Iatropedia

Κορωνοϊός: Εντυπωσιακά αποτελέσματα πέτυχαν κινέζοι επιστήμονες με μετάγγιση πλάσματος σε βαριά ασθενείς

Σημαντικά αποτελέσματα με θεραπεία που στηρίζεται στη μετάγγιση πλάσματος πλούσιου σε αντισώματα του ιού από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου, κατάφεραν κινέζοι επιστήμονες από τη Γουχάν.

Χορηγώντας μία και μόνη δόση αντισωμάτων του κορωνοϊού, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από το αίμα πρώην ασθενών με COVID-19, οι κινέζοι γιατροί κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα σε 10 ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η θεραπεία πλάσματος (CP), έχει δοκιμαστεί πειραματικά σε ασθενείς με COVID-19, σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η μέθοδος εφαρμόστηκε στην Κίνα από δύο ομάδες γιατρών που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε διαφορετικά νοσοκομεία. Χορήγησαν πλάσμα αντισωμάτων σε 15 ασθενείς που νοσούσαν σοβαρά και οι περισσότεροι από αυτούς σημείωσαν εντυπωσιακή βελτίωση.

Δείτε ολόκληρη την μελέτη στο iatropedia.gr – Κορονοϊός θεραπεία: Χαμόγελα ελπίδας από χορήγηση πλάσματος αίματος με αντισώματα από ασθενείς που ανέρρωσαν

Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της χώρας μας σε Διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του κορωνοϊού, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρει ότι στη μελέτη τους οι κινέζοι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση του πλάσματος:

“Οι επιστήμονες στην Κίνα που διενήργησαν την προκαταρκτική μελέτη ανέφεραν ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από μετάγγιση CP. Πιστεύουν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS, δηλώνουν ότι η θεραπεία CP μπορεί να είναι ασφαλής και ελπιδοφόρα για τους ασθενείς Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση και προτείνουν να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές.

Αλλά ο Sir Munir Pirmohamed, ο πρόεδρος της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, εξέφρασε την επιφύλαξή του για τα ευρήματα, χαρακτηριστικά είπε: «Αυτή δεν ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη και όλοι οι ασθενείς έλαβαν επίσης άλλες θεραπείες συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών όπως το remdesivir, που βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές για τη νόσο Covid-19”

Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου:

Ποια είναι τα αποτελέσματα των κινέζων από τη Γουχάν

Στην πιλοτική τους μελέτη, οι γιατροί της Γουχάν χορηγώντας πλάσμα από το αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του ιού στο αίματος έπεφταν γρήγορα. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι γιατροί είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπώματα των ασθενών και συγκεκριμένα στη δύσπνοια, τους πόνους στον θώρακα, αλλά και στον πυρετό και τον βήχα”

Ο Xiaoming Yang, από το Εθνικό Κέντρο Τεχνικών Τεχνολογικών Ερευνών για Εμβόλια στο Wuhan, περιέγραψε τη θεραπεία ως μια «ελπιδοφόρα επιλογή διάσωσης» για σοβαρά ασθενείς, αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερης έκτασης τυχαιοποιημένη δοκιμή για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Λεπτομέρειες της πιλοτικής μελέτης αναφέρονται στα  Πρακτικά της National Academy of Sciences.

Μια δεύτερη ομάδα ιατρών από τη Γουχάν, με επικεφαλής τον Lei Liu, από το νοσοκομείο του Shenzhen Third People, χορήγησε πλάσμα σε πέντε ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλοι παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα τους μετά από τις εγχύσεις πλάσματος και μέσα σε 10 ημέρες, τρεις ασθενείς από αυτούς ήταν σε θέση να βγουν από τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής που τους κρατούσε στη ζωή, σύμφωνα με το Journal of the American Medical Association .

Η χρήση του πλάσματος φαίνεται να συμβάλει στην ανάρρωση των ασθενών και στην κλινική τους βελτίωση, με αύξηση του τίτλου των αντισωμάτων έναντι του ιού και αρνητικοποίηση του ιικού γενετικό υλικό 1 έως 12 ημέρες μετά τη μετάγγιση.

Κορωνοϊός: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα της μεθόδου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Σχολιάζοντας πρόσφατα τα αποτελέσματα των κινέζων γιατρών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, υπογράμμισε ότι «τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, ωστόσο η μελέτη έχει περιορισμούς», όπως τόνισε, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ωστόσο ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από COVID-19 να γίνουν δότες πλάσματος, σε κατάλληλο χρονικό διάστημα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επισημαίνεται ότι το πλάσμα από το παρόν επιδημικό κύμα μπορεί να αποθηκευτεί για χρήση όχι μόνο τώρα, αλλά και σε ενδεχόμενες μελλοντικές περιόδους έξαρσης των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο ιδανικός χρόνος χορήγησης της θεραπείας, ωστόσο, παραμένει άγνωστος αν και αναμένεται η χορήγηση να είναι πιο αποτελεσματική στους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει χυμική ανοσία στον ιό SARS-CoV-2. Η μετάγγιση πλάσματος έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι και άλλα συστατικά του μπορούν επίσης να ασκήσουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως είχε παρατηρηθεί με την αναπλήρωση των παραγόντων πήξης στη λοίμωξη από τον ιό Ebola. Δεν έχουν ωστόσο διερευνηθεί ενδελεχώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η βέλτιστη φαρμακοτεχνική μορφή (πλάσμα ή υπεράνοσος σφαιρίνη) για την παρέμβαση.