Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αυξομειώνεται στη χώρα μας, παρουσιάζοντας άλλοτε ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, άλλοτε αύξηση και άλλοτε μικτές τάσεις.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο κορωνοϊός προκάλεσε αυξημένα νέα κρούσματα, αλλά μειωμένες εισαγωγές. Αυξήθηκαν όμως οι διασωληνώσεις ασθενών, ενώ τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη, ο Αρκτούρος (ή μετάλλαξη XBB.1.16).
Οι υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις διατηρήθηκαν στα (φυσιολογικά και αναμενόμενα για την εποχή) χαμηλά επίπεδα.
Αυτό υποδηλώνουν τα νέα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 18η εβδομάδα του έτους (1-7 Μαΐου 2023).
Ειδικότερα, τα συνολικά κρούσματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός Αρκτούρος ανέρχονται πλέον σε 14 (από 5 την περασμένη εβδομάδα). Επιπλέον, 20 ασθενείς χρειάσθηκε να διασωληνωθούν (την περασμένη εβδομάδα είχαν διασωληνωθεί 15). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 61 ασθενείς.
Δυστυχώς, αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Έχασαν τη ζωή τους ακόμα 52 ασθενείς (έναντι 57 την περασμένη εβδομάδα).
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Αρκτούρος: Τα συμπτώματα που τον ξεχωρίζουν από τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον
Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:
Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου
- Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.
Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19
- Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
- O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης μειωμένος κατά 13% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.
- Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν αυξημένος κατά 11%.
- Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 61
- Καταγράφηκαν 52 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 68-99 ετών).
- Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον. Από την 9η εβδομάδα όμως, υπερτερεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
- Την εβδομάδα 15 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (79%). Ακολουθεί η υποπαραλλαγή BA.2.75 (12%)
- Συνολικά έχουν ανιχνευθεί 14 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16
- Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αύξηση της κυκλοφορίας του σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Γρίπη
- Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ – sentinel)
- Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν δηλώθηκε κανένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
- Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 18/2023 νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν 26 θάνατοι
- Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 364 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 287 (ποσοστό 79%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα 77 (ποσοστό 21%) ήταν στελέχη τύπου Β.
- Από τα 285 στελέχη τύπου Α, τα 258 (ποσοστό 90,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 27 (ποσοστό 9,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
- Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται επικράτηση του τύπου Β.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
- Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα
Φωτογραφία: iStock