Κορωνοϊός: 7 παιδιά ανάμεσα στα κρουσμάτα της Ελλάδας – Ποια ηλικιακή ομάδα πλήττεται – Τι λένε οι ειδικοί
Τα πρώτα συμπεράσματα για το ποιες μπορεί να είναι οι ευάλωτες στη νόσο COVID-19 ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού οι οποίες πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό, επιχειρούν οι επιστήμονες. Σε δηλώσεις τους στο iatropedia.gr, δύο μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχολιάζουν πως μπορεί να ερμηνευθεί η νόσηση 7 παιδιών από την ασθένεια, αλλά και η καταγραφή των περισσότερων κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα από 40 έως 64 ετών.
Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 190 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Νέα, πιο αυστηρά μέτρα
Κορωνοϊός: Ποιες ηλικίες “προτίμησε” η νόσος COVID-19 στα πρώτα 190 κρούσματα στη χώρα
Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 190 καταγεγραμμένα περιστατικά του κορωνοϊού εντοπίστηκαν:
- 79 άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών
- 47 άτομα ηλικίας 65+
- 7 παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών
Από την πρώτη αποτύπωση των ηλικιών προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι ότι υπήρξε νόσηση 7 παιδιών και η δεύτερη ότι είναι τα περισσότερα κρούσματα της νόσου COVID-19, εντοπίστηκαν όχι στην ηλικιακή ομάδα 65+ που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, αλλά οι μικρότερες ηλικίες μεταξύ 40 και 64 ετών.
Μιλώντας στο iatropedia.gr o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι προς το παρόν το δείγμα είναι μικρό για να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα:
“Προς το παρόν είναι μικρά τα νούμερα για να βγάλουμε συμπέρασμα. Ως προς τα 7 παιδιά, κάποια από αυτά βρέθηκαν από την ιχνηλάτηση των επαφών, δηλαδή προέρχονται από τις επαφές του παιδιού της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη – πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Το παιδί είχε συμπτώματα, οπότε νόσησαν παιδιά από εκείνη την πλευρά”, αναφέρει ο καθηγητής.
Κορωνοϊός: Περισσότερο “ευάλωτοι” οι ηλικίες 40-64 και όχι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα;
Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι περισσότερο ευάλωτες στον ιό είναι οι ευπαθείς ομάδες άνω των 70, τα ηλικιακά επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν περισσότερους προσβεβλημένους σε πιο παραγωγικές ηλικίες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Η λοιμοξιωλόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο iatropedia.gr, εξηγεί:
“Έχουν πέσει λίγο οι ηλικίες. Υπάρχει πιστεύω διαφορετική κατανομή. Οι ηλικιωμένοι, δηλαδή, άρχισαν και φυλάγονται, αυτό πιστεύω εγώ. Γι’ αυτό πηγαίνουμε προς τις ηλικίες τις νεότερες, το οποίο εν μέρει είναι καλό γιατί όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο ελαφρά την περνάς τη νόσο. Στο εξωτερικό όλες οι εργασίες λένε, ότι τα μεγάλα άτομα νοσούν σοβαρότερα. Για τα δικά μας δεδομένα κι εμένα μου έκανε κατάπληξη. Περίμενα ότι τα περισσότερα θα ήταν άνω των 70 και δεν είναι. Και τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να έχουν δουλέψει και επιτέλους ίσως έβαλαν μυαλό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και φυλάγονται, δεν πάνε σε συνωστισμούς. Έχουν κοπεί και τα ταξίδια, δεν ταξιδεύουν πια όλοι οι άνθρωποι”, αναφέρει η καθηγήτρια.
Όσον αφορά στην κορύφωση της νόσου COVID-19 στη χώρα μας και οι δύο εμπειρογνώμονες της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, συμφωνούν ότι αναμένουμε επέκταση της διασποράς τις επόμενες μέρες.
“Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να αυξηθούν τα κρούσματα φαντάζομαι τις επόμενες μέρες, για να δούμε τι κατανομή ηλικιακή θα έχουμε, κι αν αυτά τα νούμερα είναι σταθερά ή ήταν τυχαία”, καταλήγει η κα. Γιαμαρέλλου.