Κορονοϊός: Δοκιμάζουν ένα νέο πιθανό ισχυρό αντιικό φάρμακο
Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα -οι οποίες θα συνεχιστούν- δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος, που φαίνεται αποτελεσματικό τόσο εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού.
Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη είναι αποτελεσματική έναντι ιογενούς λοίμωξης, όταν χορηγείται είτε πριν είτε στη διάρκεια της λοίμωξης. Μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες μετά από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορονοϊό και ιό της γρίπης Α. Τέλος, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας πάνω σε αυτό το αντιικό φάρμακο και στη θεραπευτική δράση του σε ιούς όπως αυτός της COVID-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά… Μία νέα γενιά αντιικών φαρμάκων, όπως η θαψιγαργίνη, μπορεί μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο και στη θεραπεία σημαντικών ιογενών λοιμώξεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα».
«Μολονότι χρειάζονται -σαφώς- περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιικές θεραπείες κατά της COVID-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυναόττητα να μας προστατεύσουν, επίσης, από την επόμενη πανδημική νόσο Χ», δήλωσε ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9
Κορονοϊός: Απαντήσεις σε όσα ρωτάει ο κόσμος για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Κορονοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα
Κορονοϊός: Πιθανή η μόλυνση με έναν εντελώς νέο τρόπο – Τι πρέπει να ξέρετε