Iatropedia

Κορονοϊός: Ανεπαρκή πρόσβαση σε rapid test στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καταγγέλει η Νέα Αριστερά

Negative Covid-19 antigen test kit, one step coronavirus antigen rapid test, saliva swab, 1 test box with imagine of lungs, close up

Tο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έχουν έλλειψη και δεν κάνουν rapid test στους ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία.

Με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφ,η επισημαίνει το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης rapid test για τον κορονοϊό στα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το «Χατζηκώστα».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοποιούνται rapid tests για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, γεγονός που προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, ασθενείς και συνοδοί αναγκάζονται είτε να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα προς το κέντρο της πόλης για να πραγματοποιήσουν δωρεάν το τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, είτε να επιβαρυνθούν οικονομικά για τη διενέργεια του τεστ σε κάποιο φαρμακείο.

Η βουλευτής Ιωαννίνων τονίζει ότι τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς και συνοδούς, και υπογραμμίζει την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν rapid test στους ασθενείς και τους συνοδούς των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης του COVID-19.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι πολίτες αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος των tests, το οποίο μπορεί να φτάσει σε τριψήφιο ποσό για όσους και όσες παραμένουν στο νοσοκομείο για πολλές ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος και να εξηγήσει ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει για την αποκατάσταση της δωρεάν παροχής rapid test στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Φωτογραφία iStock