Την μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση -και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ- από την Ινδία, προκειμένου να δημιουργηθεί απόθεμα από τη φαρμακευτική ουσία, ώστε να παραχθούν φάρμακα για την αντιμετώπισην σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί, ότι η ουσία χλωροκίνη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι δίνει ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με τον ιό.
Την αποκάλυψη είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας: «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».
Κορωνοϊός: Σωτήρια η χλωροκίνη;
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα κλινικής χορήγησης της χλωροκίνης σε 24 ασθενείς σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι η θεραπεία παρέχεται – μεταξύ άλλων θεραπειών – και σε έλληνες ασθενείς. Με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη χώρα μας.
“Στη Γαλλία η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από αυτούς, το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το ίδιο χρονικό διάστημα. Άρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Τι λένε, όμως, ο έλληνες γιατροί για αυτά τα νέα ευρήματα;
Δείτε επίσης- Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς παίρνουν χλωροκίνη – Ποιες άλλες θεραπείες χορηγούνται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Σύψα
Μιλώντας στις 19/03 στο iatropedia.gr ο Νικόλαος Σύψας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό»
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι “αν έχει η χλωροκίνη κλινική αξία θα το δούμε στο μέλλον” και συμπλήρωσε:
«Για να δούμε αν δουλεύει ή όχι πρέπει οι μισοί ασθενείς να το πάρουνε και οι μισοί να μην το πάρουν και να τους συγκρίνουμε. Και στη φάση αυτή, είναι unethical να το κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν ασθενή χωρίς θεραπεία. Επομένως δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική του επίδραση πάνω στους πληθυσμούς αυτούς που πήραν το φάρμακο, όπως στην Ιταλία. Έχουμε, όμως, στοιχεία για τη χλωροκίνη από άλλους κορωνοϊούς και φαίνεται ότι δουλεύει. Οπότε το δίνουμε και ο Θεός βοηθός».