Τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και της νόσου COVID-19 έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν εξασθενούν τόσο γρήγορα όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με μακροπρόθεσμη ανάλυση που διεξήχθη από κορυφαίους μικροβιολόγους της Ιατρικής Σχολής Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν online στο περιοδικό Immunity στις 22 Φεβρουαρίου, αμφισβητούν την ιδέα ότι η ανοσία από τα εμβόλια mRNA εξασθενεί γρήγορα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 8.000 δείγματα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο τριών ετών στη Νέα Υόρκη και εξέτασαν πώς άλλαζαν τα αντισώματα που δημιουργούνταν κατά της πρωτεΐνης ακίδας του ιού μετά από λοιμώξεις και μετά τον εμβολιασμό, τόσο με μία δόση όσο και με δύο δόσεις.
Διαπίστωσαν ότι κατά την αρχική ανοσοποίηση, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη κάποια ανοσία (όσοι είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον ιό) παρουσίασαν πιο γρήγορα υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων και πέτυχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σταθερής κατάστασης από τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί πριν από τον εμβολιασμό.
Η υποχώρηση των αντισωμάτων χαρακτηρίστηκε από δύο φάσεις: μια αρχική ταχεία αποσύνθεση μετά το «πικ» που επετεύχθη με τον εμβολιασμό, την οποία ακολούθησε μια φάση σταθεροποίησης με πολύ αργή αποσύνθεση, η οποία έδειξε ότι τα αντισώματα έχουν διάρκεια.
Ο αναμνηστικός εμβολιασμός, όπως διαπιστώθηκε, εξίσωσε τις διαφορές στις συγκεντρώσεις αντισωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων με προϋπάρχουσα ανοσία και χωρίς προϋπάρχουσα ανοσία.
Γιατί κολλάμε ξανά και ξανά;
Η εν λόγω μελέτη αντιπροσωπεύει μία από τις πιο εκτεταμένες και σε βάθος αξιολογήσεις της μακροζωίας των ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα. Το κύριο συμπέρασμά της είναι ότι οι επαναμολύνσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε αλλαγές στον ιό που του επιτρέπουν να παρακάμπτει την ανοσία και όχι στην υποχώρηση της ίδιας της ανοσίας.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κέιτ Μίντλετον: Τα νεώτερα για την κατάσταση της υγείας της
Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί