Δύο παιδιά, που νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ένα που νοσηλευόταν το προηγούμενο διάστημα στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19, έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες.
Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα αυτής νόσου που συσχετίζεται με τον κορονοϊό.
Σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr o καθητηγής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, αναφέρει:
«Δεν ξέρουμε αν οφείλονται ή δεν οφείλονται στον COVID-19, όμως, το νόσημα υπάρχει και στην Ελλάδα και έχουμε τέτοια περιστατικά μέσα στο τελευταίο διάστημα έχουμε τέτοια περιστατικά, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλονται στο COVID-19».
Η νόσος Kawasaki έχει μεγάλη επίπτωση το τελευταίο διάστημα σε χώρες στις οποίες υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού, όπως η Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ο κ. Ροηλίδης, αναφέρει ότι η αύξηση των περιστατικών ήταν αυτή που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες:
«Είναι ένα όχι πολύ σπάνιο νόσημα στα παιδιά το οποίο το βλέπουμε από καιρού εις καιρό. Τελευταία, όμως, έχει συνδεθεί χρονολογικά και όχι αιτιολογικά σε χώρες που υπάρχει μεγάλη επίπτωση του ιού, έχουν συμβεί περισσότερα περιστατικά. Δεν υπάρχει αιτιολογική διασύνδεση. Έχουν δει ότι συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά και έχουν σχέση; Δεν έχουν σχέση; Κανείς δεν ξέρει»
Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιακή Παιδιάτρική Κλινική του ΑΠΘ. Το δεύτερο νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν»
«Η νόσος Kawasaki δεν είναι νόσος που υπάρχει ένας αιτιολογικός παράγοντας. Είναι νόσημα που μπαίνει η διάγνωση με κλινικά κριτήρια. Μπορεί να είναι τυπικό το νόσημα, μπορεί και άτυπo. Αυτήν την εποχή τα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν περισσότερο “άτυπα”. Είχαν περισσότερη φλεγμονή. Αυτό είδαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki μπορεί να τα πει κανείςKawasaki, μπορεί να τα πει κανείς φλεγμονώδες σύνδρομο, αλλά δεν είναι κάτι το τυπικό. Και διερευνάται εάν έχει σχέση με τον κορωνοϊό. Σε κάποια παιδιά βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον κορωνοϊο σε κάποια δεν βρέθηκε η νόσος», αναφέρει ο γιατρός.
Στα περιστατικά στην Ελλάδα ο γιατρός ανέφερε ότι το ένα είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19, και συνεχίζονται οι εξετάσεις, ενώ ως προς το παιδί του νοσοκομείο «Αττικόν» δήλωσε ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει.