Κορωνοϊός: Άρχισε η πρώτη δοκιμή εμβολίου σε ανθρώπους στην Ευρώπη

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Η κλινική μελέτη πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ερευνητικό (πειραματικό) εμβόλιο χορηγήθηκε στους δύο πρώτους εθελοντές. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Η πρώτη κλινική μελέτη στην Ευρώπη για ένα εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ερευνητικό εμβόλιο χορηγήθηκε στους πρώτους δύο από συνολικά 800 εθελοντές που θα συμμετάσχουν στη μελέτη. Η ελπίδα είναι ότι θα καταφέρει να προστατεύσει όσους το κάνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελέτης τους οι εθελοντές τους θα χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί θα κάνουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα και όχι από τον κορωνοϊό. Ωστόσο κανένας δεν θα ξέρει ποιο από τα δύο εμβόλια έχει κάνει.

Διαβάστε ακόμα  Κορωνοϊός: Υπό ανάπτυξη δεκάδες εμβόλια – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Κορωνοϊός: Άρχισαν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου σε ανθρώπους – Τα στάδια των μελετών

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα 3 πιο προχωρημένα εμβόλια – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες

Σκοπός αυτού του είδους των μελετών είναι να συγκρίνονται τα ευρήματα μεταξύ των δύο ομάδων για να είναι πιο αξιόπιστα.

Η Dr Elisa Granato, ερευνήτρια στον Τομέα Μικροβιακής Οικολογίας & Εξέλιξης του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν μία από τις εθελόντριες που εμβολιάστηκαν.

«Είμαι ερευνήτρια και ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική διαδικασία με όποιο τρόπο μπορούσα», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο. «Επειδή, όμως, δεν μελετώ ιούς, αισθανόμουν ανήμπορη μπροστά στην πανδημία. Η συμμετοχή μου στη μελέτη ήταν ένας εύκολος τρόπος για να υποστηρίξω την μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα εναντίον του κορωνοϊού».

Είχαν αναπτύξει εμβόλιο και για τον κορωνοϊό MERS

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επικεφαλής των προκλινικών μελετών είναι η Dr Sarah Gilbert, καθηγήτρια Εμβολιολογίας (Vaccinology) στο Ινστιτούτο Jenner. Οι προκλινικές μελέτες είναι οι έρευνες που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο σε κυτταρικές σειρές και σε πειραματόζωα. Οι μελέτες σε ανθρώπους λέγονται κλινικές μελέτες.

Η Dr Gilbert είχε δηλώσει πως είναι κατά 80% σίγουρη ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό. «Έχω πολλή εμπιστοσύνη στο εμβόλιο», είπε αυτή τη φορά. «Είμαι πολύ αισιόδοξη. Πιστεύω ότι θα προστατεύει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προ ετών αναπτύξει εμβόλιο εναντίον ενός άλλου κορωνοϊού, του MERS. Εκείνο το εμβόλιο είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης έχουν ως προτεραιότητα την εισαγωγή στην μελέτη τους εργαζομένων την Υγεία. Και αυτό διότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα να εκτεθούν στον κορωνοϊό Covid-19.

Τους επόμενους μήνες θα αρχίσει και άλλη μελέτη με το εμβόλιο. Αυτή θα είναι μεγαλύτερη (θα συμπεριλάβει 5.000 εθελοντές) και δεν θα έχει ηλικιακό ή επαγγελματικό περιορισμό.

Η πορεία της πανδημίας

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει έως σήμερα ανιχνευθεί σε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι 190.858 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Η πρώτη κλινική μελέτη για το εμβόλιο στην Ευρώπη άρχισε ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ακόμα 616 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ανέρχεται πλέον σε 18.738.

Το τελευταίο 24ωρο, εξ άλλου, ανιχνεύθηκαν στη χώρα ακόμα 4.583 κρούσματα της νόσου. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 138.078, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι μία από τις χώρες όπου αρχικά έγινε προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός με την ανοσία της αγέλης. Οι Αρχές ήλπιζαν ότι αν μολυνόταν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα αποκτούσαν όλοι ανοσία σε αυτόν. Στην πορεία όμως ο αριθμός των ασθενών με βαριά λοίμωξη ήταν τόσο μεγάλος, ώστε κατέρρευσε το σύστημα Υγείας της χώρας. Έτσι η ανοσία της αγέλης εγκαταλείφθηκε ως στόχος.