Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση των αντιικών φαρμάκων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η Ελλάδα έχει παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνουπιραβίρης και αναμένονται επιπλέον 10.000. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την κατάθεση των σχετικών αιτημάτων από τους γιατρούς όλης της χώρας προς την 5μελή επιτροπή των ειδικών, που έδινε την έγκριση και για τις θεραπείες των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ανοίγει σήμερα.
«Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια ανοίγει έως αύριο (σ.σ. Παρασκευή 14/1) και ξεκινάμε τη χορήγησή τους», τόνισε η ίδια προσθέτοντας πως στις συγκεκριμένες θεραπείες προς το παρόν δεν έχει δοθεί οριστική άδεια, παρά μόνο άδεια έκτακτης χορήγησης. Γι’ αυτό και ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει πριν από τη λήψη τους.
«Είναι αντιικά με θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι με έγκριση. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά μέχρι σήμερα, θα τα ελέγχει η ίδια η επιτροπή και δίνει έγκριση. Θα δίνονται στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται οι ασθενείς, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν ο ασθενής είναι στο σπίτι του. Οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την 7η και την 24η ημέρα την πορεία της νόσου», τόνισε η ίδια.
Δείτε επίσης: Μονοκλωνικά αντισώματα: Αποσύρονται στις ΗΠΑ λόγω μη αποτελεσματικότητας στην Όμικρον – Τι θα κάνει η Ελλάδα
Τα πλεονεκτήματα των αντιιικών θεραπειών και ποιοι θα τις λάβουν
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της 5μελούς Επιτροπής, κ. Στέλιος Λουκίδης, σημειώνει πως οι νέες θεραπείες έχουν πλεονεκτήματα έναντι των μονοκλωνικών αντισωμάτων:
“Το πλεονέκτημα του φαρμάκου σε σχέση με τα μονοκλωνικά είναι ότι αν εμείς η Επιτροπή το εγκρίνουμε, κατευθείαν συνταγογραφείται και πάει κάποιος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και το παίρνει. Δεν χρειάζεται να κλείσει ραντεβού για να κάνει έγχυση σε νοσοκομείο. Άρα ο χρόνος χορήγησης θα είναι πολύ πιο βραχύς σε σχέση με τα μονοκλωνικά”, αναφέρει.
Η θεραπεία προορίζεται για ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, δηλαδή για όσους είναι ευαίσθητοι σε σοβαρή νόσηση COVID-19. Θα είναι σχεδόν οι ίδιες ομάδες ασθενών με τους δικαιούχους των μονοκλωνικών αντισώματα, αλλά θα εξαιρούνται οι έγκυες.
“Το φάρμακο, όταν έγινε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medice, δεν περιλάμβανε έγκυες. Άρα δεν μπορεί να ξέρει κανείς την ασφάλεια σε αυτή την ειδική ομάδα. Ενδεχομένως θα γίνει ξεχωριστή μελέτη για τις έγκυες”, τονίζει ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.
Η θεραπεία, μετά την έγκριση από την ειδική επιτροπή, θα λαμβάνεται από τους ασθενείς στο σπίτι και θα είναι δωρεάν για όλους τους έλληνες πολίτες. Δικαιούχοι αναμένεται να είναι και ορισμένοι νοσηλευόμενοι για άλλη νόσο, εάν ταυτόχρονα βρεθούν θετικοί στην COVID-19 και διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.
Ο Δ/ντης της Πνευμονολογικής κλινικής του “Αττικόν” κ. Λουκίδης, δίνει ένα παράδειγμα:
“Εγώ έχω νοσηλευόμενο σήμερα που μπήκε στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί με χολολιθίαση. Στο τεστ εισόδου στο νοσοκομείο, βγήκε θετικός. Είναι 68 χρονών ασυμπτωματικός, και νοσηλεύεται στο “Αττικόν” λόγω χολολιθίασης. Δεν έχει κανένα σύμπτωμα από την Covid. Δυνητικά, όμως, αν νοσήσει θα έχει πρόβλημα, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων τα οποία έχει. Οπότε αυτός ο ασθενείς μπορεί να πάρει αντιιική θεραπεία. Δεν θα μπορούσε, όμως, αν νοσηλευόταν με Covid στο νοσοκομείο, γιατί τότε θα είχε αναπτύξει ήδη συμπτώματα και θα ήταν ήδη αργά για τη θεραπεία”.
Δείτε επίσης: Γκάγκα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό – Σε ποιους θα χορηγηθούν
Όλες οι πληροφορίες για το νέο αντιιικό φάρμακο
Η μολνουπιραβίρη με την εμπορική ονομασία Lagevrio®, είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορονοϊού. Συνιστάται για τη θεραπεία της πρώιμης λοίμωξης COVID-19 και βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων.
Διατίθεται σε κάψουλες και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη μέρα που θα τεθεί η διάγνωση με θετικό PCR test. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις 3 πρώτες μέρες.
Όσο για την αποτελεσματικότητά του; Όπως λέει ο κ. Στέλιος Λουκίδης, οι πρώτες μελέτες έφταναν στο 50%, όμως, πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί:
“Ενώ στην πρώτη μελέτη η αποτελεσματικότητα ήταν στο 50%, στην τελική ανάλυση όλων των περιστατικών, το συγκεντρωτικό έπεσε στο 30%”, λέει.
Σε ποιους χορηγείται η μολνουπιραβίρη
Δικαιούχοι για το αντιικό φάρμακο είναι όλοι όσοι:
- είναι άνω των 18 ετών
- έχουν θετικό τεστ PCR τις τελευταίες 5 ημέρες
- ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19 και ενδέχεται να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο
Σε ποιους δεν πρέπει να χορηγηθεί
Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένες κατηγορίες πολιτών/αρρώστων. Αυτοί είναι:
- έγκυες γυναίκες, γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
- άτομα που είχαν κάποια στιγμή αλλεργική αντίδραση στη μολνουπιραβίρη ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο
Πώς λαμβάνεται το φάρμακο
Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg. Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί 5 ημέρες.
Είναι σημαντικό η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος να γίνει εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού (COVID-19).
Σημειώνεται πως ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.
Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.
Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν: αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σοβαρές παρενέργειες από το φάρμακο.
Η μολνουπιραβίρη στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τη γονιμότητα
Το αντιιικό φάρμακο δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση.
Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα.
Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.
Να σημειωθεί πως οι αντιιικές κάψουλες της MSD (Merck), είναι η πρώτη αντιιική θεραπεία κατά της Covid-19, ενώ η δεύτερη της εταιρείας Pfizer, που έχει αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα έρθει στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.