Iatropedia

Κορωνοϊός: Η αύξηση της διασποράς του αποτυπώνεται στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τι δείχνουν τα διαγράμματα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ. Πότε άρχισε το νέο κύμα.

Την σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα τεκμηριώνουν οι μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που διεξάγουν οι ειδικοί.

Το πρόσφατο επιδημικό κύμα στη Θεσσαλονίκη άρχισε να καταγράφεται στα λύματα από τις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το κύμα προκαλείται από τις υποπαραλλαγές:

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 σταθεροποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου. Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει την εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τις 24 Μαρτίου 2023 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023

Και με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία πανελλαδικά

Επιπλέον, η καμπύλη εξέλιξης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ακολουθεί την καμπύλη του ΕΟΔΥ με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω του κορωνοϊού.

«Η επιδημιολογία λυμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων. Οι διαχρονικές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν ότι είναι πόλη αντιπροσωπευτική της διασποράς και της επίπτωσης του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα», σημειώνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γράφημα που παρατίθεται στη συνέχεια. Απεικονίζει την διακύμανση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε αντιστοιχία με τις εισαγωγές των ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία πανελλαδικά. Τα στοιχεία αφορούν τον τελευταίο χρόνο (Οκτώβριος 2022 έως και Οκτώβριος  2023).

Οι ειδικοί του ΑΠΘ τονίζουν ότι «καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν».

Τις μετρήσεις στα λύματα πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η μέτρηση γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock