Κορωνοϊός-Αερογενής μετάδοση: Ποιοι Έλληνες υπογράφουν την επιστολή – Ο ΠΟΥ επανεξετάζει τα στοιχεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το ενδεχόμενο να μεταδίδεται αερογενώς ο κορονοϊός Covid-19. Έναυσμα της απόφασής του αποτέλεσε η ανοικτή επιστολή 239 επιστημόνων από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε αυτήν, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί (και) από μικροσκοπικά αιωρούμενα σταγονίδια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ένας ασθενής όταν βήχει ή φταρνίζεται. Τα σωματίδια αυτά έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος. Έτσι, σύντομα μετά την εκπομπή τους πέφτουν στο έδαφος, μολύνοντας στην πορεία διάφορες επιφάνειες.
Ωστόσο στην ανοικτή επιστολή τους οι επιστήμονες παραθέτουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι νοσογόνα μόρια του κορωνοϊού περιέχουν και πολύ μικρότερα σταγονίδια. Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνται επί αρκετή ώρα στον αέρα και μπορεί κάποιος να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί.
«Κάνουμε έκκληση στην ιατρική κοινότητα και τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του νέου κορωνοϊού», γράφουν οι 239 επιστήμονες. «Υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο έκθεσης μέσω της εισπνοής ιών από τα μικροσκοπικά αναπνευστικά σταγονίδια (μικροσταγονίδια) στις κοντινές έως μέτριες αποστάσεις (έως αρκετά μέτρα ή σε επίπεδο δωματίου) και ζητούμε την χρήση προληπτικής μέτρων για να αναχαιτιστεί αυτή η οδός της αερογενούς μετάδοσης».
Με την εκπνοή και την ομιλία
Οι επιστήμονες εξηγούν πως μελέτες έχουν αποδείξει ότι «οι ιοί διασπείρονται με την εκπνοή, την ομιλία και τον βήχα». Τα μικροσταγονίδια που τους περιέχουν είναι αρκετά μικρά «ώστε να αιωρούνται στον αέρα». Θέτουν επίσης «κίνδυνο έκθεσης σε αποστάσεις πάνω από 1-2 μέτρα από το μολυσμένο άτομο». Πολλές από τις σχετικές μελέτες έχουν εκπονήσει οι ίδιοι οι υπογράφοντες, διευκρινίζουν.
Ολόκληρη η επιστολή δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases. Μεταξύ των επιστημόνων που την υπογράφουν συμπεριλαμβάνονται οι:
- Γεώργιος Κάλλος, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ
- Σπύρος Πανδής, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
- Φίλιππος Δημοκρίτου, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Αερολυμάτων στην Σχολή Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
- Αθανάσιος Νενές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης
Όπως δήλωσε αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Tarik Jasarevic, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν ενημερωθεί για την επιστολή αυτή και επανεξετάζουν τα στοιχεία.
Παραμένει ασαφές πόσο συχνά μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των αιωρούμενων μικροσταγονιδίων. Ωστόσο οποιαδήποτε αλλαγή στην αξιολόγηση του Π.Ο.Υ. θα σήμαινε αλλαγή στις ισχύουσες συστάσεις για την κοινωνική απόσταση, αναφέρει το Reuters. Η απόσταση αυτή έχει οριστεί ως τουλάχιστον 1 μέτρο.