Iatropedia

Κορωνοϊός – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς: «Προστατεύστε μας από τον κορωνοϊό! – Διάτρητα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ»

Σοβαρά κενά στα "πρωτόκολλα" του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτίθενται στον ιό, καταγγέλλουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΓΝΕ). Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητά από το Υπουργείο Υγείας να κλείσει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, για να προστατευτούν οι υγειονομικοί από τη διασπορά της νόσου COVID-19.

Πολλαπλά περιστατικά σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα με ασθενείς της νόσου COVID-19, τα οποία βρέθηκαν με συμπτώματα στα Επείγοντα των Δημόσιων Νοσοκομείων για να διαγνωστούν, και δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, εκτέθηκε στον ιό, καθώς οι άρρωστοι δεν απομονώθηκαν έγκαιρα, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις κρούσματος που θέτει ο ΕΟΔΥ στα πρωτόκολλά του.

«Κενά εντοπίζονται στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι πολύ συχνά οι τηλεφωνικές γραμμές Οργανισμού, στις οποίες τηλεφωνούν για να πάρουν οδηγίες είναι κατειλημμένες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση των περιστατικών.

Κορωνοϊός: Ποιες «αστοχίες» έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα

Συγκεκριμένα οι γιατροί αναφέρουν τα εξής περιστατικά:

Τελευταίο περιστατικό σήμερα, με 77χρονο κρούσμα της νόσου που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και διαγνώστηκε στις 10.οο το βράδυ,  από τις 08.00 το πρωί, που κυκλοφορούσε χωρίς προφυλάξεις στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα«.  Εξαιτίας του συγκεκριμένου κρούσματος μπήκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 7 γιατροί, νοσηλευτές και πληρώματα του ΕΚΑΒ.

ΠΙΣ: Να κλείσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων

Όσο ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα κρούσματα της νόσου, οι γιατροί βρίσκονται ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Για το λόγο αυτό και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ζητά από τον υπουργό Υγείας να αποφασίσει –εκτός από την αναστολή των χειρουργείων και απογευματινών ιατρείων που αποφασίστηκε σήμερα– και το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του:

«Επειδή η διασπορά του κορωνοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εντός των Νοσοκομείων της χώρας, αποτελεί μέγιστη απειλή σας προτείνουμε να εξετάσετε την διακοπή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνοι οι ασθενείς με επείγον πρόβλημα, οι οποίοι βεβαίως θα αντιμετωπίζονται ως δυνητικοί φορείς από το προσωπικό, που θα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

ΠΟΕΔΗΝ: «Πάνω από 100 γιατροί και νοσηλευτές είναι σε καραντίνα»

Παρόμοιες καταγγελίες έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Πάνω από 100 συνάδελφοι είναι σε καραντίνα. Κάνουμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας να διορθώσουν την οδηγία και όταν οι γιατροί των νοσοκομείων ή κέντρων υγείας κρίνουν ότι περιστατικό θεωρείται ύποπτο κρούσμα με δική τους πρωτοβουλία να λαμβάνεται δείγμα και όχι κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ.

Πως είναι δυνατόν τώρα που υπάρχουν δευτερογενείς εστίες οι γιατροί των νοσοκομείων όταν κρίνουν ότι υπάρχουν συμπτώματα σε ασθενή να πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ προκειμένουνα πάρουν δείγμα».

ΟΕΝΓΕ: Τι ζητούν οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πλευρά τους επισημαίνουν την ανάγκη τροποποίησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ώστε να προστατευθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και ζητούν:

1. Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.

2. Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χωρών μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.

3. Άμεσα το Υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.