Iatropedia

Κορωνοϊός: Δείτε σε ποιες χώρες δεν πρέπει να ταξιδεύετε, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC

Η Ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά με νέα στοιχεία σχετικά με τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2). Δείτε τα νεότερα δεδομένα για τα ταξίδια από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, τα οποία συνέλεξε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ.

Ο κορωνοϊός COVID-19 προκαλεί παγκόσμια ανησυχία λόγω της έλλειψης πρότερης εμπειρίας και γνώσης. Οι επιστήμονες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, ωστόσο, πραγματοποιούν καθημερινά αποδελτίωση των πιο σημαντικών ανακοινώσεων που δημοσιεύουν οι ειδικοί, οι οποίοι μελετούν και αναλύουν τις νεότερες πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό.

Δείτε τα πιο σημαντικά νεότερα δεδομένα που συνέλεξε το ΕΚΠΑ και τα οποία προέρχονται από τις πλέον αξιόπιστες πηγές όπως είναι το Παρατηρητήριο Johns Hopkins, αλλά και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Κορωνοϊός: Αυτά είναι οι χώρες που θα πρέπει να αποφεύγετε αυτό το διάστημα

O Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συνιστά σε όλους τους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν προς τις χώρες αυτές αν δεν είναι απαραίτητο.

Οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στην προχωρημένη φάση 3 της επιδημίας είναι:

Οι οδηγίες αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνιες νόσους, οι οποίοι είναι σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Εάν οι ταξιδιώτες επισκεφθούν τις παραπάνω χώρες θα πρέπει:

Μόλις επιστρέψουν στην χώρα τους, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες και να απομονωθούν. Όσοι από αυτούς εμφανίσουν πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές, πριν αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Ποια είναι η εικόνα της διασποράς του ιού σήμερα από το Παρατηρητήριο Johns Hopkins

Το πρωί της 9ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins  ανακοίνωσε:

Παγκόσμια:

Κίνα:

Νότια Κορέα:

Ιταλία:

Στην Ιταλία παρουσιάστηκε χθες απότομη αύξηση των κρουσμάτων και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί:

Υπόλοιπη Ευρώπη

Μετά την Ιταλία ακολουθεί:

Γαλλία

Γερμανία

Ειδικά, η εικόνα της Γερμανίας είναι άξια  αναλύσεων λόγω των μη θανατηφόρων κρουσμάτων.

Ισπανία

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερα περιστατικά από την Ελλάδα, όπως 332 η Ελβετία, 278 η Μεγάλη Βρετανία, 265 η Ολλανδία, 200 το Βέλγιο, 176 η Νορβηγία, 203 η Σουηδία, και 104 η Αυστρία.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει παρουσιάσει άνοδο και έχει ανέλθει στα 73, και τα περιστατικά είναι και κατόπιν μετάβασης στο εξωτερικό, και κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας.

Στις γειτονικές χώρες και τα Βαλκάνια, δεδομένα υπάρχουν για την Σερβία (1 κρούσμα) για τη Βόρεια Μακεδονία (3 κρούσματα), τη Ρουμανία (15 κρούσματα), την Κροατία (12 κρούσματα), την Βουλγαρία (4 κρούσματα), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (3 κρούσματα) και την Αλβανία (2 κρούσματα).

Είναι απορίας άξιο η έλλειψη αναφοράς περιστατικών από την Τουρκία στο διεθνές παρατηρητήριο, δεδομένου ότι συνορεύει με το Ιράν.