Κορονοϊός: Freedom Pass … στη ζωή, με διασκέδαση και χορό μέχρι το πρωί – Στις 15:00 η ανακοίνωση των μέτρων για την επαναφορά στην κανονικότητα
Τέλος στα lockdown, στα mini lockdown και στους «κόφτες» της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου βάζει η κυβέρνηση, με γνώμονα τα νέα δεδομένα της πανδημίας και την αύξηση των εμβολιασμών στην πατρίδα μας, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι ακόμη σε επιθυμητά ποσοστά.
Προβληματισμένοι με την επιβολή των lockdown δηλώνουν, άλλωστε και οι ίδιοι οι επιστήμονες, όπως σημειώνει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:
“Αυτό το mini lockdown δεν ξέρουμε καν αν είναι αποτελεσματικό. Κανείς δεν το έχει μετρήσει αν είναι αποτελεσματικό. Δεν το έχουμε συγκρίνει με κάτι άλλο. Το mini lockdown μειώνει την κινητικότητα από τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα και μετά. Όλη την υπόλοιπη μέρα, όμως, κυκλοφορούν κανονικά οι πολίτες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο μετρό παντού. Άσε που πολλοί φεύγουν την ώρα της απαγόρευσης και πάνε σε διπλανούς νομούς που δεν έχουν mini lockdown και περνάν το βράδυ τους”, σημειώνει ο ίδιος.
Ποια είναι τα στοιχεία που φέρνουν αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Περισσότεροι από 6.440.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο γεν. γραμμ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αριθμός που αντιστοιχεί στο 61% του γενικού πληθυσμού και στο 70% του ενήλικου πληθυσμού στης χώρας.
Αν και τα ποσοστά αυτά δεν προσεγγίζουν καν το επιθυμητό 80% άλλων λαών της Ευρώπης, αν στους εμβολιασμένους προστεθούν και οι περίπου 650.000 νοσήσαντες από την Covid-19, δημιουργείται μια σημαντική “ομπρέλα προστασίας” που βοηθά να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, σύμφωνα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι, η κυβέρνηση με τη βοήθεια της Επιτροπής των Επιδημιολόγων εξετάζει σήμερα την πιθανότητα να θέσει ένα οριστικό τέλος στα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, που θα λειτουργεί πλέον μόνο με εμβολιασμένους (θαμώνες και εργαζόμενους) και με όρους κανονικότητας: με μουσική, χορό και χωρίς περιορισμούς στο ωράριο, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές.
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε σχετικά μεταξύ άλλων: «Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Κατά την άποψή μου -όχι τιμωρητικά το ξεκαθαρίζω- όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους. Να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε», τόνισε.
Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας ΕΔΩ
Οι εμβολιασμένοι παίρνουν πίσω τη ζωή τους
Στο επίκεντρο των ελευθεριών και προνομίων των εμβολιασμένων, μπαίνει κυρίως η ψυχαγωγία. Είναι ο τομέας άλλωστε -μαζί με την εκπαίδευση- που έχει υποστεί τους περισσότερους περιορισμούς μέσα στην πανδημία.
Οι εμβολιασμένοι πολίτες ζητούν να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη γι’ αυτούς και να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση και περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση αφουγκράστηκε και τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ανθρώπων της εστίασης, που στις κόκκινες περιοχές για μια ακόμη φορά βλέπουν τις δουλειές και τα εισοδήματά τους να πλήττονται.
Χαρακτηριστική είναι η εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλε χθες Τρίτη (5/10) στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, μέσω της οποίας ζητά από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις που “δεν πλήττουν άμεσα την επιβίωση μιας τόσο μεγάλης μερίδας εργαζομένων και ενός ολόκληρου κλάδου”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος θέλοντας να τονίσει την αντιφατικότητα οριζόντιων μέτρων που δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το Σάββατο το βράδυ στα ρεστοράν της Θεσσαλονίκης, που σε κλειστούς χώρους ήταν μόνο εμβολιασμένοι, δεν κατάλαβα γιατί «πυροβολήθηκε» και ο εμβολιασμένος πιανίστας και σταμάτησε να παίζει. Δεν θα άλλαζε τίποτα αν αυτός ο άνθρωπος μέχρι 1.00 πμ έπαιζε σε αυτό το περιβάλλον από υγειονομικής άποψης», είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ποια μέτρα φέρνουν “αέρα στα πανιά” των εμβολιασμένων
Εάν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως», οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς, ακόμη και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Κι αυτό καθώς, σ’ αυτούς τους χώρους θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.
Αναμένεται, λοιπόν, να καταργηθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και που είχαν τη χρησιμότητά τους σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αλλά η νέα πραγματικότητα τα έχει πια ξεπεράσει.
Αυτά είναι:
- η απαγόρευση στη μουσική,
- η απαγόρευση στον χορό,
- ο περιορισμός στο ωράριο, (η απαγόρευση μεταξύ 1:00 και 6:00 το πρωί θα καταργηθεί)
- τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα
Αντίθετα,
- οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους
- και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο «καθήμενους»
Τα παραπάνω ανοίγουν τον δρόμο σε πάσης φύσεως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι: συναυλίες, παραστάσεις, γάμοι, βαπτίσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με μόνη προϋπόθεση: όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ή αναρρώσαντες από την Covid τους τελευταίους 6 μήνες.
Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση
Προβληματισμός επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τους εργαζόμενους στην εστίαση, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.
Δεν νοείται να λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με εμβολιασμένους πελάτες και ανεμβολίαστο προσωπικό, δήλωσε στο iatropedia.gr την Τρίτη (5/10), ο Καθηγητής, Νίκος Τζανάκης:
«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;»,αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του επιχειρηματία να αποφασίσει εάν θα είναι εμβολιασμένο το προσωπικό του ώστε να λειτουργεί η επιχείρησή του με τους νέους προνομιακούς όρους, ή εάν η επιχείρησή του εξαιτίας του ανεμβολίαστου προσωπικού θα επιστρέψει στο προηγούμενο περιοριστικό καθεστώς μικτής λειτουργίας, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως για την σωστή τήρηση του μέτρου η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τους ελέγχους στην εστίαση και να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα σε παραβάτες, καταστηματάρχες ή θαμώνες.
Για τις ανάγκες του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης μάλιστα, οι αρμόδιες υπάλληλοι θα είναι όλοι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχου γνησιότητας πιστοποιητικών.