Iatropedia

Κορονοϊός: Έξαρση με 500 νοσηλευόμενους και 100 νέες εισαγωγές καθημερινά – Γιατί δεν συστήνεται εμβολιασμός

Woman Wearing Protection Mask Spending Time at the Beach

Η νόσος Covid-19 καταστρέφει τις διακοπές χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ οι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας βρίσκονται ξανά στο “στόχαστρο”.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από COVID-19 αυτό το καλοκαίρι, ευτυχώς περνούν την νόσο στο σπίτι χωρίς επιπλοκές, κάνοντας χρήση απλών αντιπυρετικών. Όσο για την νεολαία;

“Η νεολαία με COVID-19 και με 38 πυρετό φεύγει για διακοπές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει πίσω. Οπότε εκεί που πάει θα κολλήσει και τους υπόλοιπους”, επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 30% αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με Covid μέσα σε 13 ημέρες

Κορονοϊός: 500 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες, 20 διασωληνωμένοι

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με συννοσηρότητες βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο του κορονοϊού και είναι αυτοί που καταλήγουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 πανελλαδικά στις απλές κλίνες νοσηλείας αγγίζουν σήμερα τις 500, ενώ κατά την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν 669, με αυξητικές τάσεις.

Απότομη άνοδο παρουσίασαν οι νέες διασωληνώσεις, με 12 νέους ασθενείς εισάγονται στη ΜΕΘ σε 7 ημέρες, ενώ σήμερα οι άνθρωποι των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω κορονοϊού, είναι 20.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Νέα αύξηση στις εισαγωγές για νοσηλεία, 17 διασωληνωμένοι, 26 θάνατοι

Καθημερινά εισάγονται σε όλα τα νοσοκομεία περίπου 80 με 100 άνθρωποι, ενώ περίπου 80 με 90 είναι τα εξιτήρια, οπότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν δέχεται καμία πίεση.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Στέλιο Λουκίδη, στην Αθήνα αναλογικά με την Περιφέρεια είναι λιγότερες οι εισαγωγές ασθενών.

“Αναλογικά και σε σύγκριση με την Περιφέρεια, στην Αθήνα αυτήν την εποχή έχουμε λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει επειδή μετακινούνται οι πληθυσμοί το καλοκαίρι προς την Περιφέρεια και τα νησιά και επίσης, εκτός Αθηνών υπάρχει και μεγαλύτερη καθυστέρηση στη χορήγηση αντιιικών. Νομίζω ότι έτσι θα πηγαίνουν τα καλοκαίρια από δω και πέρα. Φεύγει η ανοσία από τον χειμώνα και υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμού”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Αύξηση στη χορήγηση αντιιικών

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την χορήγηση αντιιικών φαρμάκων στην Ελλάδα, κ. Λουκίδη, σε εβδομαδιαία βάση χορηγούνται στην Ελλάδα περίπου 2.500 σκευάσματα σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, ή άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εάν τα αντιιικά χορηγηθούν εντός 2-3 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως  ο ασθενής δεν θα καταλήξει σε νοσοκομείο.

“Είναι μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη η χρήση σε σύγκριση με την Άνοιξη, αλλά λιγότερη σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα που είχαμε φτάσει στα 2.000 την ημέρα. Πάντα η έξαρση του καλοκαιριού φυσικά είναι μικρότερη από των Χριστουγέννων, ωστόσο, πλέον σταθερά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση και το καλοκαίρι από την COVID-19”, τονίζει ο γιατρός.

Ωστόσο, δεν γίνονται πλέον σχεδόν καθόλου εμβολιασμοί.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός – 1.700 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα παγκοσμίως – Από θόλωση εγκεφάλου κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι

“Καμία σύσταση για εμβολιασμό κατά της COVID-19”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, παρά την θερινή έξαρση του κορονοϊού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν κάνουν συστάσεις για εμβολιασμό.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει οδηγία ή σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς για να γίνει εμβολιασμός. Είτε το ECDC ή το CDC διαβάσει κανείς δεν γράφει πουθενά “εμβολιαστείτε”. Γιατί ίσως δεν υπάρχει νέο εμβόλιο. Και αυτό το ανανεωμένο που είχε βγει τον περασμένο Οκτώβριο, αν το κάνει κανείς τώρα, μπορεί να μην είναι επικαιροποιημένο και ταυτοποιημένο με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πουθενά επίσημη οδηγία “πηγαίνετε να εμβολιαστείτε”, καταλήγει ο γιατρός.