Δύο άνθρωποι στα άκρα του ηλικιακού φάσματος έχουν γίνει τα σύμβολα της ελπίδας στη Βόρειο Ιταλία, το «σημείο μηδέν» για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Ο ένας είναι βρέφος και ο άλλος μια υπεραιωνόβια γυναίκα. Κοινό γνώρισμά τους; Άντεξαν τη σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 και έγιναν καλά.
Τα πρόσωπα αυτά είναι ο Λεονάρντο και η Ιτάλικα, η Ιτάλικα και ο Λεονάρντο. Εκείνος είναι μόλις 6 μηνών. Εκείνη γιόρτασε αισίως τα… 102 της χρόνια. Το πιθανότερο είναι πως, όταν βρισκόταν στην ηλικία του Λεονάρντο, είχε νικήσει και την Ισπανική Γρίπη, λένε οι γιατροί. Η Ισπανική Γρίπη ήταν μια άλλη πανδημία που εκδηλώθηκε το 1918 και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο μικρούλης Λεονάρντο επέστρεψε πολύ πρόσφατα νικητής στο σπίτι του στη Λομβαρδία. Έλειπε 50 ημέρες – βρισκόταν στο νοσοκομείο και πάλευε να κρατηθεί στη ζωή.
Ο Marco Ballarini, δήμαρχος της πόλης Κορμπέτα όπου ζει ο Λεονάρντο με την οικογένειά του, τον αποκάλεσε «το πανέμορφο πρόσωπο της ελπίδας». Και τον ευχαρίστησε δημοσίως γιατί ανέβασε το ηθικό της πονεμένης ιταλικής περιφέρειας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
«Σ’ ευχαριστούμε πολύ Λεονάρντο. Ευχαριστούμε και τους γονείς σου που ποτέ δεν το έβαλαν κάτω. Έφεραν το καλοκαίρι στις καρδιές μας», είπε.
«Χάιλαντερ» ετών 102
Η Ιτάλικα Γκροντόνα απεδείχθη πιο γερό σκαρί. Χρειάστηκε μόλις 20 ημέρες για να νικήσει τον κορωνοϊό. Για την ακρίβεια, οι γιατροί της είπαν ότι «ο κορωνοϊός αναγκάστηκε να υποκλιθεί μπροστά της».
Η γηραιά κυρία, που έχει γεννηθεί το 1917, αρρώστησε από τον κορωνοϊό στις αρχές Μαρτίου. Εισήχθη στο νοσοκομείο με μέτρια καρδιακή ανεπάρκεια και νοσηλεύθηκε για 20 ημέρες. Πήρε εξιτήριο γερή και δυνατή και πλέον έχει επιστρέψει στο γηροκομείο όπου ζούσε στη Γένοβα.
«Την αποκαλούμε Χάιλαντερ (σ.σ. από την γνωστή ταινία «Χάιλαντερ ο Αθάνατος» του 1986)» δήλωσε η γιατρός της δρ Βέρα Σιμπάλντι από το Νοσοκομείο San Martino. «Αντιπροσωπεύει την ελπίδα για όλους τους ηλικιωμένους που έχει αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός».
Τα μητρώα στην Ιταλία δείχνουν ότι η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχουν χαθεί εξαιτίας του κορωνοϊού στη χώρα είναι τα 78 έτη. Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά επιεικώς ξεχωριστή την περίπτωση της γιαγιάς Ιτάλικα.
Μάλιστα οι γιατροί της αποφάσισαν να την μελετήσουν εξονυχιστικά για να δουν πως τα κατάφερε και εξουδετέρωσε τον ιό. Και αυτό διότι, όπως παραδέχτηκε στο CNN η δρ Σιμπάλντι, οι ίδιοι ελάχιστα την βοήθησαν στην προσπάθειά της αυτή.