Ο κορωνοϊός Covid-19 προσβάλλει ολοένα περισσότερα άτομα στη χώρα μας, κυρίως νέους, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μεταδοτικότητα σε συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης και οι αποστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν γάμο στη Θεσσαλονίκη ο κορωνοϊός μόλυνε 45 παρευρισκόμενους και σε έναν άλλο στην Αλεξανδρούπολη 22. Επιπλέον, σε ένα εργοστάσιο τροφίμων καταγράφηκαν 35 κρούσματα και σε ένα εστιατόριο-μπαρ 7.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 650 ενεργά κρούσματα του ιού. Τουλάχιστον 1.108 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ 2.166 έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον.
Τα δεδομένα αυτά είναι μερικά απ’ όσα έδωσαν στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Άλλαξε η εικόνα της επιδημίας το τελευταίο δίμηνο
Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Κατ’ αρχάς παρατηρείται «ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες», είπε. Τα καλά είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές στην εντατική – πιθανώς επειδή ο κορωνοϊός δεν αρρωσταίνει εύκολα βαριά τους νέους. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, «μοιραία θα αυξηθούν και οι εισαγωγές στην εντατική και οι διασωληνώσεις των νέων», προειδοποίησε.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Μόνο την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν δεν είχαν κανένα εμφανές σύμπτωμα.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Παραδείγματος χάριν, από την 31η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου από τα 113 κρούσματα με πλήρη δεδομένα που ανιχνεύθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα. Όλα τα άλλα ήταν εγχώρια.
Κίνδυνος να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο ρυθμός αναπαραγωγής (R0) του κορωνοϊού βρίσκεται στο 1. Αυτό σημαίνει πως κάθε άνθρωπος τον οποίο μολύνει ο κορωνοϊός, μολύνει ακόμα ένα άτομο. «Ο ρυθμός αυτός συντηρεί και επεκτείνει την επιδημία», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Αν το R0 ήταν πάνω από 1, θα ήταν καταστροφικό, διότι θα είχαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ευτυχώς αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα». Ωστόσο, το R0 πρέπει να μειωθεί κάτω από το 1 για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα, πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς τόνισαν ότι σε αυτή τη φάση ο κορωνοϊός μπορεί ακόμα να αναχαιτιστεί. Αν όμως δεν τηρήσουμε όλοι, απαρέγκλιτα, τα μέτρα προστασίας, η κατάσταση μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου. Και αυτό διότι οι εστίες μόλυνσης αυξάνονται διαρκώς, ενώ ανοσία έναντι του κορωνοϊού έχει λιγότερο από 1% του πληθυσμού.
Ο Αύγουστος είναι ο κρίσιμος μήνας, είπαν. Από εμάς εξαρτάται το πώς θα εξελιχθεί.