Το κρίσιμο ερώτημα είναι, εάν το ΕΣΥ στην Αττική θα αντέξει την αφόρητη πίεση των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών Covid. Όπως παραδέχθηκε κι ο υπουργός Υγείας χθες Τετάρτη 10/3, τα νοσοκομεία στην Αττική επιβαρύνονται ημερησίως με περισσότερους από 185 ασθενείς με κορονοϊό. Είναι δηλαδή, όπως εξήγησε “σαν να γεμίζει καθημερινά σε κάθε εφημερία ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 200 κλινών”.
Δείτε επίσης: Κικίλιας – Πατούλης: Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ – Ποια είναι η εικόνα στα νοσοκομεία
Επιδημιολόγοι της Επιτροπής με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr, διαβλέπουν αργή αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία. Αυτή αναμένεται να συμβεί, όπως λένε, 15 ημέρες μετά την μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος μήνας, μέχρι τα μέσα Απριλίου, που θα εξαντλήσει τις εφεδρείες του ΕΣΥ και θα δοκιμάσει τις αντοχές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σ’ αυτήν την δύσβατη πορεία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και δραματική αύξηση στους θανάτους.
Χαρακτηριστική εικόνα της αφόρητης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία του iatropedia.gr, είναι ότι σήμερα σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 1.710 ασθενείς, 325 σε ΜΕΘ Covid και οι 305 διασωληνωμένοι.
Μπαίνουν στη μάχη τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία: Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και Λητώ
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11/3) ενεργοποιείται το σχέδιο αποσυμφόρησης του ΕΣΥ με τη διακομιδή ασθενών Covid στα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία -Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και Λητώ- με τα οποία προχώρησε σε συμφωνία το Υπουργείο Υγείας.
Έτσι στη δυναμικότητα του ΕΣΥ από σήμερα προστίθενται 60 απλές κλίνες Covid του Ιατρικού Περιστερίου και επιπλέον 85 του Λητώ, ενώ γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν και οι 5 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, όμως δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό με εμπειρία στα βαριά περιστατικά Covid.
Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, προηγήθηκε εκπαίδευση στο προσωπικό των κλινικών αυτών στην απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Γιατροί του ΕΣΥ που συμμετείχαν στη διαδικασία εκπαίδευσης των συναδέλφων τους, υποστηρίζουν ότι το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών δεν διαθέτει πολύτιμη εμπειρία στην αντιμετώπιση της Covid. Για το λόγο αυτό στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας είναι στα νοσοκομεία αυτά, να μεταφέρονται σταθεροποιημένοι ασθενείς, που θα συνεχίζουν εκεί την αποθεραπεία τους μέχρι το τελικό εξιτήριο.
Στην ίδια κατεύθυνση υπάρχει συμφωνία και για 50 επιπλέον κλίνες με το κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» για την αποκατάσταση ασθενών Covid, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Η νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα ενταχθούν και αλλά ιδιωτικά κέντρα στη μάχη της πανδημίας.
Δείτε επίσης: Τζανάκης: “Έρχεται νέο κύμα στη Θεσσαλονίκη;” – Ποια είναι τα ανησυχητικά σενάρια για τη χώρα
Από το πρωί της Τετάρτης (10/3) παραχωρήθηκαν, επίσης, για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και οι 300 κλίνες νοσηλείας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, το οποίο βγήκε από τις εφημερίες των non Covid περιστατικών και αντικαταστάθηκε από το Ερρίκος Ντυνάν.
Στο Σισμανόγλειο -όταν εξαντληθούν οι τελευταίες 20 κλίνες ΜΕΘ Covid που διαθέτει αυτή τη στιγμή ελεύθερες το ΕΣΥ στην Αττική- θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο των “πολυδύναμων” ΜΕΘ, με την ανάπτυξη κρεβατιών με αναπνευστήρες, στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης του νοσοκομείου.
“Αγκάθι” οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού
Η μεγαλύτερη αγωνία και το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας, δεν είναι η επάρκεια σε κρεβάτια και νοσοκομειακό εξοπλισμό, αλλά η έλλειψη σε ιατρικό και δευτερευόντως σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας προσφέρει επιπλέον κίνητρα τους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στη μάχη κατά της πανδημίας. Όπως είπε o υπουργός Υγείας, οι γιατροί που θα προσφερθούν, θα αμείβονται με 2.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ ως επιπλέον δέλεαρ αύξησε χθες και την αμοιβή των εφημεριών, με επιπλέον 1.300 ανά μήνα.
Δείτε όλα τα κίνητρα που παραχωρούνται στους ιδιώτες γιατρούς ΕΔΩ
Παρά τα οικονομικά, φορολογικά και διοικητικά κίνητρα που δίνει στους ιδιώτες γιατρούς το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν απρόθυμοι να ανταποκριθούν. Μόλις 30 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι σήμερα, ενώ το Υπουργείο Υγείας επένδυε σε μεγαλύτερη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι λόγοι της άρνησης των γιατρών είναι κυρίως δύο: Ο πρώτος έχει σχέση με τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους που διαθέτουν, ήδη, ιδιωτικά ιατρεία. Οι γιατροί αυτοί δηλώνουν ότι έχουν πάγια έξοδα που “τρέχουν” κι αυτά ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ μηνιαίως, όπως λένε στο iatropedia.gr.
Επίσης, δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους, που τους έχουν ανάγκη, όπως επισημαίνουν. Δηλώνουν δε ότι η απογύμνωση από γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας την εποχή της πανδημίας είναι επιζήμια, καθώς αυτοί επιτελούν το σοβαρό έργο του “αναχώματος” στην προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία.
Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Οι ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας»
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το brain drain. Ιατρικές ειδικότητες όπως είναι οι εντατικολόγοι και πνευμονολόγοι απορροφώνται ιδιαίτερα στο εξωτερικό και οι περισσότεροι έχουν βρει εργασία με πενταπλάσιες σε πολλές περιπτώσεις αμοιβές.
Βαριά ρίχνει, επίσης, τη σκιά της στην υπόθεση και η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στη Βόρεια Ελλάδα, όταν το Υπουργείο Υγείας είχε επιχειρήσει και πάλι να ενσωματώσει τους ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιστέκονται σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς θεωρούν ότι αμείβονται πολύ χαμηλότερα από τους συναδέλφους τους και θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία γιατροί δύο ταχυτήτων.
Εάν πάντως και αυτή τη φορά, και με τα επιπλέον κίνητρα που δόθηκαν οι ιδιώτες δεν ανταποκριθούν, το Υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης των συμβασιούχων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στην Ευρώπη με παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca – Έχει κυκλοφορήσει σε 17 χώρες