Κορωνοϊός: Δυνατότητες και προβλήματα από το restart του τουρισμού – Τι λένε οι επιστήμονες
Σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού δρομολογεί η Ελλάδα, με τις συζητήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Μιλώντας στο iatropedia.gr o διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αθανάσιος Τσακρής, δηλώνει ότι θέλουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό φέτος στην Ελλάδα:
“Οι βασικές αποφάσεις για τον τουρισμό θα ληφθούν συνολικά, από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε τουρισμό γιατί είναι η μόνη οικονομική πηγή του έχουμε, δεν έχουμε άλλη. Οι τουρίστες θα έρχονται με έλεγχο, είναι μια ασφάλεια αυτό. Αν έχει κάποιος 48 ώρες π.χ. πριν φύγει κάνει μοριακό έλεγχο για τη νόσο, είναι μια ασφάλεια αυτό. Η διαχείριση του θετικού περιστατικού είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που μας προβληματίζει. Τι γιατρούς έχεις, τι εργαστήρια θα χρησιμοποιήσεις, θέλει μια διαχείριση όλο αυτό”, αναφέρει.
Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε κατά την τελευταία ενημέρωση ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος επικοινωνίας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας:
“Υπάρχει η οικονομική διάσταση του Τουρισμού, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την πατρίδα μας, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η δημόσια Υγεία. Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τώρα το άνοιγμα του Τουρισμού. Υπάρχει άλλωστε διαδικασία στις ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα
Οι Ελληνικές προτάσεις προς την Ε.Ε. για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ήδη το πλαίσιο, με οδηγίες που εξέδωσε για τη διαμονή σε ξενοδοχεία, επίσκεψη σε χώρους εστίασης και παραλίες, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών να λάβουν υπόψιν τους τις ατομικές ανάγκες των ανθρώπων, παρέχοντάς τους προστασία και ασφάλεια από τον κορωνοϊό.
Τις δικές της προτάσεις κατέθεσε και η Ελλάδα, ζητώντας υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς διακρίσεις για τα μέσα ταξιδιού και τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης του ταξιδιώτη προς τη χώρα μας.
Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο που αποστείλαμε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ταχθήκαμε κατά της κενής ενδιάμεσης θέσης στα αεροπλάνα, αλλά κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις,
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη εισήγηση:
“Η πρόταση που στείλαμε στην Ε.Ε. αναφέρει ότι θέλουμε να κάνουν τεστ πριν μπούνε οι τουρίστες στο αεροπλάνο και μέχρι 72 ώρες πριν, και όχι όταν θα έρθουν εδώ. Εάν έχουν κάνει τεστ, θεωρούμε ότι δεν είναι μεταδοτικοί. Οπότε γιατί να μην κάτσουν ο ένας δίπλα στον άλλο; Με μάσκες φυσικά. Η θεωρία λέει ότι όταν κάποιος κάνει τεστ πριν μπει στο αεροπλάνο, ακόμη κι αν έχει τη νόσο, στη φάση της επώασης δεν είναι μεταδοτικός, αφού δεν είναι ανιχνεύσιμος ο ιός στο αναπνευστικό του. Άρα λοιπόν δεν μεταδίδει. Άρα το αρνητικό τεστ, ακόμη κι αν ο άνθρωπος επωάζει τη νόσο και αποδειχθεί αργότερα θετικός, στη φάση που θα ταξιδεύει θα σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτικός. Μη ανιχνεύσιμος ιός, σημαίνει ότι δεν κολλάει. Υπάρχουν και άνθρωποι που ποτέ δεν θετικοποιούνται, ενώ είναι ασθενείς COVID-19. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, που θα μπούνε μέχρι και στην Εντατική, θα διασωληνωθούν και δεν θα βγάλουν ποτέ θετικό τεστ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν. Άρα δεν τους θεωρούμε μη μολυσμένους, τους θεωρούμε μη μεταδοτικούς. Το τεστ το χρησιμοποιούμε για να ξέρουμε εάν κάποιος είναι μεταδοτικός ή όχι, όταν θα μπει στο αεροπλάνο. Δεν μας ενδιαφέρει στη φάση αυτή να κάνουμε διάγνωση”, αναφέρει ο καθηγητής.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κάπως έτσι θα είναι το καλοκαίρι μας – Τι λένε για να μας προετοιμάσουν οι επιστήμονες
