Χώρες της Ευρώπης με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κρατούν «χαμηλά” τους ημερήσιους θανάτους, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην πατρίδα μας. Χαρακτηριστικά, η Αυστρία με 73% εμβολιασμένους ενήλικες και 8.594 νέες μολύνσεις χθες (4/11) κατέγραψε 19 θανάτους, η Ιρλανδία, με 92,3% ποσοστό εμβολιασμού και 3.024 κρούσματα δεν είχε κανέναν θάνατο και η Δανία με 88,9% εμβολιασμένο ενήλικο πληθυσμό και 2.498 νέα κρούσματα κατέγραψε χθες 5 θανάτους.
Αντίθετα, χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θρηνούν δεκάδες ανθρώπους. Για παράδειγμα, η Ρουμανία με εμβολιασμένους ενήλικες μόλις στο 39,6% του πληθυσμού της, σημείωσε χθες 8.971 μολύνσεις και 434 θανάτους, ενώ και η Βουλγαρία με εμβολιασμό 26,4 και 4.922 κρούσματα κατέγραψε 135 θανατηφόρα κρούσματα.
Αγωνιούν οι επιστήμονες για τις 25.107 νέες μολύνσεις από τις αρχές του μήνα
Οι 25.107 νέες λοιμώξεις που προστέθηκαν σε μόλις 4 ημέρες από τις αρχές του μήνα στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, και έφεραν τον δείκτη θετικότητας σχεδόν στο 2%, έχουν προκαλέσει την αγωνία των επιστημόνων για την επιβάρυνση που θα επιφέρουν τις επόμενες εβδομάδες στο “οριακό” -από άποψη αντοχών- σύστημα Υγείας.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία -με την συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι- έχει αυξηθεί κατά 35%. Ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου έφτασε τις 300 εισαγωγές την μέρα.
Σχολιάζοντας την έκρηξη των κρουσμάτων στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λέει ότι δεν είναι σίγουρος εάν θα παραμείνουν τις επόμενες εβδομάδες τα ποσοστά των νοσηλειών στο 6% με 7% των νέων κρουσμάτων.
“Το ποιο σημαντικό που περιμένω να δω, είναι ποιο ποσοστό από τα κρούσματα αυτά θα γίνουν νοσηλείες. Μέχρι στιγμής είναι το 6 με 7% το ποσοστό των ασθενών που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αν μείνει εκεί, ακόμη και 6 με 7 χιλιάδες κρούσματα να έχουμε την ημέρα, οι νοσηλείες θα περιοριστούν 350 με 400 τη μέρα. Μέχρι 450 νέες νοσηλείες τη μέρα είναι διαχειρίσιμο, αλλά με πίεση. Δεν ξέρουμε, όμως, σίγουρα αν θα παραμείνουν σ’ αυτό το ποσοστό ή εάν θα αυξηθούν. Οι ημερήσιες νοσηλείες που δεν θέλουμε να δούμε είναι πάνω από 500 την ημέρα”, τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Γεμίζουν τις ΜΕΘ οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους
Χαρακτηριστική και “εύγλωττη” ήταν η εικόνα που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (4/11) η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για τις νοσηλείες των ανεμβολίαστων πολιτών στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Στις τρεις περιοχές που τα κρούσματα είναι πολλά, δηλαδή στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), που περιλαμβάνει νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και κάποια της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92 και το 93% από αυτούς, είναι ανεμβολίαστοι.
Στα νοσοκομεία της 4η ΥΠΕ της Θεσσαλονίκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις ΜΕΘ υπάρχουν 67 νοσηλευόμενοι, το 91% είναι ανεμβολίαστοι.
Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει την κατακόκκινη Λάρισα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 47 ανεμβολίαστοι και 13 εμβολιασμένοι, δηλαδή το 78% είναι ανεμβολίαστοι.
“Εντυπωσιακά είναι πραγματικά τα νούμερα των ανεμβολίαστων που βλέπουμε στα νοσοκομεία. Τρομερά νούμερα στη 3η και 4η ΥΠΕ. Τρομερά νούμερα. Τα βλέπουμε κι εμείς στα νοσοκομεία που εργαζόμαστε. Κανονικά πρέπει να τα έχουν όλες οι ΥΠΕ αυτά τα στοιχεία”, σχολιάζει ο κ. Νίκος Τζανάκης.
