Το απόγευμα της Πέμπτης (19/3) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.073 νέες μολύνσεις του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά αριθμούς ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους και 525 νεοεισαχθέντες ασθενείς στα νοσοκομεία της επικράτειας. Οι αριθμοί τρομάζουν!
Οι επιστήμονες της Επιτροπής είναι σαφείς: “Σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζαμε οποιοδήποτε άνοιγμα αυτήν την εποχή, που βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Και φυσικά δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης”, υποστηρίζουν μιλώντας στο iatropedia.gr
Η ψυχολογική κόπωση των πολιτών που δεν τηρούν πλέον τα μέτρα, αλλά και η αμείλικτη οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα μετά από σχεδόν 5 μήνες lockdown, έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Οι παραπάνω λόγοι δίνουν την απάντηση στο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων: “πως γίνεται με 1.300 κρούσματα να “κλείνουμε” και με 3.000 χαλαρώνουμε τα μέτρα;”.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνει τα εξής:
“Τα συνεχή lockdown δεν αποδίδουν πλέον και πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Μεγαλύτερα ανοίγματα θα κάνουμε όταν θα αρχίσει να μαζεύεται λίγο η επιδημία. Η κοινή λογική λέει δύο πράγματα: Το πρώτο είναι, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση, άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να την μαζέψουμε. Το δεύτερο είναι ότι αυτή η κατάσταση χρονίζει και φαίνεται ότι τα συνεχή lockdown δεν αποδίδουν πια μεσομακροπρόθεσμα. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός πρέπει να δούμε ίσως μια άλλη πολιτική που να στηρίζεται σε περισσότερη αποσυμπίεση, περισσότερα τεστ και ατομικά μέσα προφύλαξης”
Τον πιο δύσκολο γρίφο -ίσως όλης της πανδημίας- θα προσπαθήσουν να λύσουν σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίασή τους οι επιδημιολόγοι.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 430 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα – Στα 2.476 σε όλη τη χώρα
Τι προτείνει η κυβέρνηση
Με την παραδοχή ότι το μοντέλο του lockdown που ακολουθείται δεν είναι πλέον βιώσιμο, η κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους εκτόνωσης του ψυχολογικού αδιεξόδου και της αντιδραστικότητας των πολιτών στα μέτρα, δίνοντας το “πράσινο φως” για ελεγχόμενο και περιορισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς άρση του lockdown.
Είναι πλέον δεδομένο ότι οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται μέσα στα σπίτια, με τις επισκέψεις να δίνουν και να παίρνουν σε κλειστούς χώρους, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης. Το lockdown που κάποτε μείωνε μέσα σε 15 ημέρες τα νούμερα της πανδημίας, σήμερα τα εκτοξεύει.
Τα νέα προτεινόμενα μέτρα για την αποσυμπίεση της ψυχολογίας -κυρίως των κατοίκων της πρωτεύουσας- μεταθέτουν το κέντρο βάρους της διαχείρισης της πανδημίας, από τον εγκλεισμό στο σπίτι στην ελεγχόμενη και συντεταγμένη κοινωνικοποίηση των ανθρώπων στους εξωτερικούς χώρους, που θεωρούνται πιο ασφαλείς.
Δείτε επίσης: Νοσοκομείο Μεταξά: Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού – 20 θετικοί ασθενείς και 23 εργαζόμενοι
Έτσι, οι επιστήμονες θα κληθούν να εξετάσουν, εάν κάποια και ποια από τα παρακάτω μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν και με ποιο τρόπο. Αυτά είναι:
- κατάργηση της υποχρέωσης του εγκλεισμού από τις 19:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και μετάθεσή της στις 21:00 το βράδυ.
- κατάργηση του περιορισμού της μετακίνησης σε ακτίνα τα δύο χιλιόμετρα από το σπίτι
- επιστροφή της δυνατότητας μετακίνησης με τον αριθμό 6 και με τη χρήση αυτοκινήτου εκτός των ορίων του Δήμου, αλλά εντός τη Περιφερειακής Ενότητας
- για ψυχολογικούς λόγους συζητείται επίσης, το άνοιγμα των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, που πραγματοποιούνται με ραντεβού και επιτηρούνται καλύτερα.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη φάση αυτή, στην επέκταση του testind σε εργασιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Η μαζική διενέργεια τεστ θα διασφαλίσει την καλύτερη επιτήρηση της πανδημίας, την έγκαιρη ιχνηλάτηση των περιστατικών και την πρόληψη φαινομένων υπερμετάδοσης. Αυτό αποτελεί άλλωστε κι ένα μόνιμο αίτημα των επιστημόνων, από τα πρώιμα στάδια της πανδημίας.
Δείτε επίσης: Περιορισμένη η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση Κικίλια
Εκτός από την ψυχολογία δεν αντέχει η οικονομία
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, αλλά ακόμα και της εστίασης, όταν κοπάσει λίγο η έξαρση του τρίτου κύματος.
Για το λιανεμπόριο δεν μπορούν να φανταστούν κάτι άλλο στη φάση αυτή εκτός από το click away, όπως λένε, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί, όπως οι Καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Μανώλης Δερμιτζάκης προτείνουν ως διέξοδο στο ψυχολογικό και οικονομικό αδιέξοδο της κοινωνίας, ακόμη και το άνοιγμα της εστίασης.
Η εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα, θα μπορούσε να δώσει λύση και στην ασφαλή κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και στην οικονομία, όπως λένε.
Ο Καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει ότι ο οικονομικός όλεθρος που μας απειλεί, μας αναγκάζει να ανακαλύψουμε νέες λύσεις:
“Είναι απολύτως σαφές και συμφωνούν οι πάντες, ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο το lockdown. Πέρα από την ψυχολογία δηλαδή και η ίδια η οικονομία. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος και δεν έχω άμεση δυνατότητα κατανόησης αυτού του πράγματος. Οι επαγγελματικές ενώσεις, όμως, διαμαρτύρονται που είναι κλειστά τα πάντα “έχουμε πέσει έξω, κλείνουν οι επιχειρήσεις, ο κόσμος είναι σε ανεργία, το κράτος δεν έχει έσοδα, δεν μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις”. Όλο αυτό μας αναγκάζει να το δούμε αλλιώς”, σημειώνει.
Τα lockdown που λειτουργούσαν πριν από 6 μήνες τώρα δεν λειτουργούν κι αυτό είναι οφθαλμοφανές, τονίζει ο Καθηγητής και συμπληρώνει:
“Εκτός αν βγάλουμε τον στρατό σαν την Κίνα. Όλα αυτά μας κάνουν να σκεφτόμαστε -όχι τώρα στο πικ της επιδημίας, αλλά όταν ψιλομαζευτεί η κατάσταση- να δούμε μήπως μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία κι αυτό έχει τις τεράστιες δυσκολίες του με την πανδημία. Δεν έρχονται σε αντίθεση αυτά τα δύο, απλώς χρειάζεται να τα βάλει κανείς σε μία χρονική σειρά. Και το βασικότερο όλων είναι, ό,τι μέτρο παίρνουμε να μπορεί να επιτηρείται. Για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία και να μην θρηνήσουμε πολλά θύματα, θα πρέπει να καταφέρουμε να στήσουμε έναν καλό μηχανισμό”, καταλήγει.