Κορονοϊός – Εμβολιασμός σε παιδιά και εγκύους: Τι λένε Ζαούτης και Τζεφεράκος
Ο κ. Ζαούτης αρχικά σημείωσε πως η λύση για την πανδημία είναι μια «ο εμβολιασμός. Μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για να ελεγξουμε την πανδημία είναι να εμβολιαστούν με ασφάλεια οι περισσότεροι.»
«Να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τα οφέλη του εμβολιασμού», σημείωσε για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.
«Στα παιδιά ή τους έφηβους υπάρχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά τη νοσηρότητα, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις ευρύτερα για παράδειγμα στη σωματική και ψυχική τους υγεία από τα lockdown», τόνισε.
Ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, γυναικολόγος, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εγκύων και τον εμβολιασμό. «Είναι οδηγία και της ελληνικής γυναικολογικής εταιρείας και οι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό έχουν δώσει σαφείς οδηγίες. Το εμβόλιο είναι δοκιμασμένο. Υπάρχει μεγάλη μελέτη στο υγειονομικό προσωπικό σε γυναίκες που ήταν σε διαδικασία σύλληψης, σε 90.000. Ένα εμβόλιο θεσμοθετείται με 42.000 εθελοντές.», υπογράμμισε από πλευράς του ο κ. Τζεφεράκος.
«Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά το DNA δεν αλλάζει.», σημείωσε μεταξύ άλλων για το εμβόλιο κατά του covid – 19 και τις θεωρίες που διαδίδονται.
«Όσοι είναι εμβολιασμένοι και νοσήσουν έχουν τις μισές πιθανότητες να τον διασπείρουν. Επίσης οι μη εμβολιασμένοι είναι εργαστήρια δημιουργίας μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν είχαν μεγαλύτερη διάδοση αλλά λιγότερη βαρύτητα», εξήγησε.
«Οι έγκυες δεν έχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο να κάνουν το εμβόλιο σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης», υπογράμμισε.
Αναφορικά στον παιδικό εμβολιασμό ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως: «το φθινόπωρο θα έχουμε μελέτες για μικρότερα παιδιά. Για τους έφηβους τα αποτελέσματα είναι υπέρ των εμβολίων. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι υπέρ των εμβολίων. Είναι διπλάσιος ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος έφηβος βαριά ή να πεθάνει από covid από ότι είναι από τη γρίπη».
«Υπάρχει το σύνδρομο long covid. Στα μικρά παιδιά δεν έχει παρουσιαστεί μεγάλα ποσοστό long covid, αλλά οι έφηβοι πλησιάζουν στους ενήλικες στην αντίδραση που έχουν στον covid – 19», τόνισε.
Σχετικά με τα νησιά που κινδυνεύουν με lockdown ανέφερε ότι πρέπει «να μπούμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Το lockdown… αν δεν προχωρήσουμε στον εμβολιασμό θα είμαστε στο ίδιο σημείο ακόμα και αν κλείσουμε για 3 βδομάδες».
«Το να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι την αύξηση νοσηλείας είναι σωστό μήνυμα», πρόσθεσε.
«Παρατηρήθηκαν κάποιες διαραταχές στον κύκλο, τίποτα σημαντικό», εξήγησε ο κ. Τζεφεράκος ερωτηθείς για τις παρενέργεις στις γυναίκες.
«Αν δεν κάνουμε τον εμβολιασμό, δεν τελειώνουμε. Τα παιδιά αν δεν κάνουν το εμβόλιο, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Εμείς στον τομέα υγείας επίσης οφείλουμε να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων. Οι αντιεμβολιαστές είναι μικρό ποσοστό.», σημείωσε.
«Από την ιστορίων των ιών γνωρίζουμε ότι είναι η φύση τους να μεταλλάσονται. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κι άλλη μετάλλαξη. Όταν αφήνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθησμού ανεμβολίαστο αφήνουμε περιθώριο για τον ιό να μεταλαχθεί», ανέφερε ο κ. Ζαούτης.
«Κάθε χρονο όλα τα παιδιά κάνουν το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ανοσία.», τόνισε.
Κλείνοντας ο κ. Τζεφεράκος επίστησε την προσοχή στις μακροπόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όπως είπε: «Τα κέντρα μεταμοσχεύσεων καρδιάς δεν θα φτάνουν σε λίγα χρόνια, γιατί οι περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας, περικαρδίτιδας και βλαβών του αναπνευστικού που θα οδηγήσουν σε ανάγκες για μεταμοσχεύσεις θα είναι υπερδιπλάσιες των δυνατοτήτων του ΕΣΥ, αν δεν μαζευτούμε».