Αύξηση στη ζήτηση των αντιιικών φαρμάκων κατά της COVID-19 –με τη βοήθεια των οποίων ευάλωτα άτομα που βρίσκονται θετικά στη νόσο αποφύγουν τη νοσηλεία ή τον θάνατο- παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη θεραπεία Paxlovit που χορηγείται προληπτικά μέσα στα πρώτα 24ωρα της διάγνωσης, σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του “Αττικόν” Στέλιος Λουκίδης, από τις 400 έως 450 θεραπείες που χορηγούνταν καθημερινά στην Ελλάδα έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, πλέον οι εγκρίσεις έχουν εκτοξευθεί στις 700 ημερησίως.
“Στα αντιιικά έχει αυξηθεί η χορήγηση. Δεν είναι πλέον στην ποσότητα των 400 – 450, αλλά φτάνουν πάνω από 700 σκευάσματα να εγκρίνουμε και να χορηγούμε κάθε μέρα. Αυτή η αύξηση έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, με περίπου 10 μέρες. Μετά την Πρωτοχρονιά δηλαδή, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά”, τονίζει ο κ. Λουκίδης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της 5μελούς επιστημονικής ομάδας που εξετάζει τις εγκρίσεις των αντιιικών θεραπειών.
Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια των αντιιικών φαρμάκων κατά της COVID-19
Σε ερώτηση του iatropedia.gr, εάν υπάρχει κίνδυνος τα αντιιικά φάρμακα να παρουσιάσουν έλλειψη, όπως συμβαίνει με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ο κ. Στέλιος Λουκίδης τονίζει μέχρι στιγμής υπάρχει απόλυτη επάρκεια στη χώρα μας.
“Μέχρι σtιγμής δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Γιατί είχαμε τρία περιστατικά που είχαν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και δεν μπορούσαν να πάρουν τα τρέχοντα αντιιικά και έπρεπε να τους δοθεί το Lagevrio, το φάρμακο της Merck, το οποίο χορηγείται τώρα από το απόθεμά του, το οποίο δεν είναι και πολύ μεγάλο. Μου έκανε εντύπωση ότι σε λίγες ώρες τα παρέλαβαν οι άρρωστοι. Άρα υπάρχει απόθεμα στα φάρμακα”, σημειώνει ο γιατρός.
Νοσοκομείο “Σωτηρία”: “Έχουν αγριέψει τα πράγματα”
Μια τελείως διαφορετική εικόνα στα ΤΕΠ, στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ επικρατεί πλέον από τις αρχές του χρόνου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενηλίκων, σε αντίθεση με τα Νοσοκομεία Παίδων που δέχονται εδώ και πάνω από ένα μήνα σημαντική επιβάρυνση, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ.
Όπως λένε οι γιατροί, η ήπια -μέχρι πρόσφατα- κίνηση στα μεγάλα Νοσοκομεία έχει αλλάξει, τόσο σε εισαγωγές περιστατικών γρίπης όσο και εποχικών ιώσεων.
Επιπροσθέτως, αυξάνονται και τα περιστατικά νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας της γρίπης και πλέον και της COVID-19.
Στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία”, για παράδειγμα -το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην αντιμετώπιση των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού- είναι κατειλημμένες και οι 85 κλίνες ΜΕΘ.
Στις 60 κλίνες ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται περιστατικά κορονοϊού, ενώ στις υπόλοιπες non COVID κλίνες υπάρχουν καιασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Η κατάσταση δε, αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.
