Ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 είναι σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερος σε κλειστούς χώρους από ό,τι σε ανοικτούς. Έτσι οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να προσδιορίζουν αυτήν την επικινδυνότητα: ο τρόπος αυτός, είναι ο “δείκτης k”, ο οποίος μελετά τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Δηλαδή τους χώρους, στους οποίους ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με μεγαλύτερη ταχύτητα.
O δείκτης k στον κορωνοϊό φαίνεται ότι είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους».
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Σε ποιες χώρες ξαναξυπνά ο εφιάλτης του lockdown, μετά την χαλάρωση των μέτρων
Τι μας έμαθε η περίπτωση του θαμώνα τριών διαφορετικών μπαρ στη Ν. Κορέα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερμετάδοσης του ιού αποτελεί ασθενής με τη νόσο COVID-19 από τη Ν.Κορέα, o οποίος σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά μπαρ. Για την ανεύρεση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, χρειάστηκε να ιχνηλάτηθουν … 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους, ενώ θετικά στον ιό κατέληξαν να είναι δεκάδες άτομα.
Ο δείκτης k, τόνισε ο καθηγητής «θα μας βοηθήσει με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού». Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε, ότι οι χώροι και στις περιοχές όπου υπάρχει συγχρωτισμός και πολλές απρόσεκτες επαφές ανθρώπων, “είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε”. Τα τελευταία στοιχεία προέκυψαν από επικαιροποιημένες οδηγίες που εκδόθηκαν την Τετάρτη (20-05-20) από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.
Πολύ πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα, μετά από εξέταση εκατοντάδων επιδημιών και μετά από κάποιες μαθηματικές εκτιμήσεις ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί άνθρωποι μολυσμένοι σε αυτούς τους χώρους για να διασπείρουν τον ιό. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν υψηλά ποσοστά πληθυσμού.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε να αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα από αυτά που “χαλαρώσαμε”, εάν δούμε ότι κάποιοι δείκτες αυξήθηκαν, γι’ αυτό πρέπει, όπως είπε, “όλοι να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση”.
Οι εστίες υπερ-μετάδοσης μπορεί να φέρουν πιο γρήγορα ένα δεύτερο κύμα πανδημίας
Την ώρα που -η μία μετά την άλλη- οι χώρες όλου του κόσμου χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να σκορπά χιλιάδες κρούσματα. Την Τετάρτη (20-05-20) και σε χρονικό διάστημα, μόλις 24 ωρών, ο πλανήτης κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, με 100.000 συνολικά επιβεβαιωμένα περιστατικά παγκοσμίως.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνουν ότι, όταν αναφερόμαστε σε δεύτερο ή τρίτο κύμα πανδημίας, μιλάμε για το φαινόμενο “μετά από περιορισμό των κρουσμάτων ενός ιού να καταγράφεται νέα έξαρση”.
Δείτε επίσης: Τι λένε οι επιστήμονες για τα μόλις 2 νέα κρούσματα και αν υπάρχει «κρυφή» εξάπλωση του κορωνοϊού
Προάγγελοι ενός δεύτερου κύματος πανδημίας υπάρχουν και σήμερα, με εστίες υπερ-μετάδοσης να απειλούν χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα ή τη Νότια Κορέα, η οποία είχε δεχθεί πρόσφατα συγχαρητήρια για τον περιορισμό του πρώτου κύματος του ιού SARS-CoV-2.
Ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε, κατά την τελευταία ενημέρωση και σε έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από χώρους-εστίες υπερ-μετάδοσης: “και φέρνω ως παράδειγμα τις κατοικίες των μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα πλοία, τα κρουαζιερόπλοια, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, τις χορωδίες στην Πολιτεία Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και βόρεια Ιταλία, τα οποία σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού CDC διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή επιδημία, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς”.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι απαραίτητο να συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα. Το καλοκαίρι δεν αποκλείει την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού, ενώ χώρες με θερμό κλίμα στο βόρειο ημισφαίριο αυτήν την εποχή, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, που προσβλέπουν στην έλευση τουριστών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» θεωρεί το δεύτερο πανδημικό κύμα δεδομένο. «Είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε», εξηγεί ο Μάικ Ράιν από τον ΠΟΥ και καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Κορέα θα είναι σε θέση να περιορίσουν ενδεχόμενες εστίες της πανδημίας, λαμβάνοντας, αν κριθεί αναγκαίο, περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο για να αποτρέψουν εξάπλωση του κορωνοϊού».
Δείτε τον χάρτη του ΠΟΥ για την εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως, στις 20 Μαϊού 2020: