Το κόστος, όμως, για να αποκτήσουμε “ανοσία της αγέλης”, δηλαδή φυσικό “τοίχος προστασίας” απέναντι στον ιό χωρίς βοήθεια από εμβόλιο, θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο, καθώς θα χρειαζόταν να καταβάλλουμε βαρύ “φόρο” δεκάδων χιλιάδων θανάτων.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.Δημήτρης Παρασκευής:
“Στην περίπτωση φυσικής έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 που σχετίζεται με θνητότητα 0.5-2%, για την ανάπτυξη «ανοσίας αγέλης» στη χώρα μας θα πρέπει να προσβληθεί περίπου το 50% του πληθυσμού (5.000.000 άτομα) που θα επιφέρει 25.000 – 100.000 θανάτους. Τα προηγούμενα νούμερα καθιστούν σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί έχει εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό”, αναφέρει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας.
Κορωνοϊός: Μπορούμε να αποκτήσουμε “ανοσία” χωρίς επιπτώσεις;
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής παθολογίας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε ανοσία χωρίς κόστος. Κάποιοι που δεν θα νοσήσουν στο σήμερα θα νοσήσουν στο δεύτερο κύμα της επιδημίας που περιμένουμε το φθινόπωρο, ή ακόμα και αργότερα, λέει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έχει επαναλάβει πολλές φορές τη φράση: “Θέλουμε να νοσήσουμε αλλά όχι όλοι μαζί”
Συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε: “Δεν χτίζεται ανοσία στον πληθυσμό και θα μείνουν κάποιοι μη άνοσοι και θα εκτεθούν περισσότερο, θα είναι πιο ευάλωτοι στο δεύτερο κύμα ή στη συνέχιση της ιστορίας αυτής με τον ιό, τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό θέλουμε. Δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία. Αν χτίζαμε όλοι ανοσία, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς”.
Η τακτική του σταδιακού χτισίματος ανοσίας κατά κύματα είναι το ζητούμενο, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας, καταλήγουν όλοι οι επιστήμονες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, που προστατεύει αποτελεσματικά από τη νόσο COVID-19.
“Xρειάζεται πολλή προσοχή, χρειάζεται υπομονή. Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση. Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους.
Δηλαδή ένα σχήμα του «βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή”, τόνισε ο Σωτηρης Τσιόδρας.
Δημήτρης Παρασκευής: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί ότι οι παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες
Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, ένας εκ των 25 εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα του κορωνοϊού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr, αναλύει τη μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας χώρας μας.
ΕΡ: Κύριε Καθηγητά, πώς κρίνετε την πορεία της Ελλάδας στην πανδημία έως τώρα; Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική ελέγχου και περιορισμού της νόσου, μπορεί και να γλιτώσουμε;
Δ.Π: Η εφαρμογή παρεμβάσεων καθώς και επιπλέον ενεργειών για τον περιορισμό της διασποράς και την αντιμετώπιση της επιδημίας SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, έγινε έγκαιρα και αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί ο αριθμός του κρουσμάτων και των θανάτων. Βέβαια η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων εξαρτώνται από την ανταπόκριση όλων των συμπολιτών μας που απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία όχι απλά πειθαρχεί, αλλά θεωρεί τις παρεμβάσεις αυτές ως επιβεβλημένες. Η συνέχιση της μέχρι σήμερα καλής πορείας της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς και η περαιτέρω βελτίωσή της, προϋποθέτει τη συνέχιση της πειθάρχησης όλων μας στις παρεμβάσεις.
ΕΡ: Υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών με παρόμοια τακτική με αυτή που ακολουθήσαμε εμείς, δηλαδή του έγκαιρου lockdown; Τι αποτελέσματα είχαν;
Δ.Π: Άλλα παραδείγματα περιοχών με έγκαιρη εφαρμογή καραντίνας (lockdown) αφορούσαν τις περιοχές της Κίνας, εκτός της περιοχής Hubei, καθώς και την Σιγκαπούρη και την Ταιβάν, όπου τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά αναφορικά με την πορεία της κάθε επιδημίας. Συμπερασματικά η έγκαιρη εφαρμογή παρεμβάσεων είχε θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2
ΕΡ: Σας απασχολεί το γεγονός ότι με την τακτική αυτή που ακολουθούμε δεν θα αναπτύξουμε φυσικό τοίχος προστασίας απέναντι στον ιό, αυτό που ονομάζεται “ανοσία της αγέλης;” Δεν παρατείνεται έτσι το lockdown; Μήπως τελικά έχουμε εγκλωβιστεί και μάλιστα από τη στιγμή που το εμβόλιο δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμο εντός του 2020;
Δ.Π: Η τακτική του να μολυνθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, προκειμένου να αναπτύξουμε φυσικό τείχος ή την «ανοσία αγέλης» αποτελεί μια ασφαλή τακτική όταν ο πληθυσμός εκτίθεται χωρίς κίνδυνο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση χορήγησης εμβολίου. Στην περίπτωση φυσικής έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 που σχετίζεται με θνητότητα 0.5-2%, για την ανάπτυξη «ανοσίας αγέλης» στη χώρα μας θα πρέπει να προσβληθεί περίπου το 50% του πληθυσμού (5.000.000 άτομα) που θα επιφέρει 25.000 – 100.000 θανάτους. Τα προηγούμενα νούμερα καθιστούν σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί έχει εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό.
ΕΡ: Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την άρση του lockdown; Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Μέσα από ποια στρατηγική και σε πόσο χρόνο;
Δ.Π: Αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά και παρατηρηθεί συνεχόμενη μείωση στον αριθμό κρουσμάτων κατά τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακή άρση των παρεμβάσεων τον επόμενο μήνα. Η επιστροφή μας σε κανονικές συνθήκες θα γίνει αξιολογώντας την κατάσταση κάθε φορά. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί σύντομα με τη συμβολή όλων μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει η μάχη για τον έλεγχο της επιδημίας SARS-CoV-2 και η πορεία, ή η βελτίωση της κατάστασης εξαρτάται από το πόσο θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις συντεινόμενες παρεμβάσεις.