“Όλες οι κλίνες γεμάτες είναι. Είναι από τη μία ο κορονοϊός και από την άλλη η γρίπη που έχει βαρύνει και φτάνουν κάποια περιστατικά στη Μονάδα”, δηλώνει στο iatropedia.gr η Νικολέττα Ροβίνα, επίκ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και γιατρός στην Α’ Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και συνεχίζει:
“Έχει αλλάξει η εικόνα στο νοσοκομείο το τελευταίο 20ήμερο. Έχουμε πάρα πολλές γρίπες, πάρα πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπάρχει έξαρση και στα περιστατικά COVID. Είναι όλο το νοσοκομείο μας γεμάτο και το Τμήμα και οι Μονάδες. Είναι λίγο δύσκολα, έχουν αγριέψει τα πράγματα το τελευταίο 20ήμερο. Καμία σχέση με αυτά που λέγαμε πριν από ένα μήνα”, τονίζει η γιατρός.
Εφημερίες “τρόμου” στα μεγάλα νοσοκομεία – Πίεση και στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας
Κανένα διαθέσιμο φορείο -ούτε καν για τις μεταφορές ασθενών εντός του Νοσοκομείου- δεν υπήρχε στην τελευταία εφημερία του Νοσοκομείου “Αττικόν”.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, όλα τα φορεία χρησιμοποιήθηκαν ως ράντζα για τη νοσηλεία ασθενών με γρίπη, Covid και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Επίσης, σημειώθηκαν πολλές αναμονές και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των περιστατικών που άγγιζε τις 6 και 7 ώρες.
Στην εφημερία προσήλθαν πάνω από 700 άτομα, για νοσηλεία παρέμειναν τελικά 210 ασθενείς και επιπλέον 22 ασθενείς εισήχθησαν με Covid-19.
Μετά την εφημερία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 100 ράντζα στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.
Δείτε επίσης: «Αττικόν»: Δύσκολη η χθεσινή εφημερία λόγω έξαρσης ιώσεων – 700 προσελεύσεις, 210 εισαγωγές και 100 ράντζα
Συναγερμός για το κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού επικρατεί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελπίδα Χοχλιολόρου – Παιδίατρος Εντατικολόγος ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, «τις τελευταίες ημέρες είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι πλήρης η μονάδα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι μία στατική κατάσταση συνεχώς αλλάζει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε.
Υπουργείο Υγείας: Σε εξέλιξη σχέδιο αύξησης των νοσοκομειακών κλινών
Το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε ήδη να βάζει σε εφαρμογή σχέδια για την επέκταση των κλινών, τόσο για τις απλές νοσηλείες, όσο και για τις νοσηλείες κορονοϊού (απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ).
Ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει ξανά στο «παιχνίδι» με 50 νέες κλίνες ΜΕΘ τις οποίες παραχώρησε την Τρίτη μετά από σύσκεψη με το Υπουργείο Υγείας και με δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας.
Δείτε επίσης: Γεμίζουν οι ΜΕΘ και αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: Σχέδιο ενίσχυσης με ιδιώτες και για τον περιορισμό των ράντζων
Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των μεγάλων νοσοκομείων στις εφημερίες τους, με τη συμβολή και τη συνεφημέρευση με μικρότερα νοσοκομεία -μεταξύ αυτών και ιδιωτικά- τα οποία θα κληθούν να συνεπικουρήσουν εξυπηρετώντας έναν σημαντικό όγκο περιστατικών.
Επίσης, υπάρχει πάντα και η λύση των επικουρικών κλινών ΜΕΘ, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην μεγάλη έξαρση της COVID-19.
“Ξέρετε ότι υπάρχει μία δυναμική ανάπτυξη. Το είδαμε την περίοδο της πανδημίας”, αναφέρει η Καθηγήτρια κ. Νικολέττα Ροβίνα και εξηγεί:
“Υπάρχουν κάποιες κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν και δυνατότητες επέκτασης αυτών των κλινών, σε τμήματα που έχουν αυτήν την υποδομή. Αυτό θα το καθορίσει το φορτίο των περιστατικών. Μη ξεχνάτε ότι άρχισαν και οι γρίπες τώρα. Σκεφτείτε ότι στη Μονάδα μας έχουμε δύο σοβαρά περιστατικά γρίπης αυτή τη στιγμή, που κατέληξαν στη ΜΕΘ”, καταλήγει.