Κορωνοϊός: Ελληνική μελέτη αποδεικνύει ότι η καραντίνα μείωσε τη μεταδοτικότητα (R0) κατά 81%

  • Γιάννα Σουλάκη
μελέτη
Eλληνική επιδημιολογική μελέτη, η οποία αποτυπώνει για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα, προδημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες σε επιστημονικό περιοδικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια επιστημονικής καταγραφής -με τη χρήση ειδικών μαθηματικών επιδημιολογικών μοντέλων- της επίπτωσης που υπήρξε στον ρυθμό μετάδοσης (R0) του κορωνοϊού SARS-CoV-2, από τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συντάκτες της μελέτης «Μοντελοποίηση του πρώτου επιδημικού κύματος SARS-CoV-2 στην Ελλάδα: πρότυπα κοινωνικών επαφών για εκτίμηση επιπτώσεων και στρατηγική εξόδου από μέτρα κοινωνικής απόστασης» είναι οι επιστήμονες: Βάνα Σύψα, Σωτήριος Ρούσσος, Δημήτριος Παρασκευής, Θεόδωρος Λύτρας, Σωτήριος Τσιόδρας και Άγγελος Χατζάκης.

Τι απέδειξε η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων

Εφαρμόζοντας ένα μαθηματικό μοντέλο (Susceptible-Exposed-Infectious-Recovered model) για να εκτιμήσουν το ποσοστό μόλυνσης από τη λοίμωξης του κορωνοϊού, οι έλληνες ερευνητές εξέτασαν πως επέδρασε το κάθε μέτρο χωριστά στη μείωση του RO, αλλά και τη συνολική επιδραση και συμβολή τους στον περιορισμό της νόσου COVID-19.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο δείκτης που αποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα από έναν άνθρωπο σε πολλούς (R0), μειώθηκε κατά 81% από στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δηλαδή χάρη στο καθολικό lockdown, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα.

Στο ποσοστό επιτυχίας των μέτρων περιορισμού και της «σκληρής καραντίνας» κατά 80%, αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας (ένας από τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης), κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ελληνικής προεδρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πώς απέδωσε το κάθε μέτρο ξεχωριστά και πώς όλα μαζί

Στην ίδια μελέτη αποτυπώνεται τόσο η επίπτωση από τα μέτρα συνολικά, όσο και από το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν στην έρευνά τους:

«Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι καθημερινές επαφές μειώθηκαν κατά 86,9% και ο πραγματικός αριθμός μεταδοτικότητας έφτασε στο 0,46. Η μείωση του R0 που αποδόθηκε στο lockdown ήταν 81,0%, ενώ η μείωση που αποδόθηκε σε κάθε μέτρο χωριστά, κυμαινόταν μεταξύ 10% -24%».

Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο μέσος αριθμός κοινωνικών επαφών μειώθηκε από 20,7 άτομα, πριν το lockdown, σε 2,9 μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων.

«(η μελέτη) Προτείνει ότι μόνο όταν εφαρμόζονται πολλαπλά μέτρα ταυτόχρονα μπορεί να μειωθεί το R0 κάτω από 1», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευντητές αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι στη μείωση της μεταδοτικότητας συνέβαλλαν:

  • κατά 18,5%, το κλείσιμο των σχολείων
  • κατά 10,3%,η μειώση των επαφών στον εργασιακό χώρο
  • κατά 24,1%, η μείωση των δραστηριοτήτων αναψυχής

Όσον αφορά τα μέτρα χαλάρωσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής κάτω από το 1, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα.

Δείτε πως αποτυπώνονται σε διάγραμμα της μελέτης, τα περιοριστικά μέτρα στο πρώτο κύμα της επιδημίας SARS-CoV-2 στην Ελλάδα (15 Φεβρουαρίου-26 Απριλίου 2020). Το γκρι ορθογώνιο υποδεικνύει το διάστημα του περιορισμού όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων στη χώρα (lockdown).

 

Δείτε την ανάρτηση της μελέτης από την κύρια συγγραφέα του άρθρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Σύψα.