Κορωνοϊός: Επικίνδυνη η βιαστική άρση των μέτρων, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Οι χώρες που θέσπισαν περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, πρέπει να προχωρούν «εξαιρετικά προσεκτικά» στην άρση τους. Ειδάλλως, κινδυνεύουν να δουν κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματά τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε πως οι χώρες που προχωρούν σε βιαστική άρση των μέτρων ρισκάρουν πολύ. «Οι πιθανότητες να επιστρέψουν στους περιορισμούς είναι πολύ αληθινή για όσες δεν προγραμματίσουν εξαιρετικά προσεκτικά και σε στάδια την μετάβασή τους (στην κανονικότητα)», είπε στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης Τύπου.
«Εάν η άρση των μέτρων γίνει πολύ γρήγορα, ο κορωνοϊός μπορεί να απογειωθεί», συνηγόρησε η επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Dr Maria Van Kerkhove.
80.000 κρούσματα την ημέρα
Ο κορωνοϊός Covid-19 είχε έως σήμερα το πρωί μολύνει 3.755.341 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι 263.831 από αυτούς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή, αλλά οι 1.245.415 έχουν αναρρώσει.
Από τις αρχές Απριλίου έως σήμερα, ο κορωνοϊός ανιχνεύεται καθημερινά σε 80.000 ανθρώπους κατά μέσον όρο σε όλο τον κόσμο.
Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων μειώνεται σταδιακά στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο αυξάνεται στην Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, την Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο και στην αμερικανική ήπειρο.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων που είχαν θεσπίσει για να ανακόψουν την τρελή πορεία του κορωνοϊού. Άλλες από αυτές, όπως η Ελλάδα, προχωρούν με βάση τον ελάχιστο αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων τους. Και άλλες, επειδή η ανεργία και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή σχεδόν κάθε δραστηριότητας, έχουν «γονατίσει» τις οικονομίες τους.
Οι προϋποθέσεις για ασφαλή άρση των μέτρων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ασφαλή άρση των μέτρων. Αν εφαρμοστούν πιστά, μπορεί να μας προφυλάξουν από νέα επέλαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, είπε ο Dr Ghebreyesus. Να ποιες είναι:
- Ισχυρή επιτήρηση, μείωση των κρουσμάτων και ελεγχόμενη μετάβαση
- Σύστημα Υγείας ικανό να ανιχνεύει, να απομονώνει, να ελέγχει και να θεραπεύει κάθε κρούσμα και να ιχνηλατεί κάθε επαφή.
- Δραστικός περιορισμός των πιθανοτήτων διασποράς στην κοινότητα και ύπαρξη κινδύνου μόνο για περιορισμένους χώρους (όπως οι υγειονομικές δομές, οι οίκοι ευγηρίας)
- Εφαρμογή προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και όπου είναι απαραίτητο να πηγαίνουν οι άνθρωποι
- Ικανότητα διαχείρισης των εισαγόμενων κινδύνων
- Πλήρης εκπαίδευση και ενίσχυση των πολιτών ώστε να προσαρμοστούν στη «νέα κανονικότητα»