Iatropedia

Κορωνοϊός: Δύο εταιρείες – κολοσσοί μπαίνουν στη μάχη για την ανακάλυψη του πανδημικού εμβολίου

GlaxoSmithKline και Sanofi: Δύο εταιρείες κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά εμβολίων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παράξουν το πολυπόθητο εμβόλιο, που ελπίζουν να ανακόψει την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορήσει για εμπορική χρήση κατά το πρώτο 6μηνο του 2021 σε εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με δέσμευση των υπευθύνων και των δύο εταιρειών:

«Το υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στην περίπτωση επιτυχίας θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2021» αναφέρουν.

Δείτε επίσης – Τσιόδρας: “Η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται” – Τι δείχνει το ενθαρρυντικό Ρ-0 της Ελλάδας

Η συνεργασία των εταιρειών GlaxoSmithKline (GSK) και Sanofi για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19, αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας σ’ αυτήν την πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Κι αυτό, γιατί αντί του ανταγωνισμού οι δύο πολυεθνικές εταιρείες επέλεξαν τη συνένωση δυνάμεων, ώστε έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στον πιο σύντομο χρόνο. Η συνεργασία αφορά αποκλειστικά στην παραγωγή ενός πανδημικού εμβολίου υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα μπορεί να είναι έτοιμο για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους εντός των επόμενων μηνών.

Στο θέμα αναφέρθηκε με ενθουσιασμό ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας:

“Σαν επιστήμονες χαιρετίζουμε νέα δεδομένα, την αλληλεγγύη των επιστημόνων, τη χρήση της γνώσης στην υπηρεσία της κοινής μας προσπάθειας απέναντι στον ιό. Έτσι, με χαρά άκουσα σήμερα για ακόμη περισσότερη διεθνή συνεργασία στην προσπάθεια για ένα εμβόλιο κατά του ιού. Μια συνεργασία που αφορά δύο κορυφαίες στον τομέα των εμβολίων εταιρείες στον κόσμο”.

Κορωνοϊός: Η πρωτοφανής πρόκληση για την παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργηθεί η ανάγκη παραγωγής εμβολίου σε τόσο μεγάλη ταχύτητα, αλλά και ποσότητα. Οπότε η συνεργασία καθίσταται απαραίτητη. Η πιθανή κλίμακα αγοράς που θα προκύψει θα είναι μια πρόκληση άνευ προηγουμένου για τη φαρμακοβιομηχανία. Εάν οι μελέτες φέρουν θετικό αποτέλεσμα, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα απαιτηθούν για την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Στα 2170 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, στους 101 οι θάνατοι

Η Emma Walmsley, διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, σε δηλώσεις της χαρακτήρισε τη συνεργασία ως «άνευ προηγουμένου»:

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι συνηθισμένο, να συνεργάζονται από κοινού δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο. Και οι δύο θα προσφέρουν τη μεγάλη παραγωγική τους ικανότητα. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. »

Ο Paul Hudson, διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, δήλωσε:

«Καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει αυτήν την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση υγείας, είναι σαφές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Sanofi αποφάσισε να συνενώσει την τεχνογνωσία και τους πόρους της με την ομότιμη GSK, με στόχο την δημιουργία και την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εμβολίων που θα εμποδίσουν τη διάδοση αυτού του ιού».

Η Sanofi με έδρα τη Γαλλία είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι αρχίζει την προσπάθεια για την παραγωγή εμβολίου για τη νόσο COVID-19. Για το εγχείρημα αυτό, είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η βρετανική GSK διαθέτει, ήδη, καινοτόμο τεχνολογία για την ανάπτυξη εμβολίου, την οποία είχε παραχωρήσει μέχρι σήμερα σε μικρότερες ερευνητικές ομάδες, όπως σε προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ. Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία που δίνει τη δυνατότητα γρήγορης αναβάθμισης της υπάρχουσας τεχνολογίας της GSK.

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Πώς θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να φτιάξουν το εμβόλιο

Οι έρευνες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα στηριχθούν σε υπάρχουσες τεχνολογίες και των δύο εταιρειών, με τις οποίες έχουν παράξει εκατομμύρια εμβόλια.

Η Sanofi χρησιμοποιώντας τεχνολογία για την παραγωγή του εμβολίου της γρίπης, έχει καταφέρει να συνθέσει ένα τμήμα DNA που κωδικοποιεί τη γενετική αλληλουχία μιας πρωτεϊνης του κορωνοϊού. Όταν αυτό το DNA εισάγεται σε αβλαβή βακτήρια στο εργαστήριο, παράγει μικρά αντίγραφα του αντιγόνου – αλλά όχι του ίδιου του ενεργού κορωνοϊού – με τα οποία οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν μια αντίδραση των αντισωμάτων, χωρίς να προκαλέσουν ασθένεια.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για εκρίζωση της νόσου στην Ελλάδα – Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τουρισμός

Το πρωτεϊνικό αντιγόνο της Sanofi θα συνδυαστεί με την τεχνολογία της ανοσοενισχυτικής ουσίας (vaccine adjuvant) για πανδημική χρήση της GSK. Πρόκειται για ένα πρόσθετο, γνωστό ως ανοσοενισχυτικό, το οποίο μπορεί να αναμιχθεί με ένα εμβόλιο για να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τη δόση που απαιτείται κατ’ άτομο, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα με την οποία μπορούν να παραχθούν οι δόσεις του εμβολίου, επιτρέποντας έτσι την προστασία περισσότερων ανθρώπων.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία της γρίπης H1N1, που σημαίνει ότι τόσο η GSK όσο και η Sanofi βασίζονται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες, που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίων μεγάλης κλίμακας.

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Τι γίνεται με τις υπόλοιπες προσπάθειες παραγωγής εμβολίων

Παράλληλες προσπάθειες και δοκιμές για παρασκευή εμβολίων συνεχίζονται ανά τον κόσμο. Οι αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας Moderna και Inovio έχουν καταθέσει μελέτες για δοκιμές φάσης 1, όμως χρησιμοποιούν πειραματικές τεχνολογίες, που απαιτούν τη δημιουργία νέων μοντέλων παρασκευής εμβολίων.

Ωστόσο, ακόμη και για τις κλασσικές προσεγγίσεις παραγωγής εμβολίων, οι μελέτες οφείλουν να επιβεβαιώσουν ότι στις κλινικές δοκιμές οι άνθρωποι παράγουν προστατευτική ανοσοαπόκριση, ενώ την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα απαιτηθούν και αναμνηστικές δόσεις για να διατηρηθεί η ανοσία.

Η Emma Walmsley, διευθύνουσα σύμβουλος της GSK δήλωσε, πάντως, ότι τυχόν έσοδα που θα προκύψουν για την εταιρεία θα επανεπενδυθούν στην αύξηση της παραγωγής και στην έρευνα για ετοιμότητα σε πανδημία.