Η αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων ήρθε νωρίτερα από την αναμενόμενη
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το νέο πανδημικό κύμα ήρθε νωρίτερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα από αυτήν που προέβλεπαν τα μαθηματικά μοντέλα, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας:
“Έξι χιλιάδες κρούσματα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο είχαμε προβλέψει για πιο αργά, γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Ο μέσος εβδομαδιαίος μέσος όρος τώρα είναι στο 4.600, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι το επόμενο διάστημα θα ανέβουν στο 5.500 με 6.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Κάτι που προβλέπαμε εμείς μετά τις 15 με 20 Νοεμβρίου. Ήρθε νωρίτερα το πρόβλημα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ υψηλό δυναμικό στην κοινότητα. Το δυναμικό αυτό οφείλεται στην πολύ κακή εφαρμογή των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων και βεβαίως στο χαμηλό και όχι ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού”, σημειώνει ο ειδικός.
Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και αυτές παρουσίασαν αύξηση κατά 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.
“Διασωληνώσεις θα έχουμε και θα ανέβουν κι άλλο, αλλά δεν θα έχουμε τις 850 που είχαμε πέρυσι. Υπολογίζω ότι οι διασωληνώσεις θα είναι κατά 60% με 70% πιο κάτω από πέρυσι, εξαιτίας του ότι έχουμε τον εμβολιασμό φέτος. Δηλαδή είχα πει ότι θα ανέβουμε κατά μέσο όρο στους 420 με 450. Ίσως να αναθεωρηθεί προς τα πάνω αυτό το νούμερο”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.
Αλλά και οι θάνατοι που παρουσίασαν διπλασιασμό τις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 19%, θα κινηθούν σε πιο υψηλά επίπεδα, από αυτά που προέβλεπαν τα μαθηματικά μοντέλα:
“Τις τελευταίες 6 μέρες οι θάνατοι είναι σχεδόν σταθερά πάνω από 40”, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει: “Είχαμε πει ότι κάθε 1.000 κρούσματα που προστίθενται στον εβδομαδιαίο μέσο όρο 10 θάνατοι. Οι θάνατοι δυστυχώς είναι προς τα πάνω, σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, αλλά λιγότεροι συνολικά από το προηγούμενο κύμα, κι αυτό είναι το επίτευγμα του εμβολιασμού. Έχουμε κάποιες μέρες, όμως, με “αιχμές” προς τα πάνω στους θανάτους κι αυτό μας προβληματίζει γιατί δεν το θέλουμε”, λέει.
Η μόνη λύση για να κρατήσουμε σε διαχειρίσιμα επίπεδα το πρόβλημα της πανδημίας είναι να επεκτείνουμε τάχιστα τους εμβολιασμούς στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, αλλά και τους εμβολιασμούς της τρίτης δόσης, η πλατφόρμα των οποίων άνοιξε σήμερα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους πριν από 6 μήνες.
“Η επιδημιολογία των λοιμώξεων και των πανδημιών, λέει ακριβώς αυτό το πράγμα: Όταν πρέπει να διατηρήσουμε το πανδημικό κύμα σε διαχειρίσιμη μορφή έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν τα συστήματα υγείας. Και με τη βοήθεια των εμβολιασμών και της φυσικής νόσησης για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν να δημιουργηθεί ένα επίπεδο ανοσίας της κοινότητας το οποίο να μετατρέψει την πανδημία σε ενδημική μορφή. Αυτό προσπαθούν να κάνουν στο εξωτερικό, με τους εμβολιασμούς και με έγκαιρα μέτρα. Προσπαθούν να ανακόψουν τη δυναμική του πανδημικού κύματος, ώστε να εξελιχθεί πιο ομαλά. Δεν μπορούμε να ξανακλείσουμε και δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στον ιό, γιατί δεν καταφέρνουμε τίποτα με αυτό. Ο ιός υπάρχει και κυκλοφορεί και μας περιμένει”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Νίκος Τζανάκης.