Κορονοϊός: Ερωτηματικά από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στα λύματα έχει κάνει ορισμένους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν η υποπαραλλαγή JN.1, το στέλεχος πίσω από την φετινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, στοχεύει επιλεκτικά το εντερικό σύστημα.
Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό από την Covid. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορονοϊός έχει αλλάξει «απαιτήσεις» για την είσοδό του στα κύτταρα, ανέφερε στο Bloomberg ο ιολόγος Stuart Turville. Αυτό μπορεί να συνάδει με πιο αποτελεσματική μόλυνση συγκεκριμένων ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου.
Η παραλλαγή JN.1 είναι τόσο μολυσματική και ικανή να ξεφεύγει του ανοσοποιητικού που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζεται το δικό της ελληνικό όνομα, για να ξεχωρίσει από τον εξαιρετικά μολυσματικό πρόγονό της, την «Όμικρον».
«Ο τρόπος εισόδου στον οργανισμό έχει αποκλίνει σημαντικά από αυτόν που είδαμε το 2020», ανέφερε ο Turville, το εργαστήριο του οποίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας παρακολουθεί τις οδούς από τις οποίες εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό από την αρχή της πανδημίας.
Η JN.1 είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε μάλιστα «παραλλαγή ενδιαφέροντος», λόγω της ταχείας ανάπτυξής του και της πιθανότητας να επιβαρύνει σημαντικά την πίεση από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στο βόρειο ημισφαίριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Οργανισμό, οι επικαιροποιημένες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό θα πρέπει να παέχουν καλή προστασία έναντι αυτού.
Το συγκεκριμένο στέλεχος προέκυψε τον Αύγουστο από το εξαιρετικά μεταλλαγμένο BA.2.86 ή παραλλαγή Pirola, όπως ονομαζόταν. Αν και η Pirola δεν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, μια μετάλλαξη που παρήγαγε την JN.1 είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και καλύτερη αποφυγή του ανοσοποιητικού, ανέφεραν προσφάτως επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Η ανίχνευση αυξημένου ιικού φορτίου στα λύματα αυξάνεται ομοιόμορφα και εκθετικά σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τελευταία επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
«Εντοπίζεται στα λύματα με ρυθμό τόσο υψηλό όσο και η Όμικρον όταν πρωτοεμφανίστηκε», λέει ο Kanta Subbarao, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Αναφοράς και Έρευνας για τη Γρίπη του ΠΟΥ στη Μελβούρνη, ο οποίος προεδρεύει της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του οργανισμού για τη σύνθεση εμβολίου για την Covid. «Αλλά μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε παράλληλη ή ταυτόχρονη αύξηση της νοσηλείας. Νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθούμε αυτόν τον χώρο», τονίζει.
Τα ευρήματα στα λύματα θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν, επίσης, την υψηλή κυκλοφορία του ιού στις κοινότητες, αντί για πιο συχνές ή πιο έντονες λοιμώξεις του εντέρου που οδηγούν σε μεγαλύτερη ή παρατεταμένη αποβολή του κορονοϊού μέσω των κοπράνων.
Η διάρροια, άλλωστε, δεν είναι ένα σύμπτωμα που αναφέρεται συχνότερα μετά την εμφάνιση της JN.1.
Ο κορονοϊός, επιπλέον, έχει δείξει από καιρό ότι είναι ικανός να μολύνει το έντερο, ενώ η τάση απομάκρυνσής του από το κατώτερο αναπνευστικό είναι κάτι που παρατηρείται σταθερά από τότε που η «Όμικρον» αντικατέστησε την παραλλαγή «Δέλτα» στα τέλη του 2021.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να χρησιμοποιεί μια νέα οδό για να εισβάλλει στα κύτταρα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Κρίσιμες ώρες εξακολουθεί να περνά η 17χρονη μαθήτρια που υπέστη αλλεργικό σοκ
Διπλοσάγονο: Πώς να απαλλαγείτε από το προγούλι στο λαιμό σας