Iatropedia

Κορωνοϊός: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους νέους, αν δεν τον πάρουν στα σοβαρά

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν τελειώνει υποχρεωτικώς με το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μεγάλη απειλή τα «υπολειπόμενα συμπτώματα». Μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

Την ώρα που ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή περισσότερων από 690.000, οι αξιωματούχοι της Υγείας ανησυχούν για τη συμπεριφορά των νέων.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, οι νέοι ηλικίας κάτω των 40 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των ασθενών. Είναι επίσης οι κύριοι αναμεταδότες του φονικού ιού. Αιτία το ότι συνωστίζονται σε μπαρ, κλαμπ, παραλίες και σπίτια, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας. Απλώς εμείς το συνειδητοποιούμε τώρα, με τα πολλαπλά περιστατικά των τελευταίων ημερών σε γάμους, πανηγύρια και μπαρ. Ωστόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισε να αναδύεται πριν από καιρό.

«Πολλοί νέοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμία διάθεση να φορέσουν μάσκες, να κρατήσουν αποστάσεις και να πλύνουν τα χέρια τους. Προτιμούν να ρισκάρουν να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός», είπε στο CBS η Dr Dara Kass, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.  «Η λογική τους είναι απλή. Αφού ως νέοι δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά, ας μολυνθούν να τελειώνουν. Το πολύ-πολύ, σκέπτονται, να χρειαστούν ένα χάπι για τον πυρετό. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι διόλου όπως τα έχουν φανταστεί».

Απ’ έξω υγιείς, αλλά από μέσα…

Όπως εξήγησε, τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι νέοι άνθρωποι εισάγονται ολοένα συχνότερα στα νοσοκομεία με βαριά λοίμωξη από τον νέο ιό. Επιπλέον, ολοένα περισσότερες πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν τελειώνει με το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πολλοί ασθενείς έχουν μακροχρόνια προβλήματα εξαιτίας του. Προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, την καρδιά, ακόμα και την ακοή ή τους μυς και τις αρθρώσεις. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες ή μήνες για να υποχωρήσουν.

«Μιλάμε για μία καινούργια γενιά νέων ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας», τόνισε η Dr Kass. «Προβλήματα που μπορεί να περάσουν σε κάποιους μήνες ή να συντροφεύσουν τους ασθενείς για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. Κανείς δεν το ξέρει αυτό, ούτε και θα το μάθει, αν δεν περάσουν μερικές δεκαετίες».

Όπως είπε η Dr Kass, κατ’ επανάληψιν τους τελευταίους μήνες φρόντισε ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι εξωτερικά έδειχναν απολύτως υγιείς. Εσωτερικά όμως «ήταν σαν να είχαν πάρει φωτιά. Η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία τους, οι νεφροί τους, όλα τα ζωτικά τους όργανα είχαν καταστροφική φλεγμονή».

Μία πρόσφατη βρετανική μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικές ενδείξεις επιπλοκών στον εγκέφαλο, σε ασθενείς που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό αλλά επέζησαν. Οι επιπλοκές αυτές στους ηλικιωμένους συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Στους νέους όμως συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο νοητικής σύγχυσης και νεοεμφανιζομένων ψυχιατρικών προβλημάτων.

Υπολειπόμενα συμπτώματα

Άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί οξείες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στην καρδιά. Οι αντιδράσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιολογικών προβλημάτων.

«Η φλεγμονή φαίνεται ότι έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην καρδιά. Έχουμε δει στις καρδιές ασθενών μέχρι και ουλές, οι οποίες εμφανίστηκαν μετά την ανάρρωσή τους», είπε η Dr Kass.

Τα υπολειπόμενα συμπτώματα συνήθως παρατηρούνται σε ασθενείς που πάλεψαν με την νόσο Covid-19 για εβδομάδες ή μήνες. Δυστυχώς, όμως, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του όταν τον μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Επομένως κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα αρρωστήσει ήπια ή σοβαρά. Ούτε αν θα αναρρώσει εύκολα ή θα ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό.

«Ο κορωνοϊός άλλους τους προσβάλλει για λίγο καιρό και άλλους για πολύ», είπε η ειδικός. «Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συγκλίνουν ότι οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες μπορεί να κληθούν να ζήσουν με τις συνέπειές του για τις επόμενες δεκαετίες».

Ραγδαία εξέλιξη

Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει προσφάτως και ο Dr Anthony Fauci, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ. Όπως είχε πει, οι ασθενείς ηλικίας 20-40 ετών αντιπροσωπεύουν έως και τα μισά νέα κρούσματα στις ΗΠΑ. Και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεαρών ασθενών, οι γιατροί εντοπίζουν ακόμα περισσότερα συμπτώματα της λοίμωξης.

«Ποτέ δεν έχω ξαναδεί λοίμωξη με τόσο ευρεία γκάμα συμπτωμάτων», είπε ο Dr Fauci. «Ο κορωνοϊός «γονατίζει» αρκετούς από τους νέους που προσβάλλει. Και αυτό συμβαίνει σχετικά γρήγορα. Όσοι από αυτούς χρειασθούν νοσηλεία, θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό, ακόμα και ένα χρόνο ή περισσότερο, για να μάθουν αν ο κορωνοϊός τους άφησε μόνιμες βλάβες».

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) υπολόγισε ότι ένας στους τρεις νέους 18-25 ετών είναι ευάλωτοι σε σοβαρή νόσο Covid-19. Αιτία παράγοντες όπως το κάπνισμα ή προϋπάρχοντα νοσήματα. Ωστόσο ακόμα και υγιείς, μη καπνιστές νέοι αναφέρουν πως είναι άρρωστοι για μήνες, με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Πολλοί από αυτούς έχουν μεταλοιμώδη σύνδρομα, που θυμίζουν σύνδρομο χρονίας κοπώσεως. Και αυτό διότι εκδηλώνουν νοητική διαταραχή, πόνους στους μυς και εξαντλητική έλλειψη ενέργειας.

Το μήνυμα προς τους νέους; Αν δεν θέλουν να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στους γονείς και στους παππούδες τους, ας αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν προς τον εαυτό τους, λένε οι ειδικοί. Γιατί μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, αλλά στην πραγματικότητα παίζουν ρώσικη ρουλέτα με την υγεία τους.