Το στέλεχος Όμικρον αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των νέων μολύνσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Η μεταδοτικότητά του είναι τόσο μεγάλη που εκτιμάται πως έχει ρυθμό αναπαραγωγής που μπορεί να φτάνει το 8, ενώ το αρχικό στέλεχος της Γουχάν βρισκόταν λίγο πάνω από τη μονάδα.
Επίσης, οι ασθενείς που έχουν προβληθεί από Όμικρον αντιμετωπίζουν κατά 74% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατά 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, οι νοσηλείες που προέρχονται από την Όμικρον φτάνουν το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όμως, είναι βραχείες νοσηλείες, λιγότερο βαριές και οι ασθενείς δεν καταλήγουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί πολλοί ασθενείς σε ΜΕΘ, που να έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία γεμίζουν και αυξάνονται οι διασωληνωμένοι. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής αυξήθηκαν κατά 35, φτάνοντας τους 670 συνολικά στον εβδομαδιαίο κινούμενο μέσο όρο, ενώ κάποια μαθηματικά μοντέλα δεν αποκλείουν το αμέσως επόμενο διάστημα να φτάσουν και τους 700.
Η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη, παρά την μερική μείωση που παρατηρείται στις ημερήσιες εισαγωγές από τις 12 Ιανουαρίου και μετά.
Η Δέλτα πιέζει τα νοσοκομεία
Η ερμηνεία είναι απλή, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr. Μπορεί η Δέλτα, όπως λένε, να εμφανίζει μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με την Όμικρον, ωστόσο, δεν παύει να προκαλεί εκατοντάδες ημερήσιες λοιμώξεις.
Το 10% των νέων ημερήσιων περιστατικών αποτελούν 2.000 κρούσματα στα 20.000, και 3.000 κρούσματα στα 30.000. Όταν δε σημειώθηκαν πάνω από 50.000 ημερήσιες λοιμώξεις στις 4 Ιανουαρίου, τα περιστατικά που αφορούσαν το στέλεχος Δέλτα ήταν σχεδόν 5.000.
Την ίδια στιγμή είναι γνωστό, πως η Δέλτα προκαλεί πιο βαριά νόσο και επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 φέρει το στέλεχος Δέλτα, ενώ από το ίδιο στέλεχος έχει μολυνθεί η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που διασωληνώθηκαν. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί δύο απώλειες ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον.
Έτσι, οι βαριές νοσηλείες, που βλέπουμε σήμερα στις ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι, προέρχονται κυρίως από τους χιλιάδες ανεμβολίαστους πολίτες που προσβλήθηκαν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από την παραλλαγή Δέλτα. Πρόκειται δηλαδή για την επίπτωση της αύξησης των μολύνσεων πριν από δύο εβδομάδες, όπως αναλύουν οι επιστήμονες
Παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι επισημαίνουν πως μόνο στις ΜΕΘ είναι σαφές ποιοι ασθενείς έχουν προσβληθεί από το ένα στέλεχος ή το άλλο, καθώς γίνονται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ταυτοποίηση.
Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι μειώνονται οι νέες εισαγωγές
Ανοδική πορεία εξακολουθεί να διαγράφει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά με τάσεις αργής αύξησης. Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος διαμορφώνεται στους 670 ασθενείς, σημειώνοντας αύξηση 6%.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου την Πέμπτη, τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι ο εν λόγω δείκτης θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 600 για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι προβλέψεις αυτές δεν επιβεβαιωθούν και σημειωθεί αύξηση, τότε υπάρχει κίνδυνος να επαληθευτεί το δυσμενέστερο σενάριο.
Στις απλές νοσηλείες Covid-19 η κατάσταση, ωστόσο, είναι πολύ πιο συγκεχυμένη καθώς κανένας γιατρός δεν γνωρίζει εάν προσφέρει περίθαλψη σε ασθενή με Δέλτα ή Όμικρον. Εάν μπορούσαν, όπως λένε, να γνωρίζουν αυτή τη σημαντική πληροφορία, θα είχαν εξάγει πολύ περισσότερα συμπεράσματα για τη νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και για την εξέλιξη των νοσηλειών.
Παρ’ όλα αυτά, η μείωση των ημερήσιων μολύνσεων έχει αρχίσει να φέρνει μείωση και στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από τις 12 Ιανουαρίου με το peak των 654 νέων εισαγωγών, έως και εχθές οπότε 472 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στο ΕΣΥ, οι νέες νοσηλείες παρουσιάζουν σταδιακή μείωση. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς, μειωμένος κατά 23 ασθενείς από τις 12 Ιανουαρίου.
Τέλος οι θάνατοι κινούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ σχεδόν όλοι αφορούν στην παραλλαγή Δέλτα. Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος διαμορφώνεται στους 87 θανάτους, σημειώνοντας αύξηση 22%. Την τελευταία εβδομάδα 590 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.
Το 18% των ασθενών που καταλήγουν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών και το 81% έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.