Ανησυχία για τα νησιά και την ασφάλεια των τουριστών
Η ασφαλής μεταφορά των τουριστών στη χώρα είναι το πρώτο κεφάλαιο ενός δαιδαλώδους προβλήματος, το οποίο θα κληθούν να λύσουν γνωμοδοτώντας οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σημαντικό πάντως, όπως λένε, είναι η διασφάλιση της υγείας και περίθαλψης των τουριστών, εάν παραστεί ανάγκη. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει με τα νησιά, τα οποία συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο του τουρισμού κάθε καλοκαίρι, αναφέρει ο καθηγητής Μαγιορκίνης:
“Για τα νησιά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, γιατί δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για τεστ, αλλά και νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή για τον εξωτερικό τουρισμό δεν έχει γίνει λεπτομερής συζήτηση. Το μόνο που προσπαθήσαμε να λύσουμε σε πρώτη φάση, είναι το πως μπαίνει κάποιος σε αεροπλάνο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η χώρα μας στο εξωτερικό, είναι ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα με εμπειρία στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού, αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Τσακρής:
“Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει ασφάλεια στην Ελλάδα. Κι ένα σύστημα υγείας που δουλεύει σωστά. Γιατί εμείς είχαμε καλά αποτελέσματα και στις νοσηλείες. Όσοι έλληνες ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν, πήγαν καλά. Πρέπει να το γνωρίζουν οι τουρίστες. Είναι σημαντικό για τον τουρισμό να υπάρξει ασφάλεια κι ένα σύστημα υγείας, το οποίο εάν κάτι συμβεί, θα τους παρέχει τη σωστή αντιμετώπιση και σαν διαχείριση και σαν νοσηλεία. Εάν συμβεί κάτι, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες μονάδες COVID-19, αλλά ακόμη και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, τονίζει ο καθηγητής.
Δείτε επίσης – ΕΚΠΑ: Νέα μέθοδος θα χτυπά «καμπανάκι» στον ΕΟΔΥ για αθόρυβη αύξηση κρουσμάτων COVID-19
Τουρισμός και διαχείριση θετικού κρούσματος
Η διαχείριση του θετικού κρούσματος ανάμεσα σε τουρίστες, βρίσκεται στις πρώιμες συζητήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ως ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα. Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν “ξενοδοχεία καραντίνας”, ώστε να απομονώνονται τα ελαφρά περιστατικά που μπορεί να εντοπιστούν και να διασφαλίζεται η υγεία των επισκεπτών, αλλά και ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου COVID-19 στη χώρα μας.
“Οι τουρίστες υπάρχουν σκέψεις να κινούνται κανονικά στη χώρα, και εάν υπάρξει κρούσμα θα υπάρξουν ξενοδοχεία κορωνοϊού στα διάφορα μέρη, στα οποία θα υπάρχει η απομόνωση. Ξενοδοχεία, γιατί οι περισσότεροι δεν θα χρειάζεται να μπουν σε νοσοκομείο”, αναφέρει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστηρίζει ότι είναι κορυφαίας σημασίας η έγκαιρη ιχνηλάτηση των επαφών:
“Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια. Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας και στις άλλες χώρες του εξωτερικού”.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σταδιακά θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πρώτα να ανοίξουμε -με κανόνες υγιεινής και με χρήση μάσκας- τον εσωτερικό τουρισμό, στον οποίο δεν αποκλείεται, όπως είπε, να υπάρξουν και κάποιες απαγορεύσεις. “Εύχομαι τα προβλήματα που θα υπάρξουν, να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και με πρόσβασης στο σύστημα υγείας”, κατέληξε.