Κορονοϊός: Διπλάσιοι θάνατοι και διασωληνωμένοι μέσα σε δύο μήνες – Αυτό το όριο ΜΕΘ Covid αντέχει το σύστημα
Τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κανένα εφησυχασμό, με την έλευση του χειμώνα. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η αύξηση σε ποσοστό άνω του 100% στα “σκληρά νούμερα” της πανδημίας -δηλαδή αυτά που αποδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος- σημειώθηκε σε μήνες με αίθριο καιρό, χωρίς γρίπη και ενώ δεν υπήρχε συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Δείτε επίσης: Χειμώνας και πανδημία Covid-19 – Γιατί οι επιστήμονες συνδέουν την άνοδο των κρουσμάτων με την πτώση της θερμοκρασίας
Παρόμοια ανησυχητική εικόνα, όμως, εμφανίζουν και οι ασθενείς με βαριά Covid. Οι 17 διασωληνωμένοι ασθενείς τους οποίους κατέγραφε ο ΕΟΔΥ στις 8 Αυγούστου, στις 8 Σεπτεμβρίου έφτασαν τους 42 και στις 8 Οκτωβρίου χθες, άγγιξαν τους 91. Από τους 91 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 79 είναι στην Αττική.
Δείτε τις σχετικές αναφορές του ΕΟΔΥ στις 8 του μήνα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου:
- 8 Αυγούστου 2020 / Θάνατοι: 211 / Διασωληνωμένοι: 17
- 8 Σεπτεμβρίου 2020 / Θάνατοι: 290 / Διασωληνωμένοι: 42
- 8 Οκτωβρίου 2020 / Θάνατοι: 460 / Διασωληνωμένοι : 91
Ασφυκτιά η Αττική – Πόσες κενές ΜΕΘ Covid-19 υπάρχουν
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία πλέον τείνει να σταθεροποιηθεί σε περισσότερα από 400 ημερήσια κρούσματα, δεν σηματοδοτεί καλές εξελίξεις, ενώ η περαιτέρω άνοδος των θανάτων και των ασθενών σε διασωλήνωση, θεωρείται προδιαγεγραμμένη. ‘Ηδη οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του λεκανοπεδίου αρχίζουν και δοκιμάζουν τις αντοχές τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες Covid-19.
Δείτε επίσης – “Βόμβες” διασποράς του κορονοϊού στα νοσοκομεία – Ξαναζούμε εποχές Μαρτίου – Απριλίου
Δείτε αναλυτικά την πληρότητα των ΜΕΘ Covid-19 στο λεκανοπέδιο Αττικής στις 7/10:
Ασκληπιείο Βούλας – ΜΕΘ Covid-19
- 6 ασθενείς νοσηλεύονται
- 6 κενές κλίνες
Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας – ΜΕΘ Covid-19
- 8 ασθενείς νοσηλεύονται
- 0 κενές κλίνες
Αττικόν (Νοσοκομείο Αναφοράς κορονοϊού) – ΕΜΘ Covid-19
- 11 ασθενείς νοσηλεύονται
- 12 κενές κλίνες
Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” – ΜΕΘ Covid-19
- 6 ασθενείς νοσηλεύονται
- 5 κενές κλίνες
Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία” – ΜΕΘ Covid-19
- 24 ασθενείς νοσηλευονται
- 3 κενές κλίνες
Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” – ΜΕΘ Covid-19
- 24 ασθενείς νοσηλεύονται
- 0 κενές κλίνες
Από τα παραπάνω στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτει ότι οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική είναι 79, ενώ οι κενές 26, δηλαδή οι διαθέσιμες κλίνες αυτή τη στιγμή είναι στο 25% της συνολικής δυναμικότητας ΜΕΘ Covid-19 του ΕΣΥ στην Αττική. Σημαντική “ανάσα” στο σύστημα που διαρκώς επιβαρύνεται, αναμένεται να επιφέρει η λειτουργία -μέσα στις επόμενες ημέρες- της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών στο νοσοκομείο «Σωτηρία», την οποία θα εγκαινιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για δωρεά της Ελληνικής Βουλής προς το ΕΣΥ.
Δείτε επίσης – Κορονοϊός – Αττική: Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Κικίλιας: “Μετά τους 100 ασθενείς σε ΜΕΘ θα αρχίσουμε να πιεζόμαστε”
Την παραδοχή ότι μετά τις 100 και πλησιάζοντας προς τις 150 κατειλημμένες ΜΕΘ στην Αττική το σύστημα Υγείας θα αρχίσει να πιέζεται έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Σε ερώτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ, αναφέρθηκε στα εγκαίνια των 50 νέων κλινών εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου “Σωτηρία” από τον πρωθυπουργό, και παρέπεμψε στις εκτιμήσεις τις υπεύθυνης για τις ΜΕΘ Covid-19 του ΕΣΥ, πνευμονολόγου Αναστασίας Κοτανίδου.
Συγκεκριμένα τόνισε ο κ. Κικίλιας: “Όπως λέει η κυρία Κοτανίδου που είναι η υπεύθυνη της Επιτροπής για την εντατική θεραπεία και μία εξαιρετική γιατρός, νομίζω ότι όταν αρχίζουμε να ξεπερνάμε τις 100 και πλησιάζουμε προς τις 150 κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική, εκεί θα αρχίσουμε να λέμε ότι το πράγμα αρχίζει και πιέζει”.
Με 79 κατειλημμένες ΜΕΘ Covid-19 σήμερα, όμως, και με τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης που εμφανίζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, η επάρκεια των κλινών ΜΕΘ για τον κορονοϊό και σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, είναι προφανές ότι θα θέσει γρήγορα σε δοκιμασία τα όρια του συστήματος.
Για να αποφευχθεί αυτό το «βραχυκύκλωμα» στο τραπέζι βρίσκεται -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια- το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν απέκλεισε και την ύστατη λύση του τοπικού lockdown, ως “ύστατη λύση” για την Αττική.
Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Ζητά από τις κυβερνήσεις μέτρα για την «κόπωση» των πολιτών από την πανδημία
“Ένα τοπικό lockdown είναι η ύστατη λύση. Αυτό το οποίο είπα και επαναλαμβάνω, είναι ότι με την εμπειρία του πρώτου κύκλου της πανδημίας γίνεται προσπάθεια από όλα τα κράτη και από την δική μας κυβέρνηση, να προστατέψουν και να στηρίξουν την κοινωνία μας. Ένα οριζόντιο lockdown σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κάτι το οποίο προκρίνουμε” κατέληξε, όμως, ο κ. Βασίλης Κικίλιας.