφόρα περιστατικά και οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 33, ενώ την Πέμπτη 27/8, καταγράφηκαν ακόμη 6 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ σκαρφάλωσε στους 35.
Την αύξηση του πλήθους των ασθενών στις ΜΕΘ καταγράφει και η 12η Έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, στην οποία τονίζεται ότι κατά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 23,4 σε 31 . Αύξηση που ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη κατά την τελευταία εβδομάδα.
Δείτε επίσης – Παρατηρητήριο COVID-19: Κάτω από το 1 ο δείκτης Rt – Μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων και των ασθενών που καταλήγουν σε ΜΕΘ αποτελεί πιο αξιόπιστο δείκτη της εξέλιξης μιας επιδημίας, καθώς η αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό των διαγνωστικών τεστ.
Κι είναι γεγονός ότι ο αριθμός των δειγματοληπτικών τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπίζονται πιο γρήγορα τα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνονται οι εστίες διασποράς στην κοινότητα, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, μεσοσταθμικά μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα.
Συναγερμός για τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 100 κρούσματα στην Αττική και άνω των 50 στη Θεσσαλονίκη, είναι προφανές ότι η ανησυχία το ερχόμενο διάστημα, θα μεταφερθεί από τα νησιά στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Εχθές Πέμπτη (27/8) 107 περιστατικά καταγράφηκαν μόνο στην Αττική, με το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα να καταγράφεται την Κυριακή 23/8 με 141 νέα περιστατικά σε ένα μόνο 24ωρο. Αλλά και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά επιβαρυμένη, με καθημερινές λοιμώξεις, κατά μέσο όρο, άνω των 50.
Η επιστροφή των παραθεριστών στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, εάν δεν συνοδευθεί από αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης από τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, χρήση μάσκας και μέτρα προσωπικής υγιεινής, θα φέρει τη μεγάλη αρνητική ανατροπή στην πανδημία και εκθετική αύξηση της διασποράς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Δείτε επίσης – Γώγος: “Σε αυστηρό αυτοπεριορισμό για 7 ημέρες όσοι γυρίζουν από διακοπές – Κίνδυνος αύξησης των θανάτων”
Για να προληφθεί ένα τέτοιο τραγικό ενδεχόμενο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λήψη οριζόντιων μέτρων με την πιθανή απαγόρευση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων στη χώρα από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας και ενδεχομένως την υποχρεωτική οριζόντια χρήση της μάσκας όχι μόνο σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους.