Iatropedia

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές – Η παραλλαγή Eris προκαλεί 11% των κρουσμάτων

Νέα αύξηση και στη θετικότητα στα διαγνωστικά τεστ. Χάθηκαν ακόμα 22 ασθενείς λόγω της COVID-19.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με συνέπεια να είναι πλέον υπερδιπλάσια απ’ ό,τι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 31η εβδομάδα του 2023 (δηλαδή από 31 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου 2023) εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 469 ασθενείς. Ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν μόλις 198.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αισθητή έκανε την παρουσία της και η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, η EG.5.1. Η παραλλαγή αυτή, που αποκαλείται και Eris (από την αρχαία θεά Έριδα της ζήλειας και της διχόνοιας) ευθύνεται πλέον για το 11% των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα μας. Πάντως, η παραλλαγή Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5) είναι αυτή που επικρατεί στην Ελλάδα, με ποσοστό 77%.

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά τη γρίπη, υπήρξαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν νέες λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Φωτογραφία: iStock