Iatropedia

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που η νόσος δεν πλήττει μόνο ηλικιωμένους – Τι λέει ο Σ.Τσιόδρας

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους. Στη Γαλλία αποδείχθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν κάτω των 60 ετών.

Ένα νέο ανησυχητικό δεδομένο έχει προκύψει κατά την επιστημονική παρατήρηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στον μέσο όρο των ηλικιών που νοσούν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 352 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα – Νέα μέτρα για τους φοιτητές που επιστρέφουν άρον άρον από τη Μ. Βρετανία

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ στη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι είναι κάτω των 60 ετών. Την παραδοχή έκανε ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλομόν την περασμένη Κυριακή:

«Έχουμε σοβαρές περιπτώσεις σε ενήλικες και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πάνω από το 50% των ατόμων που λαμβάνουν εντατική φροντίδα, είναι κάτω των 60 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, χωρίς να δίνει λεπτομερή ανάλυση του ποσοστού των ατόμων που νοσούν σε μικρότερη ηλικία.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι αυτά τα στοιχεία είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε:

“Όντως υπάρχουν κάποια ανησυχητικά δεδομένα, ιδιαίτερα από τη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα, ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους, ενώ είναι νέοι” και συμπλήρωσε:

«Η νόσος μας αφορά όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κύριο μήνυμα. Ότι είναι μια νόσος η οποία μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Στους νέους, είναι κάτι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας. Ακόμα περισσότερο αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από τους επιστρέφοντες νεαρούς φοιτητές στην πατρίδα μας”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή μετρά 6.663 κρούσματα και 148 θανάτους. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έθεσε σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα και κάτω από την επιτήρηση 100.000 αστυνομικών.

Κορωνοϊός: Τι έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία στην Ελλάδα

Από την πρώτη αποτύπωση των ηλικιών των πρώτων 190 κρουσμάτων στην Ελλάδα, προέκυψε ότι τα περισσότερα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν όχι στην ηλικιακή ομάδα 65+ που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, αλλά σε μικρότερες ηλικίες, δηλαδή μεταξύ 40 και 64 ετών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η λοιμοξιωλόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, επιχείρησε μια πρώτη ερμηνεία:

“Έχουν πέσει λίγο οι ηλικίες. Υπάρχει πιστεύω διαφορετική κατανομή. Οι ηλικιωμένοι, δηλαδή, άρχισαν και φυλάγονται, αυτό πιστεύω εγώ. Γι’ αυτό πηγαίνουμε προς τις ηλικίες τις νεότερες, το οποίο εν μέρει είναι καλό γιατί όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο ελαφρά την περνάς τη νόσο. Στο εξωτερικό όλες οι εργασίες λένε, ότι τα μεγάλα άτομα νοσούν σοβαρότερα. Για τα δικά μας δεδομένα κι εμένα μου έκανε κατάπληξη. Περίμενα ότι τα περισσότερα θα ήταν άνω των 70 και δεν είναι. Και τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να έχουν δουλέψει και επιτέλους ίσως έβαλαν μυαλό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και φυλάγονται, δεν πάνε σε συνωστισμούς. Έχουν κοπεί και τα ταξίδια, δεν ταξιδεύουν πια όλοι οι άνθρωποι”, αναφέρει η καθηγήτρια.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 7 παιδιά ανάμεσα στα κρουσμάτα της Ελλάδας – Ποια ηλικιακή ομάδα πλήττεται – Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ επιμένει στα μέτρα για τους ηλικιωμένους

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται σοβαρότερα, από τη νόσο COVID-19. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και η Ιταλία, με τη μέση ηλικία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον ιό να είναι τα 81 έτη.

Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα προσαρμόζονται και οι οδηγίες που δίνονται στους πολίτες από τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελλάδα, εστιάζουν τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας του πληθυσμού στους ηλικιωμένους, καθώς επίσης και στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι επιστήμονες του οποίου έχουν επισημάνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πληγούν δυσανάλογα σοβαρά από τον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), πάντως, αναφέρουν ότι ενώ οι επιστήμονες στον τομέα της επιδημιολογίας εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα πράγματα για την νόσο COVID-19, ο ιός φαίνεται να επηρεάζει ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες ιατρικές ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης και πνευμονική νόσος. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι πρώτες επιστημονικές αναφορές υποδεικνύουν ότι η σοβαρότητα της νόσου συνδέεται κυρίως με την ηλικία άνω τω 60 ετών .