Σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ υψηλά επίπεδα απλών νοσηλειών Covid και νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας. Τεράστια ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” νοσηλεύονται συνολικά περισσότεροι από 160 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό και 48 ακόμη ασθενείς με βαριά Covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αχαΐα με πληθυσμό 288 χιλιάδες κατοίκους, είναι κατά 13 φορές μικρότερη από την Αττική.
Οι εφεδρείες των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, καθώς στην έκκληση που έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μικρή ανταπόκριση, όπως αναφέρουν πηγές. Κρατικοί αξιωματούχοι της Υγείας σημειώνουν συγκεκριμένα, ότι στη σχετική έκκληση που έγινε και μέχρι εχθές το πρωί, ανταποκρίθηκε μόνο ένας γιατρός από την Αμαλιάδα.
Δείτε επίσης – Τζανάκης για κρίση στο ΕΣΥ: “Θα χρειαστούμε επιπλέον 100 κλίνες ΜΕΘ” – Που θα φτάσουν κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι
ΕΣΥ Αχαΐας: Το μεγαλύτερο ιικό φορτίο της χώρας μαζί με τη Δυτική Αττική
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αύξηση του ιικού φορτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, στην οποία σημειώνονται 481 κρούσματα, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανά 14 μέρες. Την ώρα που η αντίστοιχη αναγωγή για το σύνολο της Ελλάδας είναι τα 298 κρούσματα. Δηλαδή η Αχαΐα εμφανίζει ιικό φορτίο κατά 30% αυξημένο.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνει ότι οι γιατροί από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής του ζήτησαν να τους δώσει με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχει, μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.
“Μου ζήτησαν οι γιατροί από την Αχαΐα και τους έχω δώσει μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα για την Αχαϊα. Η Αχαΐα αυτή τη στιγμή πηγαίνει περίπου με 481 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες ανά 14 ημέρες, με την αναγωγή του ECDC για να συγκρίνουμε διαφορετικές πόλεις και πληθυσμούς. Κάποιες περιοχές της Αττικής για παράδειγμα, η Δυτική Αττική, έχει παρόμοια νούμερα. Αυτό τι σημαίνει; Τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα υπάρχουν 48 άτομα στις ΜΕΘ. Αφού ο πληθυσμός της είναι δεκατρείς φορές μικρότερος από της Αττικής, είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τα 47 κρεβάτια Μονάδας που έχουν επί 13, δηλαδή, σαν να είχε η Αττική 611 ασθενείς σε ΜΕΘ”.
Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τους ιδιώτες να συνδράμουν στο ΕΣΥ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, εκτιμώντας όπως αναφέρουν τα μέλη του “τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης για τη πόλη” και μετά από έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοι του Δημόσιου συστήματος υγείας.
“Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, μέλη του ΔΣ του ΙΣΠ, δήλωσαν ότι τίθενται στη διάθεση της πολιτείας, για τη κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, εντός των ορίων ευθύνης του συλλόγου μας. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκπεφρασμένης πρόθεσης συνεισφοράς από ικανό αριθμό συναδέλφων, ειδικοτήτων αιχμής, είτε με σχέση μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, είτε με σχέση πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης”, αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου σε ανακοίνωσή τους.
Οι γιατροί ζητούν να αξιοποιηθούν περισσότερο οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τη κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και αναμένουν διευκρινίσεις, όπως λένε, για τους όρους της συμμετοχής τους, τις συμβάσεις απασχόλησης, καθώς και την διασφάλιση αστικής ευθύνης.