Iatropedia

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία – Πιο αυστηρά μέτρα ζητούν οι επιστήμονες

Θεσσαλονίκη

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εκθετική αύξηση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη. "Θα είναι άσχημες οι εξελίξεις στην συμπρωτεύουσα τις επόμενες 10 ημέρες", προβλέπουν και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ανακοπεί άμεσα, η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού.

Με τον ρυθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας να αυξάνεται καθημερινά από 70 στους σχεδόν 100 ασθενείς ανά ημέρα, οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που εισηγούνται να επιστρέψει άμεσα η Θεσσαλονίκη στο lockdown του περασμένου Μαρτίου. Αυτό σημαίνει επέκταση των ποσοστών της τηλεργασίας από το 50% που υπάρχει σήμερα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, καλύτερο έλεγχο στους εργασιακούς χώρους για το εάν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, δηλαδή και των Δημοτικών Σχολείων. Η απόφαση για τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.

Το κλείσιμο των Δημοτικών δεν απέκλεισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ:

 «Είναι στο τραπέζι, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν προτρέχω, αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους… Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο δυνατόν πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο», δήλωσε.

Θεσσαλονίκη: Πλησιάζει τον κορεσμό το Σύστημα Υγείας στη συμπρωτεύουσα

Το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες 4-5 ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αιφνιδιάζει καθημερινά τις υγειονομικές αρχές. Όσες νέες κλίνες για απλή νοσηλεία ή εντατική θεραπεία Covid κι αν δημιουργηθούν καταλαμβάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Ο ρυθμός αύξησης των ασθενών είναι δραματικός, όπως λένε στο iatropedia.gr, οι επιστήμονες και κάθε μέρα που ξημερώνει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η πληρότητα των νοσοκομείων στις κλίνες Covid-19 αγγίζει σήμερα το 95%, παρά τις καθημερινές προσπάθειες ανάπτυξης και νέων κλινών.

Από χθες στην εφημερία του Ιπποκράτειου της Θεσσαλονίκης συνεπικουρεί και το ιδιωτικό Θεραπευτήριο, Διαβαλκανικό, στο οποίο αποστέλλονται όλα τα non covid περιστατικά. Στο ίδιο σχέδιο εντάχθηκαν από σήμερα και ο Κυανούς Σταυρός και ο Άγιος Λουκάς. Το σχέδιο προβλέπει την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από όλες τις εισαγωγές περιστατικών εκτός Covid-19, ώστε να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομεία μίας νόσου, δηλαδή κορονοϊού.

Επιπλέον, δεν βρισκόμαστε μακριά από την στιγμή που οι ασθενείς για να βρουν κρεβάτι θα πρέπει να διακομιστούν σε άλλους νομούς και Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως π.χ. στη Λάρισα,  αν και το σχέδιο αυτό μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ’ αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει -μέχρι στιγμής- η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται. Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.