Κορωνοϊός: Αναζητούν την αλυσίδα μετάδοσης στην Ελλάδα – Πως ανιχνεύονται τα νέα κρούσματα
Με αγωνία αναμένεται η καθημερινή πλέον ενημέρωση στην Αριστοτέλους από τον επιστημονικό υπεύθυνο, αλλά και εκπρόσωπο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Η ιχνηλάτηση των ατόμων που πιθανώς να έχουν προσβληθεί με ενδογενή μετάδοση, δηλαδή εντός της χώρας και χωρίς να έχουν ταξιδέψει σε χώρα που ενδημεί ο ιός, ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια και νέα κρούσματα.
Ηδη στα νοσοκομεία αναφοράς προσήλθαν εθελοντικά την Πέμπτη για να εξεταστούν, άτομα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών που νόσησαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτα κρούσματα» και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα.
Δείτε επίσης – Πρώτο περιστατικό ενδογενούς μετάδοσης το παιδί της 38χρονης – Και τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα
Πως γίνεται η διαλογή των περιστατικών – Οι «χαμηλής υποψίας» και «υψηλής υποψίας» επαφές
Η ενεργητική επιτήρηση των συμπτωμάτων της νόσου και η διαλογή των περιστατικών γίνεται πλέον σε δύο κατευθύνσεις: Η μία αφορά σε περιστατικά μειωμένης πιθανότητας να έχουν προσβληθεί και η δεύτερη σε περιστατικά που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα, λόγω στενότερης επαφής με τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνήθως τα τελευταία είναι άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.
«Χαμηλής υποψίας επαφές» είναι τα άτομα που έχουν έρθει σε απροσδιόριστη και σε εξ’ αποστάσεως επαφή με τους νοσούντες (π.χ. συνάδελφοι ή συμμαθητές). Σ’ αυτούς οι αρχές, εάν είναι ασυμπτωματικοί συστήνουν να παρακολουθούν στενά την υγεία τους και μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ. Αν δεν αρρωστήσουν δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν καν σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται απολύμανση των δημόσιων χώρων στους οποίους κυκλοφόρησε ο ασθενής πριν τεθεί σε περιοριορισμό ή τα άτομα του περιβάλλοντός του που είναι «ύποπτα» για τη νόσο.
Δείτε επίσης – Κλείνουν σχολεία για προληπτικούς λόγους λόγω κορωνοϊού
«Ύψηλού κινδύνου επαφές» είναι οι άνθρωποι που έχουν έρθει σε πολύ στενή επαφή με ασθενή. Είναι κυρίως άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του πάσχοντα, αλλά και άτομα που μπορεί να βρέθηκαν τυχαία σε πολύ στενή επαφή μαζί του.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας περιέγραψε την τελευταία κατηγορία:
«Κάποιος ο οποίος έχει μείνει σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά και είναι σε πολύ κοντινή επαφή με κάποιον ο οποίος έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Κάποιος που έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, μια πολύ στενή επαφή. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και όταν έχουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές και να περιορίζονται κατ’ οίκον. Είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO», τόνισε ο ειδικός.
‘Υποπτο, πιθανό και επιβεβαιωμένο κρούσμα – Ποιες είναι οι διαφορές
Οι παρακάτω ορισμοί, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, έχουν συνταχθεί και επικαιροποιηθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Αφορούν τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.
Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Ύποπτο κρούσμα
Ως «ύποπτο κρούσμα» χαρακτηρίζεται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
- Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης
- Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα: Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Φίλη της 40χρονης που πάσχει από COVID-19 είναι νέο ύποπτο κρούσμα
Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2 είναι το:
- Αδιευκρίνιστο,
- Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον ιό SARS-CoV-2
Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων. Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον ιό SARS-CoV-2».
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
Πως ορίζεται η «στενή επαφή» με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2
Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
- Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
- Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
- Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
- Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
- Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
- Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση
Ασθενείς από τη νόσο COVID-19 με ήπια συμπτώματα θα μπορούσαν να παραμείνουν σπίτι τους
Και οι τρεις ασθενείς που νόσησαν στη χώρα μας μέχρι στιγμής, έχουν ήπια συμπτώματα και θα μπορούσαν να αναρρώνουν στο σπίτι τους. Αποτελούν, όμως, τα πρώτα περιστατικά κι οι υγειονομικοί φορείς κρίνουν απαραίτητο τον περιορισμό τους σε νοσοκομείο, για καλύτερο έλεγχο της διασποράς. Εάν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του κορωνοϊού αυξηθούν δραματικά τις επόμενες μέρες, στα νοσοκομεία θα κάνουν εισαγωγή για νοσηλεία μόνο όσοι εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, π.χ. πνευμονία.
Τη σχετική επισήμανση έκανε ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων:
«Όταν έχεις μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα – βλέπε Ιταλία – δεν ελέγχεις πλέον καν τις ήπιες μορφές της νόσου. Ελέγχεις μόνο τα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, ελέγχεις αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για νοσηλεία, που έχουν πνευμονία. Αλλά αυτό είναι για μετά, δεν είναι για αυτήν την ώρα η συζήτηση. Αυτήν την ώρα προσπαθούμε ακόμα να περιορίσουμε τη διασπορά”.
Η νόσος COVID-19 στο 85% των νοσούντων έχει ήπια συμπτώματα στον γενικό πληθυσμό. Ο φόβος περιορίζεται τώρα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες (ασθενείς και ηλικιωμένοι), οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι στον ιό.
Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: “Να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι όσοι έχουν συμπτώματα, ακόμα και γρίπης” Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ
Πως γίνεται η διαλογή των περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς
Στο μεταξύ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς (13 στο σύνολό τους) εφαρμόζεται ένα σύστημα διαλογής των περιστατικών, ώστε να μην εισέρχονται στους χώρους παροχής νοσηλείας άτομα που μπορεί να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν. Η παρακάτω διαδικασία τηρείται και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
Η πρώτη διαλογή γίνεται σε ένα ειδικό δωμάτιο/χώρος που βρίσκεται κοντά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου.
Εκεί γίνεται μία σύντομη συνέντευξη στον επισκέπτη/ασθενή για να διαπιστωθεί εάν έχει ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός, ή έχει έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν. Στους ίδιους χώρους χορηγούνται και τα υλικά προστασίας, όπως μάσκες, ώστε αν υπάρχει πιθανότητα να έχουν τον ιό, να μην το μεταδώσουν.
Σε επόμενο στάδιο -εάν ο ασθενής χαρακτηριστεί με βάση τα επιδημιολογικά και κλινικά του χαρακτηριστικά ως «ύποπτο κρούσμα»- απομονώνεται σε ειδικό θάλαμο και λαμβάνεται δείγμα, το οποίο αποστέλλεται για εργαστηριακή διερεύνηση.
Καθημερινά πλέον στα εργαστήρια αναφοράς αποστέλλονται για εξέταση πάνω από 30-40 δείγματα για έλεγχο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αρνητικά. Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ συνιστούν σε όποιον εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα – εάν δεν είναι βαριά (π.χ. δύσπνοια) – να μην σπεύσει σε νοσοκομείο, αλλά να παραμείνει στο σπίτι του επικοινωνόντας αρχικά με τον γιατρό του, ή με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο: 210-5212054