Iatropedia

Κορωνοϊός: Από τα μέσα Αυγούστου η παραλλαγή XEC στην Ελλάδα – Τι συμπτώματα προκαλεί

fever

Προκαλεί το τουλάχιστον 4% των κρουσμάτων της COVID στη χώρα μας. Έχει εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στον κόσμο.

Στην χώρα μας βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες η νέα υποπαραλλαγή XEC που δημιούργησε ο κορωνοϊός και η οποία δείχνει να εξαπλώνεται γρήγορα.

Όπως αποκαλύπτει η νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η XEC ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά την 33η εβδομάδα του 2024. Η εβδομάδα αυτή αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα 12 έως 18 Αυγούστου 2024.

Στη συνέχεια προκάλεσε αρκετά κρούσματα. Έτσι, την 36η αντιπροσώπευε ήδη το 4% των κρουσμάτων της COVID στην Ελλάδα.

Η υποπαραλλαγή Xec (ξεκ ή ζεκ στα γερμανικά) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στα τέλη Ιουνίου.  Αποτελεί ανασυνδυασμό δύο προγενέστερων υποπαραλλαγών και προβληματίζει τους επιστήμονες λόγω της ταχείς εξάπλωσής της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα τέλη του Αυγούστου είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 111 θετικά κρούσματα σε 15 χώρες του κόσμου. Οι χώρες αυτές βρίσκονταν σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Έναν μήνα αργότερα, όμως, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 600, ανέφερε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση GAVI. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονταν σε τουλάχιστον 27 χώρες σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ασία. Εκτός από τη Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου είχε εντοπιστεί ήταν ενδεικτικά η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Είχαν επίσης αναφέρει αρκετά κρούσματα οι ΗΠΑ, το Ισραήλ κ.λπ.

Πλέον η XEC εντοπίζεται σε ακόμα περισσότερες χώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Γαλλία αλλά και η μακρινή Αυστραλία, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό.

Έτσι στις 27 Σεπτεμβρίου η XEC προστέθηκε στις παραλλαγές υπό παρακολούθηση από το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών).

Τι συμπτώματα προκαλεί

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι η παραλλαγή XEC δεν δείχνει να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο απ’ ό,τι οι προηγούμενες. Φαίνεται όμως πως προκαλεί κάπως διαφορετικά συμπτώματα, σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς Τύπου. Με βάση όσα είναι έως τώρα γνωστά, μοιάζουν περισσότερο με γριπώδη συνδρομή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κύρια συμπτώματα είναι:

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πονόλαιμος, ρίγη, πονοκέφαλος και συνάχι ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

Φωτογραφία: iStock